Türkiye'deki tıp doktorlarının ergoterapi mesleği hakkında bilgi düzeyleri ve farkındalıklarının değerlendirilmesi
Assesment of the knowledge levels and awareness of medical doctors in Türkiye about the occupatinal theraphy profession
- Tez No: 792994
- Danışmanlar: PROF. DR. CENK AYPAK, PROF. DR. GONCA BUMİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Ergoterapi, Family Medicine, Occupational Therapy
- Anahtar Kelimeler: ergoterapi, sağlık hizmetleri, takım çalışmaları, bilgi düzeyi, farkındalık, Türkiye, occupational therapy, health services, teamwork, knowledge, awareness, Türkiye
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Amaç: Ergoterapi, kişi merkezli bir sağlık mesleği olup aktiviteler yoluyla sağlık ve refahın geliştirilmesine odaklanır. Ergoterapinin temel amacı, insanların günlük yaşam aktivitelerine katılımlarını sağlamaktır. Türkiye'de henüz ergoterapi mesleği hakkında hekimler ya da diğer sağlık profesyonellerinin bilgi düzeyleri ve farkındalıklarını değerlendiren bir çalışma yapılmamıştır. Bu çalışma ile tıp doktorlarının ergoterapi mesleği hakkında bilgi düzeyleri ve farkındalıklarını ortaya koymak, bu sayede ergoterapi mesleğine dikkat çekmek, klinik yaygınlığının arttırılmasına katkıda bulunmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Türkiye'deki tıp hekimlerinin ergoterapi mesleği hakkında bilgi düzeylerinin ve farkındalıklarının hazırlanan anket soruları ile değerlendirildiği tanımlayıcı türde bir çalışmadır. Literatür taraması sonrası hazırlanan taslak anketin kapsam geçerliliği ve kapsam yeterliliği yönünden değerlendirilebileceği uzman içerik değerlendirme formu oluşturularak beş ayrı ergoterapiste anket taslağı içerik değerlendirme formu uygulandı. Hazırlanan anket formu elektronik ortamda katılımcılara ulaştırılarak kartopu örnekleme ve kolaylıkla bulunabileni örnekleme yolu ile gönüllülük esasına göre 384 katılımcı çalışmaya dâhil edildi. Bulgular: 384 katılımcının 292'si (%76) daha önce ergoterapiyi duyduğunu belirtirken 92'si (%24) daha önce hiç duymadığını ifade etmiştir. Katılımcıların %22,1'i ilk kez bu ankette; %19,8'i internet/sosyal medyadan ve %16,1'i tıp fakültesi derslerinden ergoterapi mesleğini duymuştur. Katılımcıların sadece %9,4'ü ergoterapi mesleği ile ilgili ders, eğitim ya da seminere katılmıştır. Katılımcıların %87'si ergoterapiste yönlendirdikleri bir hastalarının olmadığı bildirmiştir. Sonuç: Çalışmamızda katılımcıların %24'ü ergoterapiyi daha önce hiç duymadığını bildirmiştir. Katılımcıların %90,6'sı ergoterapi ile ilgili bir ders, eğitim ya da seminere katılmamıştır. Katılımcıların sadece %13'ü ergoterapiste daha önce bir hasta yönlendirdiğini ifade etmiştir. Bu durum tıp fakültesi eğitim ve tıpta uzmanlık eğitim programlarında ergoterapiye ilişkin teorik ve pratik derslere daha geniş yer verilmesinin gerektiğine işaret etmektedir. Tıp doktorlarının ergoterapi ile ilgili bilgi düzeyleri ve farkındalıklarının arttırılması ile ergoterapinin yaygınlaşmasına ve ergoterapiye ihtiyaç duyan hastaların ergoterapiye ulaşmasına katkıda bulunulacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: Occupational therapy is a person-centered health profession and focuses on promoting health and well-being through activities. The main purpose of occupational therapy is to enable people to participate in activities of daily living. In Türkiye, there has not yet been a study evaluating the knowledge and awareness of physicians or other health professionals about occupational therapists. The aim of this study is to reveal the knowledge and awareness of medical doctors about the profession of occupational therapy, to draw attention to the profession of occupational therapy, and to contribute to increasing its use in the clinic. Materials and Methods: In our descriptive study, the level of knowledge and awareness of medical doctors in Türkiye about the occupational therapy profession was evaluated with the questionnaire we developed. After the literature review, expert content evaluation form was prepared to evaluate the content validity of the draft questionnaire, and questionnaire content evaluation form was applied to five different occupational therapists. The prepared questionnaire was sent to the participants online and 384 participants were included in the study on a voluntary basis by snowball sampling and convenience sampling. Findings: Out of 384 participants, 292 (76%) indicated that they had heard of occupational therapy before, while 92 (24%) expressed that they had never heard of it. 22.1% of the participants learned about the occupational therapy for the first time in this survey, 19.8% through the internet/social media, and 16.1% through medical school courses. Only 9.4% of the participants had attended classes, education, or seminars related to the occupational therapy profession. 87% of the participants reported that they had not referred any of their patients to an occupational therapist. Conclusion: In our study, 24% of the participants reported never having heard of occupational therapy. 90.6% of the participants had not attended any classes, education, or seminars related to occupational therapy. Only 13% of the participants mentioned having referred a patient to an occupational therapist before. This situation indicates the need for a broader inclusion of theoretical and practical courses on occupational therapy in medical school education and medical residency training programs. Increasing the knowledge level and awareness of medical doctors regarding occupational therapy will contribute to the widespread adoption of occupational therapy and enable patients in need of occupational therapy to access it.