Finansal yatırımlarda kripto paralar ve teknolojik yenilikler kullanımında güvenlik sorunlarının önlenmesi: Ledger şirketi örneği
Prevention of security problems in the use of crypto coins and technological innovations in financial investments: The case of the Ledger company
- Tez No: 793001
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEMET CEM DANACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finans, Teknoloji, Dijitalleşme, Kripto Para, Güvenlik, Finance, Technology, Digitalization, Cyrpto Currency, Security
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Günümüzde teknolojik gelişmelere bağlı olarak rekabet ortamı da canlılık kazanmaktadır. Bu durum özellikle finansal alanda bankacılık sektörü üzerinde etkili olmuştur. Teknoloji ve yeniliklerle beraber finans sektörü değişim sürecine girmiştir. Değişim sürecinde teknolojik gelişme hızının artması, bankacılık sektörü ile beraber finansal piyasalardaki küreselleşme, finans kurumları arasındaki rekabetin artması, ödeme sistemlerindeki yenilikler, finansal hizmet çeşitliliğinin artması, finans hizmetlerinin teknoloji entegrasyonu ile oluşturduğu yeni iş alanları/meslek ve ilgi alanları ortaya çıkarmıştır. Teknoloji ve finansal yenilik etkileşimi sayesinde maliyetlerin azalmasına paralel olarak müşteri memnuniyeti artmakta ve işlem süreçlerinin hızlanması zaman kaybının önüne geçmektedir. Küreselleşen dünyada bu gelişmeler doğrultusunda finans sektörüne ele alındığında; teknolojik yeniliklerin takibini iyi yapan ve iyi fırsatlar sunan firmalar ön plana çıkarken teknolojik gelişmelerden yoksun/uzak olan firmaların geleceği parlak görülmemektedir. Paranın icadından önce insanlar mallarını takas ederek ihtiyaçlarını karşılamaktaydı. Paranın ve internetin icadıyla temsili paradan kripto paraya doğru gelişen bir sanal para birimine geçiş söz konusudur. Dijitalleşen ve hızla gelişen bu çağda kripto para birimine geçiş birçok yönden kolaylık sağlamasının yanında yatırımın güvenliği noktasında kişilerin bazı soru işaretlerinin oluşmasına yol açmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde finansal teknoloji ve çağın bu teknolojiye yaklaşımı noktasındaki hususlar incelenmekte olup kişiler ve kurumlar üzerindeki etkileri anlatılmıştır. İkinci bölümde ise finansın temel anahtarı olan para kavramı, paranın icadı ve teknolojik gelişme sonucunda son zamanlarda herkes tarafından merak uyandıran kripto para olarak bilinen sanal para biriminin incelenmesine ayrılmıştır. Kripto para kavramı, işleyişi, kripto para türleri, madenciliği, cüzdanları, sağladığı avantaj ve dezavantajlarına detaylıca açıklanmıştır. Üçüncü bölümde ise bu sanal para biriminin kişiler ve kurumlar üzerinde yaratmış olduğu güvenlik sistemleri hususu üzerine detaylı çalışma yapılmakta olup bu konudaki etkiler tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, depending on technological developments, the competitive environments is gaining vitality. This situation had an impact on the banking sector, especiallyin the financial field. With technology and innovations, the financial sector has entered the process of change. The increase in the speed of technological development in the process of change, the globalization in the financial markets together with the banking sector, the increase in the competition between financial institutions, the innovations in payment systems, the increase in the diversity of financial services, the new business areas/professions and areas of interest created by the integration of technology in financial services. Thanks to the interaction of technology and financial innovation, customer satisfaction increases in parallel with the decrease in costs, and the acceleration of transaction processes prevents time loss. Looking at the financial sector in line with these developments, companies that follow technological trends well and offer good opportunities in the globalizing world come to the fore, while the future of companies that lack/far from technological developments does not seem bright. Before the invention of Money, people were meeting their needs by bartering their goods. With the invention of Money and the internet, there is a transation to a virtual currency that develops from nominal Money to cyrpto Money. In this digitalizing and rapidly developing age, the transition to cyrpto currency provides convenience in many ways, and it also raises some questions marks in the mind of people to make safe investments. In the first part of this study, the aspects of financial technology and the approach of the age to this technology are examined and its effects on individuals and institutions are mentioned. In the second part, the concept of Money, which is the main key of finance, the invention of Money and the result of technological development, cypto Money, which is a virtual currency that has been aroused by everyone recently, has been examined. The concept of cyrpto Money, its functioning, types of cyrpto Money, mining, wallets, advantages and disadvantages are mentioned in detail. In the third chapter, detailed studies are carried out on the security system created by this virtual currency on individuals and institutions, and the effects on this issue are discussed.