Türkiye'de sigortacılık, sigortacılığın gelişimi, ekonomik işlevleri ve sorunları
Insurance in Turkey: Development, economic functions, and challenges
  1. Tez No: 800788
  2. Yazar: IRMAK UĞURLU KESKİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAZİFE MERVE HAMZAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Sigorta, Risk, Sigortacılığın Gelişimi, Ekonomik Büyüklük, Insurance, Risk, Development of Insurance, Economic Growth
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Para ve Sermaye Piyasaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Sigortacılık sektörü son yıllarda Türkiye'de yükseliş trendi göstermektedir. Sigorta şirketleri ortaya çıkardıkları katma değerin büyüklüğü, istihdama sağladıkları katkı sebebiyle, faaliyette bulundukları ülkelere ekonomik getiri sağlayan önemli finansal kuruluşlardır. Sigorta ekonomilerde tasarruf kaynağı oluşturan, kayıpları önleyen bir mekanizma sağlar ve uluslararası ticareti ve ekonomik ilişkileri geliştirir. Sigorta şirketleri faaliyet gösterdikleri ülkelerin önemli bir vergi kaynağıdır. Büyük ölçekli yatırımların risk oranını düşürerek yatırım kararlarının alınmasının önünü açar ve kolaylaştırır (Sefer vd., S:18). Teknolojinin gelişmesi, yaşam koşullarının değişmesi ise risk çeşitliliğinin artmasına sebep olmuştur. Sektör geliştikçe, şirket sayısı arttıkça sigorta pazarlaması zorlaştığından, dünya piyasalarında yeni satış kanalları, pazarlama alanları aranmaya başlanmıştır. Dağıtım kanalı olarak şirketlerin genel müdürlükleri, internet uygulamaları, brokerler, sigorta acenteleri, banka şubeleri kullanılmaktadır. Teknolojinin hayatımızdaki yerinin hızlı artışı bilgi ve veri güvenliğine olan ihtiyacı da arttırmıştır. Finans gibi kişisel verilerin içinde olduğu birçok işlemin bir arada yürütüldüğü alanlarda bu ihtiyaç daha da fazladır. Kripto paraları mümkün kılan blockchain teknolojisi tüm sektörlere etki ettiği gibi sigortacılık sektöründe de kullanılmaya başlanmıştır. Önümüzdeki senelerde birçok firma tarafından ödeme aracı olarak kullanılacağı ön görülmektedir. Blockchain ile sigortacılıkta yeni poliçe türleri ortaya çıkmaya başlamıştır. Sigortacılık sektöründe blockchain ile poliçe satışı yapan şirketler yaşamımızda yerini almıştır. Bu çalışmada Türk Sigorta sektörünün gelişimi için neler yapılabilir, sigorta sektörünün ekonomik işlevleri ve sorunları nelerdir sorularına cevap aranmıştır. Yapılan çalışma sonucunda sigortacılık sektörünün gelişimi ile ekonominin büyümesi arasında pozitif ilişki tespit edilmiştir. Sigorta sektörü istihdama katkı sağlamaktadır, yıllar içerisinde çalışan sayısı sürekli yükseliş halindedir. Sigorta işlemlerinde toplanan prim gelirlerinin bir kısmı hazineye aktarıldığından sigorta sektörü ülke ekonomisine fon sağlar. Sigorta sektörü, finans sektörünün aktif büyüklüğü içerisinde 2. en büyük paya sahiptir. Bu nedenle sektörün geliştirilmesi için teknolojik gelişmeler yakından takip edilmeli, halkın sigorta hususunda yeterli bilgilendirilmesi gereklidir. Enflasyon, işsizlik, terör, siyasi krizler, maddi yetersizlikler sigortaya karşı olan olumlu yaklaşımı azaltabilir. Ekonomik sorunlar bireyleri öncelik olarak zorunlu ihtiyaçlarını karşılamaya yöneltir. Türk Sigorta sektörü yeterli sigorta bilinci oluşmaması ve sigortacılığın yaygınlaşması konusunda önünde engeller bulunmasına rağmen gelişmeye açık bir potansiyeli vardır. Kişi başına düşen gelirin artması, sigorta sektöründe donanımlı personellerin tercih edilmesi sigorta sektörünün finansal performansını arttıracaktır.
Özet (Çeviri)
In recent years, the insurance sector has shown an upward trend in Turkey. Insurance companies provide economic returns to the countries where they operate as a result of the size of the added value they produce as well as their contribution to employment; therefore, they are among the crucial financial institutions. Insurance provides a mechanism that constructs a source of savings and prevents losses in economies, and improves international trade and economic relations. Insurance companies could be seen as an essential source of taxation in the countries they are engaged in. They pave the way for and facilitate investment decisions by reducing the risk ratio of large-scale investments. (Sefer, et al. P:18). The development of technology and the change in living conditions have caused an increase in risk diversity. Insurance marketing becomes more difficult due to the fact that as the sector improves and the number of companies increases; thus, new sales channels and marketing areas are starting to be sought in the world markets. General directorates of companies, internet applications, brokers, insurance agencies, and bank branches are operated as distribution channels. The rapid development of technology in our daily lives has also increased the need for information and data security. In such areas as finance, in which many transactions, including personal data, are carried out together, this need is required much greater. As Blockchain technology, which makes cryptocurrencies possible, affects all sectors, it has started to be used in the insurance sector as well. It is expected that it will be used as a means of payment by several companies in the following years. In addition to making cryptocurrencies possible, Blockchain technology has been initiated to be used in the insurance sector as it affects entire sectors. As a consequence of blockchain, new policy types have started to emerge in insurance. In the case of the damage, which is specified in the contracts, the payment is delivered instantly to the insured. In the insurance sector, companies selling policies with blockchain have started to take their place in our lives. This thesis seeks to answer the questions of what could be done for the development of the Turkish insurance sector as well as what are the economic functions and problems of the insurance sector. As a consequence of the study, a positive correlation has been found between the development of the insurance sector and the growth of the economy. It has been acknowledged that the insurance sector contributes to employment, as the number of employees has constantly been increasing over the years. Since some of the collected premium incomes are transferred to the treasury, the insurance sector provides funds to the national economy. The insurance sector has the second highest share in the asset size of the financial sector. Therefore, in pursuance of the development of the sector, technological developments should be carefully followed, and the public should be adequately informed about insurance. Inflation, unemployment, terrorism, political crises, and financial inadequacies lessen the positive attitude towards insurance. Economic problems lead individuals to prioritize fulfilling their essential needs. Despite the fact that there is a lack of adequate insurance awareness and a number of obstacles endure to the widespread usage of insurance, the Turkish Insurance Sector has the potential to develop. The development in terms of per capita income and the preference for qualified personnel in the insurance sector will increase the financial performance of the insurance sector