An exploratory analysis of factors affecting online grocery shopping during covid-19 pandemic
Covıd-19 pandemisi boyunca çevrimiçi süpermarket alışverişini etkileyen faktörlerin keşifçi bir analizi
  1. Tez No: 793011
  2. Yazar: BERKCAN DİNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU SAYGILI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Çevrimiçi süpermarket alışverişi, algılanan güven, sağlık ve epidemi, gizlilik ve koruma, çevre dostu ambalajlama, sevkiyat, Online grocery shopping, perceived trust, health and epidemic, privacy and protect enviromentally friendly packaging, transportation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışmanın amacı pandemi sürecinde çevrimiçi süpermarket alışverişi yapan tüketicilerin kararlarını etkileyen faktörlerin açıklanması ve analizidir. Bu çalışma 187 katılımcı üzerinde anket yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Anket 2 bölümde yer alan toplamda 45 sorudan oluşmaktadır. Bu anket katılımcıların demografik özelliklerini ve 9 faktörün tüketicilere etkilerini incelemek üzere yapılmıştır. Sonuç olarak, faktör analizi sonucunda 9 faktör Cronbach Alpha değeri olan 0,5'den yüksek olan 7 faktöre düşmektedir. Bu 7 faktör, algılanan güven, fiyat ve promosyonlar, sağlık ve epidemi koşulları, organik gıda, sosyal medya, ambalajlama, ve güvenlik ve koruma olarak sıralanmaktadır. Güvende ve konforlu hissetmek, çevrimiçi satıcıya güvenebilmek, özellikle kredi kartı bilgileri için güvenlik garantisinin sağlanması, ambalaj kalitesi ve türü, websitesinde ürün bilgisi ve fiyatı, indirimler ve promosyonlar ve ayrıca sevkiyatın hızı ve zamanında yapılması çevrimiçi süpermarket alışverişi yapan tüketiciler için en önemli faktörler olduğunu bulgular ortaya koymaktadır. Ayrıca bulgular pandemi sürecinin tüketicileri çevrimiçi süpermarket alışverişi yapmaya daha bağımlı hale getirdiğini göstermiştir Tüketiciler karantina süreci bitmesine rağmen çevrimiçi süpermarket kanallarını kullanmaya devam etmektedir. Son olarak, bulgular tüketicilerin pandemi öncesine göre daha fazla çevrimiçi süpermarket alışverişi yaptıklarını göstermektedir
Özet (Çeviri)
This study aims to explore and explain the factors that affect the decisions of consumers during online grocery shopping throughout the pandemic process. This study examined the perceptions of 187 participants by applying a survey method. The survey was conducted to analyze demographic variables and 9 factors. As a result of exploratory factor analysis, 9 factors were reduced to 7 factors that are compatible and consistent measured by Cronbach Alpha Value as greater than 0,5. These seven factors are, perceived trust, price and promotions, health and epidemic, organic food, social media, packaging, and privacy and protect. According to the findings, feeling safe and comfortable, being able to trust the online vendor, a guarantee of security for credit card information especially, quality and type of packaging, price details on the website, discounts and promotions for specific products, and speed of transportation are the most significant factors that impact the online supermarket shopping decisions of people. Findings also showed that the pandemic process made people more dependent on online shopping, they continue to use online supermarket channels despite the lockdown process being passed. Consumers are even doing more online shopping than they were doing the period before the pandemic.