Emevî Devleti'nde bilim ve bilim politikası
Science and science policy in the Umayyad State
- Tez No: 793032
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Emevî Devleti, Dinî Bilimler, Pozitif Bilimler, Sosyal ve Beşerî Bilimler, Umayyad State, Religious Sciences, Sciences, Social and Humanities Sciences
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 296
Özet
Emevîler iktidarı, İslâm devletinin idaresinde bulunan Hulefâ-i Râşidîn'in ardından uzun yıllar Şam'da valilik vazifesinde bulunmuş olan Muâviye b. Ebû Süfyân'ın 41/661 yılında İslâm hilâfeti makamına gelmesiyle başlamıştır. Emevîlerin iktidarda olduğu 661/750 yılları İslâm coğrafyasında bilim ve kültür alanında kayda değer hamlelerin görüldüğü yıllar olması açısından önemlidir. Emevî Devleti'nin idaresinde olan İslâm coğrafyası bilimsel ve sanatsal birikimiyle öne çıkmış olan Mezopotamya, Yunan ve İran gibi derin kültür havzalarının etkisinde kalması sebebiyle geniş bilimsel ve kültürel mirasa sahiptir. İslâm bilimler tarihinde dinî bilimler ilk defa müstakil bir bilim dalı olarak bu devletin iktidar sürecinde ortaya çıkmış, dinî bilimlerin tedvîn edilmesi devletin en üst makamında olan halife tarafından teşvik edilerek desteklenmiştir. Devlet idarecileri, çeşitli din ve ırklara mensup bilim insanlarının bilimsel çalışmalarında ön açıcı bir siyaset izlemiş ve bu sayede İslâm bilim ve kültürünün yaygınlaşmasında kendilerinden sonraki döneme eşsiz katkılar sunmuşlardır. Emevî Devleti, pozitif bilimler özelinde devrin en ilgi çekici devleti haline gelmiştir. Bu devletin coğrafyasında bulunan bilim merkezlerinin de katkısıyla Müslüman veya gayrimüslim bilim insanları çeşitli bilimsel çalışmalar başlatmışlardır. İslâm tarihinde, ilk rasathaneler ve ilk sistemli hastaneler Emevîler döneminde açılmıştır. Dil ve edebiyat ilimleri bu dönemde hayret verici oranda yükselmiş ve Arapçanın ilk yazılı kuralları bu dönemde tespit edilmiştir. Yine bu dönemde kadim felsefî metinler ilk kez Arapçaya tercüme edilmiş ve akabinde Müslümanlar felsefe ve mantık çalışmaları başlatmışlardır. Müslüman bilim insanlarının çeşitli milletlere mensup bilginlerle beraber bilimsel çalışmalar başlatması neticesinde İslâm kültür ve medeniyetinin geniş coğrafyalara yayılmasında Emevîler dönemi İslâm ve dünya tarihinde önemli bir yer tutar.
Özet (Çeviri)
The Umayyad power began in 41/661 with the appointment of Muaviye Abi Sufyan to the office of caliphate, who had been the governor of Damascus for many years after the period when the Hulefa-i Raşidin were in the administration of the Islamic state. The years 661/750, when the Umayyads were in power, are important in terms of being a period when significant moves were seen in the field of science and culture in Islamic geography. The Islamic geography, which is under the administration of the Umayyad State, has a wide scientific and cultural heritage due to the influence of deep cultural basins such as Mesopotamia, Greece, and Iran, which stood out with its scientific and artistic accumulation. In the history of Islamic sciences, religious sciences emerged for the first time as an independent discipline in the ruling period of this state, and the codification of religious sciences was encouraged and supported by the caliph, who was in the highest office of the state. State administrators followed a pioneering policy in the scientific studies of scientists belonging to various religions and races, and in this way, they made unique contributions to the spread of Islamic science and culture in the period after them. The Umayyad State has become the most interesting state of the era in the field of positive sciences. With the contribution of the science centers located in the geography of this state, Muslim or nonMuslim scientists started various scientific studies. In the history of Islam, the first observatories and the first systematic hospitals were opened during the Umayyad period. The language and literary sciences rose at an astonishing rate during this period and the first written rules of Arabic were determined during this period. Also in this period, ancient philosophical texts were translated into Arabic for the first time, and then Muslims started to study philosophy and logic. The Umayyad period has held an important place in the history of Islam and the world, in the spread of Islamic culture and civilization to large geographical areas, due to the fact that Muslim scientist began scientific studies with scientists from various nationalities.