Üniversite öğrencilerinde yaşam doyumu ile gündelik sıkıntılar arasındaki ilişkide psikolojik sağlamlığın aracı rolü
The mediating role of the psychological resilience in the relationship between daily hassles and life satisfaction in university students
- Tez No: 793073
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT YAYCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yaşam Doyumu, Gündelik Sıkıntılar, Psikolojik Sağlamlık, Pozitif Psikoloji, Life Satisfaction, Daily Hassles, Psychological Resilience, Positive Psychology
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bireylerin yaşamda mutluluğa erişebilmeleri ve anlamlı bir yaşam sürdürebilmeleri için sahip olmaları gereken temel niteliklerden birinin yaşam doyumu olduğu söylenebilir. Öznel iyi oluşun bilişsel yönünü oluşturan yaşam doyumu kavramı bireyin bilişsel değerlendirmelerini içermektedir. Bu bağlamda da yaşam doyumu kavramını etkileyen birçok faktör olduğu söylenebilir. Bu araştırmanın temel amacı üniversite öğrencilerinde yaşam doyumu ile gündelik sıkıntılar arasındaki ilişkide psikolojik sağlamlığın aracı rolünün incelenmesidir. Bunun yanı sıra yaşam doyumu, psikolojik sağlamlık ve gündelik sıkıntılar değişkenlerinin birbiriyle ilişkisinin incelenmesi; ayrıca bu değişkenlerin sosyodemografik değişkenler açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğinin incelenmesi de araştırmanın diğer amaçlarını oluşturmaktadır. Nicel bir araştırma olan bu çalışmada ilişkisel tarama ve nedensel karşılaştırma modellerinden yararlanılmıştır. Araştırmanın örneklem grubu Karadeniz Bölgesi'ndeki bir üniversitede 2021-2022 eğitim öğretim yılında öğrenim gören 712 üniversite öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırma verilerinin toplanmasında“Kişisel Bilgi Formu”,“Yaşam Doyumu Ölçeği”,“Gündelik Sıkıntılar Ölçeği”ve“Psikolojik Sağlamlık Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmanın verilerinin analizinde tanımlayıcı veri analiz teknikleri, bağımsız gruplar için t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Pearson Momentler Çarpım Korelasyon Katsayısı ve yol analizinden yararlanılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre yaşam doyumunun cinsiyet ve sosyoekonomik düzeye göre anlamlı bir farklılık gösterdiği ancak sınıf düzeyi ve romantik ilişki durumuna göre anlamlı bir farklılık göstermediği; gündelik sıkıntıların cinsiyet ve sınıf düzeyine göre anlamlı bir farklılık gösterdiği ancak romantik ilişki durumu ve sosyoekonomik düzeye göre anlamlı bir farklılık göstermediği; psikolojik sağlamlığın yalnızca cinsiyete göre anlamlı bir farklılık gösterdiği ancak sınıf düzeyi, romantik ilişki durumu ve sosyoekonomik düzeye göre anlamlı bir farklılık göstermediği bulunmuştur. Korelasyon analizi sonuçlarına göre araştırmada gündelik sıkıntılar ile yaşam doyumu arasında negatif, gündelik sıkıntılar ile psikolojik sağlamlık arasında negatif, psikolojik sağlamlık ile yaşam doyumu arasında pozitif yönlü bir ilişki vardır. Son olarak, yaşam doyumu ile gündelik sıkıntılar arasındaki ilişkide psikolojik sağlamlığın anlamlı düzeyde aracı rolünün olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular ilgili literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
It can be said that life satisfaction is one of the basic qualities that individuals should have in order to achieve happiness in life and lead a meaningful life. The concept of life satisfaction, which constitutes the cognitive aspect of subjective wellbeing, includes the cognitive evaluations of the individual. In this context, it can be said that there are many factors affecting the concept of life satisfaction. The main purpose of this study is to examine the mediating role of psychological resilience in the relationship between life satisfaction and daily hassles in university students. In addition, examining the relationship between the variables of life satisfaction, psychological resilience and daily distress, and examining whether these variables show a statistically significant difference in terms of sociodemographic variables constitute the other objectives of the study. In this quantitative study, relational survey and causal comparison models were utilized. The sample group of the study consists of 712 university students studying at a university in the Black Sea Region in the 2021-2022 academic year.“Personal Information Form”,“Satisfaction with Life Scale”,“Daily Hassles Scale”and“Psychological Resilience Scale”were used to collect the data. Descriptive data analysis techniques, t-test for independent groups, one-way analysis of variance (ANOVA), Pearson Product Moment Correlation Coefficient and path analysis were used to analyze the data. According to the results obtained in the study, it was found that life satisfaction showed a significant difference according to gender and socioeconomic level but not according to class level and romantic relationship status; daily distress showed a significant difference according to gender and class level but not according to romantic relationship status and socioeconomic level; psychological resilience showed a significant difference only according to gender but not according to class level, romantic relationship status and socioeconomic level. According to the correlation analysis results, there is a negative relationship between daily distress and life satisfaction, a negative relationship between daily distress and psychological resilience, and a positive relationship between psychological resilience and life satisfaction. Finally, it was concluded that psychological resilience has a significant mediating role in the relationship between life satisfaction and daily distress. The findings of the study were discussed in the light of the relevant literature.