Tiyatroda sanal gerçeklik
Virtual reality on theatre
- Tez No: 793083
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYLA KAPAN EZİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanal, Gerçeklik, Tiyatro, Vırtual, Realıty, Theatre
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tiyatro Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Tiyatro Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Yirminci yüzyıl Avantgarde akımların, teknolojinin ivme kazandığı önemli gelişimler ile paralellik göstermesi, mimari, müzik, resim gibi diğer sanat dallarında olduğu gibi, tiyatroda da etkisinin hissedilmemesi kaçınılmaz olmuştur. Dijital gelişimin, iletişim ve medya araçlarının, yazılım ve donanımlarının tiyatro sanatında dijital ve gerçek anlamda, ortamlar arası yeni disiplinlerin yer alması, oyuncu, seyirci, ışık, ses, metin, dekor kullanımını doğrudan ya da dolaylı olarak etkilemiştir. Tiyatro oyuncusunun fiziksel gerçek varlığı, tiyatro sahnesinin gidilerek izlendiği oyunlarının fiziksel varlığı, metin kullanımı, zamanın anındalığı ya da kayıt altında tekrar incelenip izlenebilme ortam ve olanakları yenilikler arasında sayılabilir. Bu çalışmada söz konusu koşullar için düzenlenmiş tiyatro içindeki film perdeleri, televizyon, reklam panoları, bilgisayar, telefonlar vb teknolojik olanakların doğrudan ya da dolaylı olarak insan bedeninin sanal ve ya sayborgyen temsilinin, özellikle sanal gerçeklik koşullarında değerlendirilmesinin, tiyatro sanatına olan etkisinin araştırılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
It has been inevitable that twentieth century Avantgarde movements show parallelism with the important developments in which technology has accelerated, and that their influence is not felt in the theater, as in other branches of art such as architecture, music and painting. The inclusion of digital development, communication and media tools, software and hardware in the art of theater in digital and real, inter-media disciplines has directly or indirectly affected the use of actors, audiences, light, sound, text and decor. The physical real existence of the actor, the physical presence of the plays in which the theater stage is watched, the use of text, the instantaneousness of time or the environment and possibilities of being able to be re-examined and watched under the record can be counted among the innovations. In this study, it is aimed to investigate the effects of the virtual or cyborgian representation of the human body, especially in virtual reality conditions, on the art of theater, directly or indirectly, of technological facilities such as film screens, television, billboards, computers, telephones, etc. in the theater arranged for the said conditions.