Exact blind channel estimator
Girişi bilinmeyen iletişim kanallarının hatasız tanınması
- Tez No: 79313
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORHAN ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Blind channel identification, blind deconvolution, system identifi cation, fractional sampling in
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET GİRİŞİ BİLİNMEYEN İLETİŞİM KANALLARININ HATASIZ TANINMASI A. Kemal Özdemir Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Orhan Arıkan Haziran 1998 Son zamanlarda tek girişli çok çıkışlı (SIMO) sonlu itmeli (FIR) süzgeçlerin gözü kapalı olarak tanınması sorunu büyük ilgi toplamaktadır. Yakın zamanda yapılan araştırmalar kanallar üzerinde çok fazla kısıt içermektedir. Bu tezde kanallar üzerinde en az sayıda kısıt kabul edilerek gürültüsüz gözü kapalı kanal kestirimi sorunu iki aşamalı olarak çözülmüştür: Çoklu kanalların ortak ol mayan sıfırlarının kestirimi ve ortak olan sıfırlarının kestirimi. Ortak olmayan sıfırların kestirimi için gerekli en küçük örnek sayısı belirtilmiş ve kapalı biçimde çözümler elde edilmiştir. Bu sıfırların verimli bir şekilde hesaplanabilmesi için bir ikili ağaç algoritması önerilmiştir. Daha sonra kanalların ortak sıfırları yeni bir budama algoritması ile kestirilmiştir. Son olarak öğretici bir benzetim örneği ile bu düşünceler somutlaştırılmıştır. Anahtar Kelimeler. Gözü kapalı kanal tanınması, gözü kapalı ters evrişim, sistem tanınması, kesirli örnekleme iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXACT BLIND CHANNEL ESTIMATOR A. Kemal Ozdemir M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Orhan Ankan June 1998 Recently blind identification of single-input multiple-output (SIMO) FIR channels has received considerable attention. The obtained exact identifica tion approaches place over-restrictive constraints on the channels. In this thesis least set of constraints on the channels are placed and the noise-free blind channel identification problem is solved in two stages: The identifica tion of the uncommon zeros followed by the identification of the common zeros of the channels. The minimum number of samples required to identify the uncommon zeros is specified, and closed form solutions are obtained. Also a binary-tree algorithm is proposed for the computation of the uncommon zeros efficiently. Then the common zeros of the channels are identified by a novel pruning algorithm. Finally a simulation example is presented to illustrate these ideas.