Beden eğitimi ve spor öğretmeni adaylarında akut sosyal medya maruziyetinin sınav başarısı ve psikofizyolojik yanıtlara etkisi: Kişilik özelliklerinin rolü
The effect of acute social media exposure on exam success and psychophysiological response in physical education and sports teachers candidates: The role of personality traits
- Tez No: 793202
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLTEN HERGÜNER, PROF. DR. SERDAR TOK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Spor, Education and Training, Psychology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni Adayı, Sosyal Medya, Sınav Başarısı, Psikolojik Yanıtlar, Kalp Atım Hızı Değişkenliği, Kişilik, Physical Education and Sports Teacher Candidate, Social Media, Exam Success, Psychological Responses, Heart Rate Variability, Personality
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırmada; beden eğitimi ve spor öğretmeni adaylarında akut sosyal medya maruziyetinin, sınav başarısı ve psikofizyolojik yanıtlar üzerindeki etkisinde kişilik özelliklerinin rolünü incelemek amaçlanmıştır. Araştırma deneysel desende dizayn edilmiştir. Araştırmaya Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Spor Bilimleri Fakültesi, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümünde öğrenim gören ve uygun örnekleme yöntemiyle seçilen, yaşları 18 ile 26 arasında değişen 43'ü kadın, 57'si erkek toplam 100 beden eğitimi ve spor öğretmeni adayı dahil edilmiştir. Örneklemin 50' si deney grubunda (19 kadın; 31 erkek), 50'si kontrol grubunda (24 kadın; 26 erkek) yer almıştır. Veri toplama aracı olarak, kişisel bilgi formu, Büyük beş-50 kişilik testi ve NeXus-10 psikofizyolojik kayıt cihazı kullanılmıştır. Verilere; betimsel istatistikler, Pearson korelasyon, çoklu doğrusal Regresyon, tekrarlayan ölçümlerde ANOVA ve farkın kaynağını tespit etmek için Bonferroni düzeltmeli çoklu karşılaştırma testleri uygulanmıştır. Araştırma bulguları incelendiğinde; deney grubunda yer alan öğretmen adaylarının kişilik özellikleri ile kalp atım hızı değişkenliği parametreleri arasında anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Ayrıca kişilik özelliklerinin kalp atım hızı değişkenliği parametrelerini anlamlı şekilde yordadığı tespit edilmiştir. Kontrol grubunda yer alan öğretmen adaylarının da benzer şekilde kişilik özellikleri ile kalp atım hızı değişkenliği parametreleri arasında anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Ayrıca kişilik özelliklerinin kalp atım hızı değişkenliği parametrelerini anlamlı şekilde yordadığı bulunmuştur. Bunlara ek olarak deney grubunda stresin etkisinin ve sınav başarısının daha düşük olduğu; buna karşın kontrol grubunda ise stresin etkisinin ve sınav başarısının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, deney grubunda yer alan öğretmen adaylarında akut sosyal medya maruziyetinin sınav başarısını düşürdüğü ve psikofizyolojik yanıtlar açısından stresi de azalttığını söylemek mümkün olabilir. Kişiliğin ise bu süreçte önemli rol oynadığı bu rolün ise dışa dönüklük, yumuşak başlılık ve duygusal dengeden kaynaklandığı söylenebilir. Kontrol grubunda yer alan öğretmen adayları açısından sonuçlar değerlendirildiğinde; sınav başarısının artmasının yanı sıra psikofizyolojik yanıtlar açısından stresin arttığını söylemek mümkün olabilir. Kişiliğin ise bu süreçte önemli rol oynadığı bu rolün ise öz denetim, deneyime açıklık ve yumuşak başlılıktan kaynaklandığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the role of personality traits in the effect of acute social media exposure on exam success and psychophysiological responses in physical education and sports teacher candidates. The research is designed in an experimental design. A total of 100 physical education and sports teacher candidates, 43 female and 57 male, aged between 18 and 26, studying at Sakarya University of Applied Sciences, Faculty of Sport Sciences, Department of Physical Education and Sports Teaching and selected by convenient sampling method, were included in the study. Fifty of the sample were in the experimental group (19 female; 31 male) and 50 were in the control group (24 female; 26 male). Personal information form, Big Five Questionnaire-50 test and NeXus-10 psychophysiological recorder were used as data collection tools. Descriptive statistics, Pearson correlation, multiple linear regression, repeated measures ANOVA and Bonferroni corrected multiple comparison tests were applied to the data to determine the source of the difference. When the research findings are examined; Significant relationships were found between the personality charateristics of the teacher candidates in the experimental group and the heart rate variability parameters. In addition, it is determined that personality traits significantly predicted heart rate variability parameters. Similarly, significant relationships were found between personality traits and heart rate variability parameters of the teachers candidates in the control group. In addition, personality traits were found to significantly predict heart rate variability parameters. In addition, the effect of stress and exam success were lower in the experimental group; On the other hand, it is determined that the effect of stress and exam success were higher in the control group. As a result, it may be possible to say that acute social media exposure reduces exam success and reduces stress in terms of psychophysiological responses in teachers candidates in the experimental group. It can be said that personality plays an important role in this process, and this role stems from extroversion, agreeableness and emotional balance. When the results are evaluated in terms of teachers candidates in the control group; In addition to the increase in exam success, it may be possible to say that stress increases in terms of psychophysiological responses. Personality plays an important role in this process, and it can be said that this role stems from self-control, openness to experience and mildness.