Beden eğitimi ve spor öğretmeni adaylarının çevrimiçi öğrenme tutumları ve akademik güdülenmelerinin belirlenmesi
Determination of physical education and sport teacher candidates' online learning attitudes and academic motivation
- Tez No: 793209
- Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET RAMAZANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni Adayı, Çevrimiçi Öğrenme Tutumu, Akademik Güdülenme, Physical Education and Sports Teacher Candidate, Online Learning Attitude, Academic Motivation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu araştırmada Beden eğitimi ve spor öğretmeni adaylarının çevrimiçi öğrenme tutumları ile akademik güdülenmelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma ilişkisel tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya beş farklı devlet üniversitesinin Spor Bilimleri Fakültelerinin Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümlerinde öğrenim gören ve kolayda örnekleme yöntemiyle belirlenen 120' si kadın 173'ü erkek toplam 293 beden eğitimi ve spor öğretmenliği bölümü öğrencisi katılmıştır. Araştırmada veri toplama araçları olarak“Kişisel Bilgi Formu”,“Çevrimiçi Öğrenme Tutum Ölçeği”ve“Akademik Güdülenme Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde bağımsız gruplar t-testi, tek yönlü varyans (ANOVA) ve Pearson korelasyon analizleri kullanılmıştır. Araştırma bulguları incelendiğinde çevrimiçi öğrenme tutumunun cinsiyete ve sınıf düzeyine göre farklılık göstermediği (p>.05) buna karşın çevrimiçi öğretim sisteminden memnun olma ve çevrimiçi derslere katılma durumuna göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir (p.05) buna karşın çevrimiçi derslere katılma durumuna göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir (p.05). Son olarak çevrimiçi öğrenme tutumu ile akademik güdülenme arasında anlamlı ilişkinin olmadığı ortaya konulmuştur (p>.05).
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the online learning attitudes and academic motivation of prospective physical education and sports teachers. The research was conducted using the correlational survey model. A total of 293 physical education and sports teaching students, 120 women and 173 men, studying in the Physical Education and Sports Teaching departments of the Faculties of Sports Sciences of five different state universities and determined by convenience sampling method, participated in the study.“Personal Information Form”,“Online Learning Attitude Scale”and“Academic Motivation Scale”were used as data collection tools in the study. Independent groups t-test, one-way variance (ANOVA) and Pearson correlation analysis were used to analyze the data. When the research findings were examined, it was found that online learning attitude did not differ according to gender and grade level (p>.05), but it differed according to satisfaction with the online education system and participation in online courses (p.05), whereas there was a difference according to participation in online courses (p.05). Finally, it was revealed that there was no significant relationship between online learning attitude and academic motivation (p>.05).