Otel web sitelerinin eMICA yöntemiyle değerlendirilmesi
Evaluation of hotel websites by eMICA method
- Tez No: 793215
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KUTAN KORUYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
- Anahtar Kelimeler: eMICA, TÜROB, Otel Web Siteleri, Elektronik Pazarlama, Web Site Değerlendirmesi, eMICA, TÜROB, Hotel Websites, Electronic Marketing, Website Evaluation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Günümüzde web siteleri, otel işletmeleri için önemli bir pazarlama aracı haline gelmektedir. Web siteleriyle otel işletmeleri, potansiyel müşterileriyle aracısız bir şekilde etkileşime geçebilmekte ve satış yapabilmektedirler. Bu sayede otel işletmeleri hem maliyetlerini azaltmakta hem de gelirlerini arttırabilmektedirler. Web sitesinin içeriği, siteyi ziyaret eden potansiyel müşterilerin satın alma kararlarını etkilemektedir. Bu nedenle bu çalışma, otel işletmelerine ait web sitelerinin gelişmişlik düzeylerini eMICA modelini kullanarak değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın örneklemini Türkiye'de faaliyet gösteren, TÜROB'a kayıtlı otel işletmeleri oluşturmaktadır. Uygulama çalışmasında veriler, Python programlama dili ile elde edilmiş ve betimsel analiz teknikleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda 5 yıldızlı otellere ait web sitelerinin 3 ve 4 yıldızlı otel işletmelerinin web sitelerinden, 4 yıldızlı otellere ait web sitelerinin ise 3 yıldızlı otel web sitelerinden içerik açısından daha yüksek bir gelişmişliğe sahip oldukları tespit edilmiş ve zayıf bulundukları noktalarda otel işletmelerine önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Today, websites are becoming an important marketing tool for hotel businesses. With their websites, hotel businesses can be able to interact with their potential customers without intermediaries and make sales. In this way, hotel businesses can both reduce their costs and increase their income. The content of the website affects the purchasing decisions of potential customers visiting the site. For this reason, this study aims to evaluate the level of development of the websites of hotel businesses by using eMICA model. The sample of the study consists of hotel businesses operating in Turkey and registered with TÜROB. In the application study, the data were obtained with Python programming language and evaluated using descriptive analysis techniques. As a result of the study, it has been determined that the websites of 5-star hotels have higher level of development than the websites of 3 and 4-star hotels, and the websites of 4-star hotels have higher level of development than the websites of 3-star hotels, and suggestions have been made to hotel businesses where they are weak.