Endometrium karsinomlarında amf/amfr proteinlerinin ekspresyonu
Endometrium karsinomlarinda amf/amfr proteinlerinin ekspresyonu
- Tez No: 793274
- Danışmanlar: PROF. DR. HADİCE ELİF PEŞTERELİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: POLE, AMF, AMFR, Tümör Tomurcuklanması, İmmünohistokimya, POLE, AMF, AMFR, Tumor Budding, Immunohistochemistry
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
2020 DSÖ endometrium kanseri sınıflandırmasına göre endometrium karsinomları POLE mutant, MSI, P53 wild tip ve P53 mutant gruplarına ayrılır. Ancak bu sınıflandırmada ilk basamakta POLE mutasyonunun sadece moleküler yöntemlerle belirlenebilmesi nedeniyle sağlık kuruluşlarının büyük bir bölümünde uygulanamamaktadır. Yapılan bir çalışmada POLE mutant olgularda anlamlı ölçüde arttığı saptanan AMF (Autocrine Motility Factor) ve AMFR (Autocrine Motility Factor Receptor) proteinlerinin, immünohistokimyasal ekspresyonlarını araştırdık. Aynı zamanda bu antikorların epitelyal-mezenkimal dönüşümle ilişkilerini belirlemek amacıyla H&E slaytlardan tümör tomurcuklanma skorlarıyla ilişkilerini değerlendirdik. Çalışmamızda daha önce merkezimizde tanı almış ve Yılmaz ve ark. tarafından moleküler olarak sınıflandırılmış 55 endometrium karsinomu olgusunun karsinom bloklarına AMF ve AMFR antikorları immünohistokimyasal olarak uygulanmıştır ve boyanma sonuçları değerlendirilip boyanma şiddeti ve yüzdelerine göre olgular skorlanmıştır. Bu olguların H&E slaytları mikroskop ile incelenip, tümör tomurcuklanması skorları verilmiştir. AMF immünohistokimyasal antikoru 11 POLE mutant olgunun 9'unda 6 ve üzeri skor almıştır. AMF antikorunun immünohistokimyasal olarak duyarlılığı %81,8 ve seçiciliği %61,4 olarak bulunmuştur. AMFR antikoru ekspresyonu ortalaması, yüksek peritümöral tomurcuklanma skoruna sahip olgularda daha düşük bulunmuştur (p=0,043). Sonuç olarak elde ettiğimiz veriler ışığında, AMF antikorunu uygulamanın, POLE potansiyeli yüksek olan hastaları saptamada önemli olacağına inanıyoruz.
Özet (Çeviri)
The previous Bokhman classification was used to classify the endometrial carcinoma and was found ineffective with the clinicopathological correlation. Therefore in 2020, the WHO changed their classification to the molecular classification. Molecular classification has one big challenge, the POLE mutation status only can be determined by molecular methods. Many hospitals around the globe aren't able to perform molecular methods. In a previous study, AMF (Autocrine Motility Factor) and AMFR (Autocrine Motility Factor Receptor) proteins were found to be increased in POLE mutant endometrial carcinoma cases. Therefore we applied AMF and AMFR immunohistochemistry to endometrial carcinoma cases to see whether this approach can find POLE-mutated endometrial carcinoma cases. Furthermore, we counted tumor budding and scored it into four different tumor budding scores to understand the relationship between epithelial-mesenchymal transition and AMF, AMFR antibodies. We applied AMF and AMFR immunohistochemistry to 55 endometrial carcinoma cases molecularly classified by Koca Yılmaz et al.. Then we examined the H&E slides of the 55 cases and counted the tumor buds. Later we transformed tumor bud counts into tumor budding scores. AMF antibody was able to reach a score of 6 and more on 9 out of 11 POLE mutant cases. Also, the AMF antibody reached a sensitivity of %81,8 and a specificity of %61,4. AMFR antibody showed low expression in high peritumoral tumor budding scored cases (p=0,043). As a result of our findings, we believe that immunohistochemical AMF application can be used to triage high-potential POLE mutant cases in the practice.