Hilmi Şahballı'nın Aşkı Saldık Gönüllere adlı eserinin muhteva analizi
A content analysis of Hilmi Şahballı's work titled Aşkı Saldık Gönüllere
  1. Tez No: 793345
  2. Yazar: HALİL TÜTEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZHYLDYZ İSMAİLOVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hilmi ŞAHBALLI, Halk Ozanı, Anadolu, Türkiye, Vatan Aşkı, İlahi Aşk, Hilmi ŞAHBALLI, Minstrel, Anatolia, Turkey, Patriotism, Divine Love
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Milli ve kültürel değerlerin hızla yok edildiği günümüz dünyasında bu değerlerini kaybeden toplumların uzun süre varlık gösteremedikleri ve asimile oldukları görülmektedir. Çok kadim bir medeniyet ve kültüre sahip olan Türk kültürü de günümüzde bu tehdit ile karşı karşıyadır. Toplumların edebiyat birikimleri bu tehdit ile mücadelede en etkili araçlardan biridir. Çünkü edebiyat bir toplumda üretilen her şeyden beslenmektedir. Bu tez çalışmasında bu sorunsal ve farkındalık ile çağdaşbir Anadolu halk ozanı olan Hilmi ŞAHBALLI'nın“Aşkı Saldık Gönüllere”adlı şiir kitabı muhteviyatı bakımından incelenmiştir. Çalışma boyunca nitel araştırma yöntemine başvurulmuş, eserdeki şiirlerin öncelikle tema tasnifi yapılmış ve ardından çok yönlü muhteva analizi yapılarak daha bütüncül örtük anlamlar açıklanmaya çalışılmıştır. Muhteva analizinde anlamı bilinmeyen kavramlar, iç ahenk, uslup, zihniyet, şiir-şair ilişkisi süreklilikle irdelenmiştir. Çalışmanın temel tezi Hilmi ŞAHBALLI'nın şiirlerinde Türk kültür ve ananesinin kültür birikimine dair unsurları büyük bir ustalık, özveri ve yalın bir dille işlendiğidir.
Özet (Çeviri)
In today's world, where national and cultural values are rapidly destroyed, it is seen that societies that lost these values could not exist for a long time and were assimilated. Turkish culture, which has a very ancient civilization and culture, is also faced with this threat today. The literary accumulation of societies is one of the most effective tools in combating this threat. Because literature is fed from everything produced in a society. In this thesis study, this problematic and awareness, the poetry book of Hilmi ŞAHBALLI, a contemporary Anatolian folk poet, named“Aşkı Saldık Gönüllere”has been examined in terms of its content. Qualitative research method was used throughout the study, firstly thematic classification of the poems in the work was made, and then more holistic implicit meanings were tried to be explained by multi-dimensional content analysis. In the content analysis, the meanings of unknown concepts, inner harmony, style, mentality, poetry-poet relationship were examined continuously. The main thesis of the study is that the elements of Turkish culture and tradition in the poems of Hilmi ŞAHBALLI are handled with great mastery, devotion and a simple language.