Yetişkinlerde duygu algılama ve düzenleme kapasitesiyle erken gelişim dönemi yaşantıları arasındaki ilişki
Examining the relations between capacity of emotion perception and regulation with early developmental period in adults
  1. Tez No: 793350
  2. Yazar: SALİHA MEŞE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CUMHUR TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Duygu algılama, duygu düzenleme, erken gelişim dönemi yaşantıları, erken dönem uyumsuz şemalar, ebeveynlik tutumları, Emotion perception, emotion regulation, early developmental period in adults, early maladaptive schemas, perceived parenting styles
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bu araştırmada yetişkinlerde duygu algılama ve düzenleme kapasitesiyle erken gelişim dönemi yaşantıları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada erken gelişim dönemindeki ebeveynlik tutumlarının yetişkinlik yaşamındaki duygu algılama ve düzenleme kapasitesini etkileyip etkilemediği incelenecektir. Araştırma nicel yöntemle tasarlanmış, erişilebilir örneklemi 18-53 yaş aralığındaki 41 kadın 29 erkekten oluşan 70 yetişkin katılımcı olarak belirlenmiştir. Verilerin toplanması için Demografik Veri Formu, Gözlerden Zihin Okuma Testi (Gözler Testi), Duygu Düzenlemede Güçlükler Ölçeği ve Young Ebeveynlik Ölçeği kullanılmıştır. Bulgularının analiziyle ulaşılan sonuca göre, erken gelişim dönemi yaşantılarını şekillendiren ebeveyn tutumlarının yetişkinlerdeki duygu algılama ve düzenleme kapasitesiyle arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Araştırmanın değişkenleri ve demografik veriler arasında anlamlı sonuçlar bulunmaktadır. Çalışmanın bulguları mevcut literatür ışığında tartışılmış ve gelecekte yapılacak yeni çalışmalar için çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to explore how early developmental experiences and parenting attitudes influence emotion perception and regulation capacity in adults. A quantitative approach was taken, and a sample of 70 adult participants (41 women and 29 men) aged between 18-53 was utilized. The study employed various tools such as the Demographic Data Form, Eyes Test, Difficulty in Emotion Regulation Scale, and Young Parenting Scale to gather data. The findings of the study revealed no significant relationship between parental attitudes during the early development stage and the ability to perceive and regulate emotions in adulthood. However, significant relationships were found between demographic data and the variables of the study. The implications of these results were discussed with reference to the relevant literature, and suggestions for future research were made.