Erişkinlerde psikolojik sağlamlığı etkileyen psikososyal faktörler
Psychosocial factors affecting resilience in adults
  1. Tez No: 793351
  2. Yazar: BETÜL SELMA AKBIYIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CUMHUR TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik sağlamlık, umutsuzluk, öz yeterlik, algılanan sosyal destek, kontrol odağı, Resilience, hopelessness, self-efficacy, perceived social support, locus of control
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırmanın amacı; erişkin bireylerin psikolojik sağlamlık düzeylerini etkileyen psikososyal faktörleri araştırmaktır. Araştırmada psikolojik sağlamlık ile umutsuzluk, öz yeterlik, algılanan sosyal destek ve kontrol odağı değişkenleri arasındaki ilişki incelenmektedir. Araştırma nicel yöntemle tasarlanmış, erişilebilir örneklemi 18-55 yaş aralığındaki 45 kadın, 36 erkekten oluşan toplam 81 yetişkin katılımcı olarak belirlenmiştir. Verilerin toplanması için Demografik Veri Formu, Yetişkin Psikolojik Sağlamlık Ölçeği, Beck Umutsuzluk Ölçeği, Genel Öz Yeterlik Ölçeği, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, Kontrol Odağı Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen verilere göre psikolojik sağlamlık ile umutsuzluk ve kontrol odağı arasında negatif anlamlı ilişki bulunurken, psikolojik sağlamlık ile algılanan sosyal destek ve öz yeterlik arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki bulunmuştur. Sonuçlar ilgili alınyazına göre tartışılmış ve gelecek çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to explore the psychosocial factors that affect the psychological resilience levels of adults. The study examines the relationship between psychological resilience and hopelessness, self-efficacy, perceived social support and locus of control variables. A quantitative approach was taken, and a sample of 81 adult participants (45 female and 36 men) aged between 18-55 was utilized. The study employed various tools such as the Demographic Data Form, Adult Resilience Scale, Beck Hopelessness Scale, General Self-Efficacy Scale, Multidimensional Scale of Perceived Social Support, Locus of Control Scale to gather data. The findings of the study revealed there was a negative significant relationship between resilience and hopelessness and locus of control, while a positive significant relationship was found between resilience and perceived social support and self-efficacy. The implications of these results were discussed with reference to the relevant literature, and suggestions for future research were made.