Genç yetişkinlerde nesne ilişkileri ve duygu düzenleme güçlüğü arasındaki ilişkisinin incelenmesi
Examination of the relationship between object relations and emotion regulation difficulty in young adults
  1. Tez No: 966046
  2. Yazar: ECEM YAŞAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZAFER TAPANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Nesne İlişkileri, Gerçekliği Değerlendirme, Duygu Düzenleme Güçlüğü Güvensiz Bağlanma, Egosantrizm, Object Relations, Reality Testing, Emotional Regulation Difficulties, Insecure Attachment, Egocentrism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kent Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Nesne ilişkileri, bireyin erken dönem ilişkileri ve bağlanma deneyimlerinden yola çıkarak kişilerarası ilişkilerini nasıl yapılandırdığını açıklayan bir kavramdır. Gerçekliği değerlendirme ise bireyin kendisini ve çevresini objektif bir şekilde algılama ve anlamlandırma kapasitesini ifade eder. Duygu düzenleme güçlüğü, bireyin duygusal tepkilerini yönetmede yaşadığı zorlukları kapsamaktadır. Bu bağlamda bu araştırmada, 18-40 yaş aralığındaki genç yetişkinlerde nesne ilişkileri ve duygu düzenleme güçlüğü arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Araştırmanın örneklemi 201 kadın (%71) ve 82 erkek (%29) olmak üzere toplam 283 katılımcıdan oluşmaktadır. Örneklemin yaş aralığı 18-40 arasında yer alıp yaş ortalaması 26,86'dır. Katılımcılara Nesne İlişkileri ve Gerçeklik Testi Ölçeği (BORTTI), Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği- Kısa Form (DDGÖ-16) ve Sosyodemografik form online ortamda ulaştırılmıştır. Elde edilen veriler istatistiksel analiz teknikleri ile değerlendirilmiş ve değişkenler arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Verilerin istatistiksel analizi SPSS 22 programı ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın veri analizi yapılırken veriler normallik sayıltılarını karşıladığı için parametrik yöntemler kullanılmıştır. Bağımsız Örneklem T Testi, Pearson Korelasyon analizi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), betimleyici istatistikler ve basit ve hiyerarşik regresyon analizi kullanılmıştır. Nesne ilişkileri ve gerçekliği değerlendirmenin alt boyutları ile duygu düzenleme güçlüğü alt boyutları arasından pozitif ve anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Duygu düzenleme güçlüğünü en iyi açıklayan nesne ilişkileri güvensiz bağlanma alt boyutu ve gerçekliği değerlendirme testi gerçekliğin bozulması alt boyutunun olduğu görülmüştür. Duygu düzenleme güçlüğünün cinsiyetle ilişkisine bakıldığında kadınların erkeklere oranla duygu düzenleme güçlüğü konusunda zorluk yaşadığı bulgulanmıştır. Benzer şekilde evli bireylerin bekar ilişkisi olmayan ve ilişkisi olanlara oranla duygu düzenleme güçlüğünde daha az zorluk yaşadığı saptanmıştır. Çalışan bireylerin çalışmayanlara oranla, bireylerin listansüstü eğitim düzeylerinin lisans ve altı olanlara oranla ve bireylerin psikolojik destek alan bireylerin destek almayanlara oranla daha az duygu düzenleme güçlüğü yaşadığı bulgulanmıştır. Bireylerin yaşları, sosyo-ekonomik düzeyleri ve ikamet edilen yere göre duygu düzenleme güçlüğü açısından anlamlı bir ilişki olduğu bulgulanmamıştır. Bu çalışmadan elde edilen bulgulara göre gelecek çalışmalarda faydalı olacağı düşünülen önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Object relations is a concept that explains how individuals structure their interpersonal relationships based on their early relational and attachment experiences. Reality testing, on the other hand, refers to the individual's capacity to perceive and make sense of themselves and their environment in an objective manner. Emotional regulation difficulties encompass the challenges an individual faces in managing their emotional responses. In this context, the present study investigates the relationship between object relations and emotional regulation difficulties in young adults aged between 18 and 40. The study sample consists of a total of 283 participants, including 201 women (71%) and 82 men (29%). The age range of the sample is between 18 and 40, with a mean age of 26.86. Participants were administered the Bell Object Relations and Reality Testing Inventory (BORTTI), the Difficulties in Emotion Regulation Scale – Short Form (DERS-16), and a sociodemographic questionnaire via an online platform. The collected data were analyzed using statistical analysis techniques, and the relationships between variables were examined. Statistical analyses were performed using SPSS 22. As the data met the assumptions of normality, parametric methods were employed. Independent samples t-tests, Pearson correlation analysis, one-way analysis of variance (ANOVA), descriptive statistics, and both simple and hierarchical regression analyses were conducted. Positive and significant relationships were found between the subdimensions of object relations and reality testing and those of emotional regulation difficulties. Among these, the insecure attachment subdimension of object relations and the reality distortion subdimension of reality testing were identified as the strongest predictors of emotional regulation difficulties. When examining the relationship between gender and emotional regulation difficulties, it was found that women experienced more difficulties compared to men. Similarly, married individuals were found to have fewer emotional regulation difficulties than single individuals, both with and without a romantic relationship. Employed participants reported fewer difficulties compared to unemployed individuals; likewise, those with postgraduate education levels reported fewer difficulties compared to those with undergraduate or lower education levels. Furthermore, individuals receiving psychological support experienced fewer emotional regulation difficulties compared to those not receiving support. No significant relationship was found between emotional regulation difficulties and participants' age, socio-economic status, or place of residence. Based on the findings obtained from this study, suggestions that may be beneficial for future research have been presented.