Genç yetişkin bireylerde duygu düzenleme güçlüğü ve fonksiyonel olmayan tutumların depresif belirtiler ile ilişkisi
The relationship of emotion difficulty and dysfunctional attitudes with depressive symptoms in young adults
- Tez No: 793352
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAZAL AYAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: depresif belirtiler, fonksiyonel olmayan tutumlar, duygu düzenleme güçlüğü, depressive symptoms, dysfunctional attitudes, emotion regulation difficulty
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırmanın amacı duygu düzenleme güçlüğü, fonksiyonel olmayan tutumlar, depresif belirtiler arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmanın örneklemi genç yetişkin bireyler olup, yaş aralığı 18-29 olan 176 kadın, 131 erkek olmak üzere toplam 307 katılımcıdan oluşmaktadır. Araştırmanın amacı doğrultusunda veri toplama amacıyla Demografik Bilgi Formu, Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği Kısa Formu (DDGÖ-16), Fonksiyonel Olmayan Tutumlar Ölçeği Kısa Formu (FOTÖ-17) ve Beck Depresyon Envanteri kullanılmıştır. Ölçek puanlarının 2 kategorili demografik değişkenlerle karşılaştırmasında Bağımsız Gruplar T test ile bakılırken 3 veya daha fazla kategorili demografik değişkenlerle karşılaştırılmasına ANOVA analizi kullanılmıştır. ANOVA analizinde gruplar arasında anlamlı farklılık olması durumunda farklılıkların hangi gruplar arasında olduğunu belirlemek için post hoc test olarak Tukey testi kullanılmıştır. Ölçek puanlarının arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi kullanılırken, fonksiyonel olmayan tutumlar ölçeği ve duygu düzenleme güçlüğü ölçeği arasındaki ilişki Pearson Korelasyon Analizi ve Basit Regresyon Analizi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda duygu düzenleme güçlüğü, fonksiyonel olmayan tutumlar ve depresif belirtiler arasında pozitif yönlü güçlü bir ilişki bulunmuştur. Fonksiyonel olmayan tutumlar ve duygu düzenleme güçlüğü arasında da pozitif yönlü güçlü bir ilişki bulunmuştur. Ek olarak demografik değişkenlere göre cinsiyet, yaş, medeni durum, çocuk durumu, çalışma durumu, yaşam yeri, aylık gelire göre duygu düzenleme güçlüğü, fonksiyonel olmayan tutumlar ve depresif belirtilerinde farklar görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research, is to study the relationship between emotion regulation difficulty, non-functional behaviors and the depressive symptoms. Sample of this research are young adults and there are total of 307 participants (176 woman and 131 man) who are between the age of 18-29. To gather information in line with the research; Emotion Regulation Scale-Brief Form (DERS-16), Dysfunctional Attitudes Scale - Short Form (DAS-17), Beck Depression Scale are used. While the T test was used to compare the scale score with 2 category demographic variables, ANOVA analysis was used to compare with 3 or more category demographic variables. In case of a significant difference between groups, in ANOVA analysis, Tukey test was used as a hoc test to determine which groups had the difference. While Multiple Linear Regression Analysis was used to examine the relationship between the scale scores, Pearson Correlation Analysis and Simple Regression Analysis were used for the realtionship between Dysfunctional Attitudes Scale - Short Form and Emotion Regulation Scale-Brief Form (DERS-16). A strong positive relationship was found between emotion regulation difficulty, dysfunctional attitude and depressive symptoms as a result of the research. This 'strong positive relationship' was also found between disfunctional attitude and emotion regulation difficulty. In addition, there were differences between emotion regulation difficulty, disfunctional attitude and depressive symptoms in terms of demographic differences; such as age, gender, marital status, child status, working condition, habitat and monthly income.