2018 sosyal bilgiler dersi öğretim programı ve ders kitaplarında girişimcilik becerisinin yer alma durumu
2018 social course curriculum and course including entrepeneurship skills in your books status
- Tez No: 793358
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FADİME SEÇGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, girişimcilik, ders kitapları
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Günümüzün değişen dinamik dünyasında yeni ihtiyaçlar ortaya çıkmakta; ortaya çıkan bu yeni ihtiyaçlar beraberinde onları tatmin edecek yeni iş kollarının oluşmasını mümkün kılmaktadır. Bu sebepten ötürü girişimcilik becerisi değişen ve gelişen dünyaya uyum sağlamak ve ülkelerin geleceğini ekonomik anlamda daha güçlü kılabilmek için vazgeçilmez becerilerden biridir. Ülkeler geleceği açısından değişimlere ayak uyduracak, üretken ve girişimcilik becerisini kazanmış nesillere ihtiyaç duyar. Bu nedenle okullardan mezun olacak öğrencilerin girişimcilik becerisiyle donanımlı bir şekilde mezun olması önemlidir. Girişimcilik becerisi küçük yaşlardan başlayarak ilköğretimin her kademesinde bireylere kazandırılması gereken önemli bir beceridir. Özellikle bireyi etkin ve üretken bir birey olarak, toplumla uyumlu olmasını sağlama ve hayata hazırlama misyonu güden sosyal bilgiler dersinin ilgili öğretim programı içerik ve kazanımlarının ve sosyal bilgiler ders kitaplarının girişimcilik becerisi ile donanımlı olması önemlidir. Bu araştırmada 2018 Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programı (SBDÖP) ve Sosyal Bilgiler ders kitaplarında girişimcilik becerisinin yer alma durumunun değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda araştırma sürecinde nitel araştırma yöntemlerinden yararlanılmıştır. Çalışmanın yapısına uygunluk bağlamında nitel araştırma yöntemlerinden Durum Çalışması deseninden faydalanılmıştır. Çalışmanın dokümanlarını Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan 2018 Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programı ve 2020-2021 Eğitim-Öğretim sürecinde Türkiye genelinde ortaokullarda okutulan 5. 6. ve 7. sınıf sosyal bilgiler ders kitapları oluşturmaktadır. Çalışmada doküman incelemesi yöntemi ile 2018 sosyal bilgiler dersi öğretim programında ve sosyal bilgiler ders kitaplarında girişimcilik becerisi tespit edilmeye çalışılmıştır. Ders kitaplarından elde edilen verilerin analizinde nitel veri analiz yöntemlerinden biri olan betimsel analizden faydalanılmıştır. Araştırmamıza konu olan“Sosyal Bilgiler Öğretim Programı ve Ders Kitaplarında Girişimcilik Becerisinin Yer Alma Durumu”öncelikle SBDÖP analiz edilmiş ve program içerisinde araştırma konumuzla ilintili dört başlık tespit edilmiştir. Bu komu başlıkları şunlardır; 1. Milli Eğitim Programı 2. Öğretim Programının Amaçları 3. Sosyal Bilgiler Öğretiminin Özel Amaçları 4. Sosyal Bilgiler Öğretiminde Temel Beceriler SBÖP içerisindeki öğrenme alanları incelenerek girişimcilik becerisinin hangi öğrenme alanlarıyla ilintili olduğu belirlenmiş ve bu öğrenme alanlarına karşılık gelen kazanımlara yer verilmiştir. Bu kazanımların 5. 6. ve 7. sınıf Sosyal Bilgiler Ders kitaplarında işlenişi ile ilgili etkinliklere yer verilmiştir. Yukarıdaki konu başlıklarıyla ilgili detaylı doküman bilgilerine araştırmanın sonuçlar kısmında yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's changing dynamic world, new needs arise; These emerging needs make it possible to create new business lines that will satisfy them. For this reason, entrepreneurship skill is one of the indispensable skills in order to adapt to the changing and developing world and to make the future of countries stronger in economic terms. Countries need generations who can keep up with the changes for their future, who are productive and who have gained entrepreneurial skills. For this reason, it is important that students who will graduate from schools are equipped with entrepreneurial skills. Entrepreneurship skill is an important skill that should be acquired by individuals at all levels of primary education, starting from a young age. In particular, it is important that the content and achievements of the social studies course, which has the mission of ensuring that the individual is compatible with the society as an active and productive individual, and preparing them for life, and that the social studies textbooks are equipped with entrepreneurial skills. In this research, it is aimed to evaluate the inclusion of entrepreneurship skills in the 2018 Social Studies Curriculum (SSLC) and Social Studies textbooks. For this purpose, qualitative research methods were used in the research process. In the context of suitability for the structure of the study, the Case Study pattern, one of the qualitative research methods, was used. The documents of the study consist of the 2018 Social Studies Curriculum published by the Ministry of National Education and the 5th, 6th and 7th grade social studies textbooks taught in secondary schools throughout Turkey in the 2020-2021 academic year. In the study, entrepreneurship skills were tried to be determined in the 2018 social studies curriculum and social studies textbooks with the document review method. Descriptive analysis, one of the qualitative data analysis methods, was used in the analysis of the data obtained from the textbooks. The subject of our research,“The State of Entrepreneurship Skills in the Social Studies Curriculum and Textbooks”, was first analyzed by the SBÖP and four topics related to our research topic were identified within the program.The titles of these communes are; 1. National Education Program 2. The Objectives of the Teaching Program 3. Special Purposes of Social Studies Teaching 4. Basic Skills in Teaching Social Studies By examining the learning areas within the SBÖP, it was determined which learning areas the entrepreneurial skill is related to and the achievements corresponding to these learning areas were included.Of these gains, 5.6. and 7. activities related to its processing are included in the classroom Social Studies Textbooks.Detailed document information about the above subject headings is given in the results section of our study. Keywords : Social Studies, entrepreneurship, textbooks