Antalya bölgesinde çocuklarda alternaria alternata duyarlılığının sıklığı ve bu duyarlılığın hastaların kliniği ile duyarlılık ilişkisinin değerlendirilmesi
The frequency of alterrnaria alternata sensitivity in children in Antalya region and the evaluation of this sensitivity's relationship with patients' clinic and sensitivity
- Tez No: 793388
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH ÇELMELİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Alerji, Alternaria Alternata, Astım, Pediatri, Allergy, Alternaria alternata, Asthma, Pediatrics
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Giriş: Astım ve alerjik rinitin son yıllarda hem prevalansı hem de ağırlık derecesinin artmakta olduğu gözlenmektedir. Solunum yolu ile alınan alerjenler başta astım olmak üzere alerjik rinit, atopik dermatit ve ürtiker gibi alerjik hastalıklara neden olabilir. Astım ve rinit gibi alerjik hastalıklarda, sorumlu olabilen önemli mantarlar; Alternaria, Cladiosporum, Penicillum ve Aspergillus 'dur. Bu mantar türleri içerisinde Alternaria Alternata klinik önemi artmaktadır. Alternaria Alternata alerjisi olan astımlı vakalarda hastalık şiddetinin daha ağır ve hastalığın kontrolünün daha zor olduğu gösterilmiştir. Türkiye'de özellikle Akdeniz bölgesinde Alternaria Alternata duyarlılığı ve klinik yansıması ile ilgili çalışma yoktur. Çalışmamızda Alternaria Alternata duyarlılığı sıklığının ve Alternaria Alternata alerjisi olanlardaki alerjik hastalık kliniği, hastalık risk faktörleri ve diğer duyarlılıklarla ilişkilerin saptanması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Alerji ve İmmünoloji Kliniği'ne astım, alerjik rinit, konjonktivit, atopik dermatit gibi alerjik hastalık semptomları ile başvuran hastalar üzerinde 1 Ocak 2017 ile 1 Haziran 2022 tarihleri arasında izlenen hastaların retrospektif analizi ile gerçekleştirildi. Yaşları 0-18 arasında olan ve deri prick testi gerçekleştirilen hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastaların demografik verileri, deri prick testi sonuçları, eozonofil değerleri, IgE değerleri, duyarlı olduğu alerjen bilgileri kaydedilerek aralarında karşılaştırma yapıldı. Bulgular: Çalışmamızda 1367 hasta değerlendirildi. Bu hastaların 785'i (%57,4) erkek, 582'sı (%42,6) kadın hastalar oluşturmaktaydı. Astım hastalığı ile Alternaria Alternata duyarlılığı arasında istatiksel anlamlı pozitif ilişki saptanmıştır. Sadece alerjik Rinit ve atopik Dermatit tanılarının bulunması ile Alternaria Alternata duyarlılığı arasında istatiksel anlamlı negatif ilişki bulunmuştur. Alternaria Alternata duyarlılığı olan hastalarda ağaç poleni, zeytin poleni, çam poleni, köpek epiteli Aspergillus ve Clodosporium duyarlılığı birlikte görülmesi anlamlı bulundu. Ev tozu akarı ve hamam böceği alerjenleri ile Alternaria Alternata duyarlılığının istatiksel anlamda negatif ilişkisi olduğu görüldü. Sonuç: Hastaların EPT'de Alternaria Alternata duyarlılığı 403 (%29,5) çocukta ve en sık görülen altıncı duyarlılık olduğu görüldü. Mantar duyarlılıkları içinde birinci sırada olduğu görüldü. Alternaria Alternata duyarlı hastaların başvurularının yıllara göre değişim gösterdiği görülmüştür. Başvuru dağılımı incelendiğinde Alternaria Alternata duyarlı hastaların en çok 2018 yılında (%26,5) başvurduğu görülmüştür Küresel ısınmayla artan ortalama sıcaklık değerleriyle birlikte mantar duyarlılıklarının özellikle Alternaria Alternata duyarlılığının klinik öneminin artmaya başladığının düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction: It has been observed that both the prevalence and severity of asthma and allergic rhinitis have been increasing in recent years. Respiratory allergens can cause allergic diseases such as asthma, allergic rhinitis, atopic dermatitis, and urticaria. Important fungi that may be responsible for allergic diseases such as asthma and rhinitis; Alternaria are Cladiosporum, Penicillium, and Aspergillus. Among these fungal species, Alternaria Alternata is of increasing clinical importance. It has been shown that the severity of the disease is more severe and the control of the disease is more difficult in asthmatic cases with Alternaria Alternata allergy. There are no studies on the sensitivity and clinical reflection of Alternaria Alternata in Turkey, especially in the Mediterranean region. Our study, it was aimed to determine the frequency of Alternaria Alternata sensitivity and its relations with allergic disease clinics, disease risk factors, and other sensitivities in those with Alternaria Alternata allergy. Materials and Methods: Patients with disease remnants such as asthma, rhinitis, conjunctivitis, atopic dermatitis and those whose organs were followed up in Antalya Training and Research Hospital Pediatric Allergy and Immunology Outpatient Clinic between January 1, 2017 and June 1, 2022 were studied with a retrospective analysis. Patients aged 0-18 and skin prick test patients were included in the study. Demographic data, skin prick test results, eozonophil values, IgE values, and allergen information of the patients were recorded and a comparison was made between them. Results: In our study, 1367 patients were evaluated. Of these patients, 785 (57.4%) were male and 582 (42.6%) were female. A statistically significant positive correlation was found between asthma disease and Alternaria Alternata sensitivity. A statistically significant negative correlation was found between the presence of only allergic rhinitis and atopic dermatitis diagnoses and Alternaria Alternata sensitivity. The coexistence of tree pollen, olive pollen, pine pollen, dog epithelial Aspergillus, and Clodosporium sensitivity was found significant in patients with Alternaria Alternata sensitivity. It was observed that there was a statistically negative relationship between house dust mite and cockroach allergens and Alternaria Alternata sensitivity. Conclusion: Alternaria Alternata sensitivity was found to be the sixth most common sensitivity in 403 (29.5%) children in EPT. It was found to be in the first place among fungal sensitivities. It has been observed that the applications of patients sensitive to Alternaria Alternata have changed according to years. When the application distribution was examined, it was seen that patients sensitive to Alternaria Alternata applied mostly in 2018 (26.5%). We think that the clinical importance of fungal allergy especially Alternaria Alternata sensitivity is beginning to increase with the increasing average temperature values with the global warming.