Primipar annelerin bebeğine karşı duyguları ile postpartum döneme ilişkin görüşlerinin incelenmesi
Analysis of primary moms'emotions and views abouth the postpartum period
- Tez No: 793387
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL KESKİNKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Anne, bebek, postpartum, primipar anne, Mother, baby, postpartum, primiparous mother
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Amaç: Çalışmada, primipar annelerin bebeğine karşı duyguları ile postpartum döneme ilişkin görüş ve düşüncelerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışmaya, Kayseri ili içerisinde bulunan 0-6 ay bebeğine sahip 1'i pilot görüşme olmak üzere 16 anne katılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin analizinde, betimsel analiz yönteminden yararlanılmıştır. Yapılan bu nitel çalışmada, ebeveynlerin kişisel bilgilerine yönelik aile demografik form ve uzman görüşü alınarak araştırmacı tarafından oluşturulmuş yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin analizinde, betimsel analiz yönteminden yararlanılmıştır. Bulgular: Araştırma sonunda primipar annelerin anne-bebek etkileşimlerinin %66.6'sı stres ve gerginliğin sebep olduğu yeni bebek ve iş/sorumluluklarda bebeklerinin gülümsemesinin mutluluk verdiğini, %93.3'ünde sosyal yaşantıların kısıtlandığı kabul gördüğünü bildirilmiştir. Alt başlıklar altında annelerin %53.3'ü bebeklerinin emzirme/beslenme konusundaki güçlüklerde yardımından faydalandığını belirtilmiştir. Ayrıca annelerin %86.6'sı doğumla birlikte alınan kilolardan duydukları rahatsızlığı, % 80'ni bebekleri uyurken çeşitli sebeplerden duydukları kaygılara ilişkin görüşlerini belirtmiş, buna karşın annelerin çoğunluğu bebekle baş etme, bebeğin gelişiminden memnuniyet duyduğunu bildirmiştir. Sonuç: Alan yazında postpartum döneme ilişkin birçok araştırma bulunmakta ancak postpartum dönemdeki primipar annelerin bu dönemdeki görüşlerine ilişkin sınırlı sayıda çalışma yer almaktadır. Annelerin görüşlerinden elde edilen bulgular, alan yazında yapılan çalışmalarla birlikte değerlendirilip tartışılmıştır. Bu nedenle araştırmanın alan yazına katkı sağlayacağı düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to examine the feelings of primiparous mothers towards their babies and their views and thoughts about the postpartum period. Material and Method: 16 mother,1 of whom was in the pilot interview, who had a 0-6 month pld baby in Kayseri, participated in the study. In the analysis of the data obtained from the research, descriptive analysis method was used. In this qualitative study, the family demographic form for the personal information of the parents and the semi-structured interview form created by the researcher by taking expert opinion were used. In the analysis of the data obtained from the research, descriptive analysis method was used. Results: At the end of the study, it was reported that 66.6% of the mother –infant interactions of primiparous mother gave happiness to their babies when they had a new baby and work/responsibilities caused by stress and tension, and 93.3% accepted that their social life was restricted. Under the sub-headings, 53.3% of the mothers stated that they benefited from the help of their babies in breastfeeding/nutrition difficulties. In addition, 86.6% of the mothers expressed their discomfort with the weight gained at birth, 80% of them expressed their opinions about the anxiety they felt for various reasons while their babies were sleeping, whereas the majority of the mothers reported that they were satisfied with coping with the baby and the development of the baby. Conclusion: There are many studies on the postpartum period in the literature, but there are limited studies on the views of primiparous mothers in this period. The findings obtained from the opinions of the mothers were evaluated and discussed together with the studies in the literature. For this reason, it is thought that the research will contribute to the literature.