Geriye doğru tasarım modelinin yabancı diller yüksekokulu öğrencilerinin yazma becerilerine etkisi
The effect of backward design on writing skills of students at school of foreign languages
- Tez No: 793405
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DEMET SEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Geriye Doğru Tasarım modeli, Yabancı dil öğretimi, İngilizce yazma dersi, Backward Design Model, Foreign language teaching, English writing lesson
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu araştırmanın amacı Geriye Doğru Tasarım modelinin (GDT) Türkiye'de üniversitelerin Yabancı Diller Yüksekokulu'nda öğrenim gören öğrencilerin yazma becerilerine etkisini araştırmaktır. Araştırmada karma yöntem desenlerinden keşfedici sıralı desen kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunu yapılandırılan öğretim tasarımının uygulanması sürecinde yapılan değerlendirmeler ve süreç sonunda uygulanan başarı testi oluştururken, nitel boyutunu yarı yapılandırılmış görüşmeler oluşturmuştur. Araştırmada GDT modeli uygulamaları çerçevesinde Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu B1 seviyesi yazma dersi içerikleri incelenmiş ve GDT modeli kullanılarak B1 seviyesi öğrencileri için yazma dersi öğretim tasarısı hazırlanmıştır. Hazırlanan ders tasarımları 17 öğrencinin katılımıyla 4 hafta süresince çevrimiçi ortamda uygulanmıştır. Araştırmanın nicel verileri öğrencilerin uygulama boyunca yazmış olduğu paragraflardan aldıkları puanlar ve uygulama sonunda uygulanan başarı testinden elde edilmiştir. Araştırmada nitel veri toplama aracı olarak ders tasarımları, araştırmacı notları ve öğrenciler ile yapılmış yarı yapılandırılmış görüşmeler kullanılmıştır. Toplanan nitel verilerin çözümlenmesinde içerik analizi tekniği işe koşulmuştur. Araştırmanın nicel verilerinden elde edilen bulgular GDT modelinin öğrencilerin yazma becerisini geliştirdiğini göstermiştir. Nitel verilerinden elde edilen bulgular da, GDT modeli uygulamalarının, B1 seviyesindeki öğrencilerin İngilizce'de yazma dersine karşı motivasyonlarını arttırdığını ve yazma becerilerini geliştirdiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to investigate the effect of the Backward Design Model on the writing skills of the students studying at the School of Foreign Languages at universities in Turkey. In the research, exploratory sequential design, one of the mixed methods, was used. While the quantitative dimension of the research was formed by the evaluations made during the implementation of the structured instructional design and the achievement test applied at the end of the process, the qualitative dimension was formed by semi-structured interviews. In the research, within the framework of the Backward Design Model applications, Ankara Yıldırım Beyazıt University School of Foreign Languages B1 level writing course contents were examined and a writing lesson program design was prepared for B1 level students by using the Backward Design model. The prepared lesson designs were applied online for four weeks with the participation of 17 students. Quantitative data of the research were obtained from the points students got from the paragraphs they wrote during the application and from the achievement test applied at the end of the application. In the research, course designs, researcher notes and semi-structured interviews with students were used as qualitative data collection tools Findings obtained from the quantitative data of the study showed that the Backward Design Model improved students' writing skills. Findings from the qualitative data also revealed that Backward Design Model applications increased the motivation of B1 level students towards writing in English and improved their writing skills.