Sınıf öğretmenlerinin müzik eğitiminde karşılaştıkları sorunlar
The problems faced by class teachers in music education
- Tez No: 793467
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF ÖZGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Sınıf öğretmenleri, müzik eğitimi, sorunlar, Primary School Teachers, music education, problems
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırmanın amacı sınıf öğretmenlerinin ilköğretim müzik eğitiminde karşılaştıkları sorunları belirlemek ve bu sorunlara yönelik öneriler oluşturmaktır. Araştırmada betimsel yöntem kullanılmış olup tarama modeli ve anket kullanılmıştır. Anket yapılmadan önce gönüllülük esas alınarak 0-10 yıl mesleki kıdeme sahip 5 sınıf öğretmeni, 10-20 yıl mesleki kıdeme sahip 5 sınıf öğretmeni, 20 yıl ve üzeri mesleki kıdeme 5 sınıf öğretmeni olmak üzere 15 sınıf öğretmeniyle ön görüşme yapılmış ve bu görüşmeler ses kaydına alınmıştır. Araştırmada kullanılan anketler 2021–2022 eğitim-öğretim yılı Sivas Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı ilköğretim okullarında görev yapmakta olan tesadüfi olarak seçilen 344 sınıf öğretmeni tarafından yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak anket formu kullanılmıştır. Elde edilen verilerin istatiksel analizi için SPSS paket programı kullanılmıştır. Verilerin analizinde; frekans (f) dağılımı ve yüzde (%) değerlerinden yararlanılmıştır. Araştırmanın sonucunda sınıf öğretmenlerinin önemli bir bölümünün müzik dersi öğretimi esnasında çeşitli sorunlarla karşılaştığı görülmüştür. Sonuç kısmında müzik derslerinin etkili biçimde işlenmesine, sınıf öğretmenlerinin müzik eğitiminde karşılaştıkları sorunlara ve müzik yeterliliklerinin arttırılmasına yönelik çözüm önerileri getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to identify the problems that elementary school teachers experience in teaching elementary school music and to make suggestions for those problems. The descriptive method, screening model, and questionnaire were used in the study. Prior to the creation of the questionnaire, preliminary interviews were conducted on a voluntary basis with 15 classroom teachers, including 5 classroom teachers with 0-10 years of professional experience, 5 classroom teachers with 10-20 years of professional experience, and 5 classroom teachers with 20 years or more of professional experience, and these interviews were recorded using a tape recorder. The questionnaires used in the research were completed by 344 randomly selected classroom teachers working in elementary schools affiliated with the National Education Directorate of Sivas during the 2021-2022 school year As a data collection tool, a questionnaire form was used. The obtained data were statistically analyzed using SPSS software. In the analysis of data; frequency (f) distribution and percentage (%) values were used. As a result of the research it was found that a large part of the class teachers had various problems during the music lessons In the concluding part, solutions are suggested for effective teaching in music classes, for the problems of classroom teachers in music classes, and for improving their musical skills.