Müzik öğretmenleri ve müzik öğretmenliği son sınıf öğrencilerinin uzaktan müzik eğitimine hazır bulunma durumları
Suitability of music teachers and music teaching final students for music education in distance
  1. Tez No: 702082
  2. Yazar: SONAT BAŞPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALAATTİN CANBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Uzaktan Müzik Eğitimi, Uzaktan Eğitime Hazır Bulunma, Online Eğitim, Müzik Öğretimi, Distance Music Education, Distance Education Readiness, Online Education, Music Teaching
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırmada müzik öğretmenliği bölümü son sınıf öğrencileri ve MEB'de görev yapan müzik öğretmenlerinin müzik dersine ve uzaktan eğitime hazır bulunma durumları ve beklentilerinin tespiti amaçlanmıştır. Bu amaçla araştırmada betimsel yönteme dayalı bir desen kullanılmıştır. Araştırma halen görev yapan müzik öğretmenleri ve 2020-2021 eğitim-öğretim yılının bahar döneminde müzik öğretmenliği son sınıf öğrencilerinden oluşturulan örneklem üzerinden yürütülmüştür. Araştırmada YÖK müzik öğretmenliği lisans programı incelenmiş, müzik öğretmenlerinin ve müzik öğretmeni adaylarının 2020 yılında başlayan ve 2021 yılını da etkisi altına alan Covid-19 pandemi süresince karşılaştıkları problemler değerlendirilmiştir. Veri toplama aracı olarak anket formu ve yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Elde edilen nitel verilerin çözümlenmesinde içerik analizi, nicel verilerde ise frekans (f) ve yüzde (%) analiz tekniklerinden yararlanılmıştır. Araştırmada müzik öğretmenlerinin ve müzik öğretmeni adaylarının pandeminin getirmiş olduğu uzaktan eğitime geçiş sürecinde karşılaştıkları sorunlar, çözüm önerileri ve beklentileri irdelenmiştir. Uzaktan eğitimin öğretim materyali olan bilgisayar, tablet bilgisayar ve mobil telefonları kullanma düzeyleri ile online ortamda ders işleme uygulamaları da araştırmanın alt problemleri olarak ele alınmış bu konularda öğretmenlerin geliştirmiş oldukları metot ve uygulama esasları incelenmiştir. Bu bulgulardan yola çıkarak müzik öğretmeni adaylarının ve müzik öğretmenlerinin lisans eğitimi boyunca uzaktan müzik eğitim konusunda daha fazla seminer, konferans ve çevrim içi etkinliğe katılım beklentilerinin olduğu görülmüştür. Uzaktan eğitimde mevcut internet altyapısında görülen kısmi yetersizliklerin yanı sıra ses ve görüntü aktarımı zorunluluğu olmaması sebebiyle öğrenciler ve öğretmenler arasında iletişim sorunları yaşandığı görülmüştür. Uzaktan eğitim için oluşturulmuş bir eğitim programı, öğretmen ve öğrencilerin birbirine denk çevrim içi cihazlarla donatılmaları ve daha yaygın ve gelişmiş bir internet alt yapısının gerekli olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the readiness and expectations of the music teachers and the final year students of the music teaching department, working in the Ministry of National Education regarding music lessons and distance education. For this purpose, an experimental design based on descriptive method was used in the research. The research was carried out on a sample of music teachers who are still working and music teaching senior students in the spring term of the 2020-2021 academic year. In the research, the music teaching undergraduate program of the council of higher education was examined to determine the expectations of music teachers and music teacher candidates and the problems that music teachers faced during the Covid-19 pandemic, which started in 2020 and affected 2021 as well. Questionnaire form and structured interview form were used as data collection tools. Content analysis was used to analyze the obtained qualitative data, and frequency (f ) and percentage (%) analysis techniques were used for quantitative data. In the research, the problems that music teachers and music teacher candidates face during distance education brought by the pandemic, solutions and expectations were examined. The level of using computers, tablets and mobile phones, which are the teaching materials of distance education, and the teaching practices in the online environment are also considered as sub-problems of the research, and the methods and application principles developed by the teachers on these subjects were examined. As a result, music teacher candidates and music teachers have expectations of participating in more seminars, conferences and online activities on distance music education during their undergraduate education. It has been observed that they have communication problems with students since there is no obligation to transfer audio and video in distance education. It has been concluded that a training program created for distance education, equipping teachers and students with equivalent online devices, and a more widespread and advanced internet infrastructure are required.