Yaşlılarda yaşlılığa uyum güçlüğünün yaşam kalitesine etkisi
The effect of the difficulty of adaptation to the old people on the quality of life
  1. Tez No: 793479
  2. Yazar: VEYSEL ONUR YOKUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMMÜHAN AKTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Uyum, Yaşam Kalitesi, Yaşlılık, Yaşlılıkta Uyum, Adaptation, Adaptation in Old Age, Aging, Quality of Life
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Bu araştırma yaşlılarda uyum güçlüğünün yaşam kalitesine etkisini belirlemek amacıyla altmış beş yaş üzeri bireylerle gerçekleştirilmiştir. Materyal ve Metot: Bu araştırma kesitsel olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Diyarbakır ilindeki Yenişehir Ofis ASM, Kayapınar 15 Temmuz ASM, Kayapınar Tekel 2 nolu ASM, Kayapınar, Talaytepe ASM, Kayapınar Tekel 1 nolu ASM, Bağlar Zümrütkent ASM, Yenişehir Ziya Gökalp ASM, Yenişehir Kültür ASM, Bağlar Havalimanı ASM, Yenişehir Üçkuyu ASM'nde kayıtlı olan toplam 65 yaşın üzerindeki 89.338 kişi evreni temsil etmektedir. Araştırmanın örneklem büyüklüğü güç analizi ile %95 güven aralığında 0.05 yanılgı düzeyinde 0.25 etki büyüklüğünde 0.95 evreni temsil gücüyle 456 yaşlı birey belirlenmiştir. Aile Sağlığı merkezlerinden seçilecek yaşlı bireylerin sayısı küme ağırlıklandırma metodu ile seçilip ardından Aile Sağlığı Merkezinde kayıtlı 65 yaş üzerindeki bireyler belirlenerek basit rastgele örnekleme metoduyla örneklem oluşturulmuştur. Bulgular: Yaşlılarda Uyum Güçlüğü Ölçeği puan ortalamasının 27.49±16.69 olduğu, Yaşlılarda Yaşam Kalitesi Ölçeği ortalamasının 71.74±10.98 olduğu belirlenmiştir. Araştırmada Yaşlılarda Uyum Güçlüğü ölçeği ve Rol ve Kendini Gerçekleştirme Biçimi, Karşılıklı Bağlanma, Fizyolojik Durum alt boyutlarının Yaşlılarda Yaşam Kalitesi üzere %20.2 'lik bir etkiye sahip olduğu saptanmıştır. Sonuç: Araştırmada Yaşlılarda Uyum Güçlüğü ölçeği ve alt boyutları ile sosyo demografik özelliklerin Yaşam Kalitesi üzerinde % 28.4'lük bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Yaptığımız çalışma sonucunda yaşlılığa uyumun artmasının yaşam kalitesini de arttırdığı belirlenmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda halk sağlığı hemşirelerinin yaşlı bireylerin yaşam kalitesini arttırmak ve uyum güçlüğünü en aza indirmek için eğitim programlarının hazırlanması ve uygulanması önerilmelidir.
Özet (Çeviri)
The Effect Of The Difficulty Of Adaptation To The Old People On The Quality Of Life Aim: This research was conducted with individuals over the age of sixty-five in order to analyze the effect of adjustment difficulties on the quality of life in the elderly.. Material and Method: This research was cross-sectional. The universe of the research is Yenişehir Ofis family health center, Kayapınar 15 Temmuz family health center, Kayapınar Tekel family health center no 2, Kayapınar Talaytepe family health center, Kayapınar Tekel no 1, Bağlar Zümrütkent family health center, Yenişehir Ziya Gökalp family health center, Yenişehir Kültür family health center, Bağlar Havalimanı family health center, Yenişehir Üçkuyu family health center. A total of 89,338 elderly individuals aged 65 and over were registered in the family health center. The sample size of the study was determined as 456 people with a power analysis of 95% confidence interval, 0.05 error level, 0.25 effect size and 0.95 universe representation power. The number of elderly individuals to be selected from the Family Health Centers was determined by the cluster weighting method, and then the elderly people over the age of 65 registered in the Family Health Center were listed and selected by simple random sampling method. Results: In this study, it was determined that the mean score of the Difficulty in Adjustment Scale for the Elderly was 27.49±16.69, and the mean score of the Quality of Life Scale for the Elderly was 71.74±10.98. It has been determined that the Adaptation Difficulty Scale in the Elderly and sub-dimensions of this scale like Role and Self-Actualization Style, Mutual Attachment, Physiological Status have an effect of 20.2% on the Quality of Life in the Elderly. Conclusion: In the study, it was determined that the Scale of Adjustment Difficulty in the Elderly and its sub-dimensions and socio-demographic characteristics had a 28.4% effect on Quality of Life.As a result of our study, it was determined that the increase in adaptation to old age also increases the quality of life. In line with these results, it should be recommended to increase the relevant studies of public health nurses for elderly individuals and to prepare and implement training programs in order to increase the quality of life and minimize adaptation difficulties for these individuals.