Yaşlı bireylerde yaşlılığa uyum güçlüğünün sosyal dışlanma ve yaşam kalitesine etkisi
The effect of difficulty adjusting to old age on social exclusion and quality of life in elderly individuals
- Tez No: 942032
- Danışmanlar: PROF. DR. BEHİCE ERCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Uyum, Sosyal Dışlanma, Yaşlılık, Yaşam Kalitesi, Halk Sağlığı Hemşireliği, Adaptation, Old Age, Quality of Life, Social Exclusion, Public health nursing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Bu araştırma; 65 yaş üstü bireylerde yaşlılığa uyum güçlüğünün sosyal dışlanmaya ve yaşam kalitesine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Bu araştırma kesitsel olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Elazığ ili Merkez ilçesine bağlı Balakgazi 1 nolu Aile Sağlığı Merkezi'ne kayıtlı olan 65 yaş üstü 905 yaşlı birey oluşturmuştur. Araştırmanın örneklem büyüklüğü güç analizi ile 420 kişi olarak hesaplanmıştır. Verilerin toplanmasında Yaşlılarda Uyum Güçlüğü Ölçeği, Yaşlılarda Sosyal Dışlanma Ölçeği, Yaşlılarda Yaşam Kalitesi Ölçeği kullanılmıştır. Veriler Mart 2024-Temmuz 2024 tarihleri arasında toplanmıştır. Toplanılan veriler SPSS 27 paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan yaşlı bireylerin; Yaşlılarda Uyum Güçlüğü Ölçeği puanlarının ortalaması 19.8±13.931, Yaşlılarda Sosyal Dışlanma Ölçeği puanlarının ortalaması 53.10±14.045, Yaşlılarda Yaşam Kalitesi Ölçeği puanlarının ortalaması 69.01±10.815'dir. Yaşlılarda uyum güçlüğünün, sosyal dışlanma üzerinde %34 etkili olduğu, yaşlılarda yaşam kalitesi üzerinde %11 etkili olduğu saptanmıştır. Sonuç: Yaşlılarda uyum güçlüğü ve alt boyutlarının, yaşlıların sosyal dışlanma ve yaşam kalitesi üzerinde etkili olduğu bunun yanı sıra demografik özelliklerin, yaşlıların yaşam kalitesi ve sosyal dışlanma üzerinde etkisinin sınırlı olduğu görülmüştür. Bu doğrultuda elde edilen sonuçlar yaşlı bireylerin yaşam kalitesini artıracak, sosyal dışlanma riskini azaltacak ve toplumun tüm kesimlerinin daha kapsayıcı ve destekleyici bir yapıya kavuşmasına katkı sağlayabilecektir.
Özet (Çeviri)
Objective: This research; It was conducted to examine the effect of difficulty adapting to old age on social exclusion and quality of life in individuals over 65 years of age. Materials and Methods: This research was conducted cross-sectionally. The population of the research consisted of 905 elderly individuals over the age of 65 who were registered at Balakgazi Family Health Center No. 1 in the Central district of Elazığ province. The sample size of the study was calculated as 420 people by power analysis. The Elderly Adaptation Difficulty Scale, the Elderly Social Exclusion Scale, and the Elderly Quality of Life Scale were used to collect data. Data was collected between March 2024 and July 2024. The collected data were evaluated using the SPSS 27 package program. Results: Elderly individuals participating in the study; The average of Adaptation Difficulty Scale scores in the elderly is 19.8±13.931, the Average the Social Exclusion Scale scores in the elderly is 53.10±14.045, and the Average of the Quality of Life Scale scores in the elderly is 69.01±10.815. It was determined that adaptation difficulties in the elderly had a 34% impact on social exclusion and an 11% impact on the quality of life in the elderly. Conclusion: It has been observed that adaptation difficulties and its sub-dimensions have an impact on the social exclusion and quality of life of the elderly, and that demographic characteristics have a limited effect on the quality of life and social exclusion of the elderly. The results obtained in this direction will increase the quality of life of elderly individuals, reduce the risk of social exclusion, and may contribute to a more inclusive and supportive structure for all segments of society.