Kendine zarar verme davranışı olan ergenlerde aleksitimi ve duygu tanıma becerilerinin intihar olasılığı ile ilişkisi
The relationship of alexithymia and emotion recognition skills with the possibility of suicide in adolescents with self-harming behavior
- Tez No: 793525
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM YILDIZ GÜNDOĞDU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Kendine zarar verme davranışı, ergen, aleksitimi, duygu tanıma, sosyal biliş, intihar, Non-suicidal Self injury, adolescence, alexithymia, emotion recognition, social cognition, suicide
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Psikiyatrisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Amaç ve Giriş: Bu çalışmada çocuk ve ergen ruh sağlığı ve hastalıkları kliniğine kendine zarar verme davranışı ile başvuran ergenlerin aleksitimi düzeyleri, duygu tanıma becerileri, kendine zarar verme davranış özellikleri ve intihar olasılığı arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya olgu grubu olarak Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniklerinde Temmuz 2022 – Kasım 2022 tarihleri arasında kendine zarar verici davranışı nedeniyle takipli olan, acil olarak başvurmuş veya Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Acil Servisi tarafından konsülte edilmiş 14-17 yaş arası 50 ergen dahil edilmiştir. Kontrol grubunu herhangi bir nedenle Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği'ne başvuran, ruhsal bozukluk tanısıyla takip edilen ancak kendine zarar verme davranışı olmayan, olgu grubu ile yaş, cinsiyet ve ruhsal bozukluk açısından eşleştirilmiş 50 ergen oluşturmuştur. Çalışmaya katılan ergenlere sosyodemografik veri formu, Toronto Aleksitimi Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği, İntihar Olasılığı Ölçeği, Gözlerden Zihin Okuma Testi ve kendine zarar verme davranışı olan ergenlere Kendine Zarar Verme Davranışı Değerlendirme Envanteri uygulanmıştır. Bulgular: Kendine zarar verme davranışı olarak en sık kesme davranışının kullanıldığı, KZVD'nin çoğunlukla affekt regülasyonu nedeniyle yapıldığı, KZVD olan ergenlerin kontrol grubundaki ergenlere göre aleksitimi düzeylerinin ve intihar olasılığının daha yüksek; duygu tanıma becerilerinin daha düşük olduğu, Toronto Aleksitimi Ölçeği toplam puan ile İntihar Olasılığı Ölçeği toplam puanı ve Gözlerden Zihin Okuma Testi ile İntihar Olasılığı Ölçeği Düşmanlık alt ölçeği arasında anlamlı ilişki olduğu saptanmıştır. Kendine Zarar Verme Davranışı Değerlendirme Envanteri ile Beck Depresyon Ölçeği, Gözlerden Zihin Okuma Testi, Toronto Aleksitimi Ölçeği toplam puan ve Toronto Aleksitimi Ölçeği duyguları tanıma güçlüğü alt ölçek puanı arasında anlamlı ilişki olduğu belirlenmiştir. İntihar Olasılığı Ölçeği ile Gözlerden Zihin Okuma Testi arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Sonuç: Çalışmamızın verileri kendine zarar verme davranışı olan ergenlerin intihar davranışı açısından oldukça yüksek riskli bir grubu oluşturduğunu vurgularken, bu ergenlerde KZVD bulunmayan ergenlere göre duygu tanıma becerilerinin daha düşük ve aleksitimik özelliklerin fazla olduğunu göstermektedir. Buna ilaveten KZVD bulunan ergenlerin aleksitimik özelliklere sahip olması bu ergenlerde intihar olasılığı açısından dikkatli olunması gerektiğini düşündürmektedir. KZVD olan ergenlerde psikiyatrik değerlendirme ve sağaltımlarının sağlanması, duyguları tanıma ve ifade etme becerilerinin daha sağlıklı bir biçimde ortaya konması, intihar davranışına yönelik önleyici ruh sağlığı politikalarının ve etkili müdahale programlarının geliştirilmesi gerekmektedir. Mevcut çalışmamız kesitsel desende olduğu için, neden sonuç ilişkilerinin daha derinlemesine incelenebileceği ve daha geniş örneklemde yapılabilecek çalışmalara gereksinim duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the relationship between levels of alexithymia, emotion recognition skills, self-harm behavior characteristics, and suicide probability among adolescents who presented with self-harm behavior at a child and adolescent mental health clinic. Method: The study included 50 adolescents aged 14-17 who were followed up for self-harm behavior between July 2022 and November 2022 at the Child and Adolescent Mental Health Clinics of Kocaeli University Faculty of Medicine, those who presented urgently, or were consulted by the Kocaeli University Faculty of Medicine Child Emergency Service. The control group was comprised of 50 adolescents matched for age, gender, and psychiatric disorders, who had been diagnosed with psychiatric disorders and were followed up for reasons other than self-harm behavior at the Kocaeli University Faculty of Medicine Child and Adolescent Mental Health Clinics. Sociodemographic Data Form, Toronto Alexithymia Scale, Beck Depression Inventory, Suicide Probability Scale, Reading the Mind in the Eyes Test and Inventory of Statements About Self-injury were applied to the participating adolescents. Findings: It was found that cutting behavior was the most common self-harm behavior, and that the majority of self-harm behaviors were performed due to affect regulation. Adolescents with self-harm behavior had higher levels of alexithymia and suicide probability, and lower emotion recognition skills compared to the control group. A significant relationship was observed between the total score of the Toronto Alexithymia Scale and the total score of the Suicide Probability Scale, as well as between the Reading the Mind in the Eyes Test and the Hostility subscale of the SPS. A significant relationship was also found between the Inventory of Statements About Self-injury and the Beck Depression Inventory, Reading the Mind in the Eyes Test, total score of Toronto Alexithymia Scale, and the Difficulty in Identifying Feelings subscale score of Toronto Alexithymia Scale. However, no significant relationship was observed between the Suicide Probability Scale and Reading the Mind in the Eyes Test. Result: Our study highlights that the data from adolescents with self-harm behavior represent a highly risky group for suicide behavior, and their emotion recognition abilities are lower, and their alexithymic features are more prominent compared to adolescents without NSSI. Furthermore, the presence of NSSI in these adolescents with alexithymic features should draw attention to the risk of suicide. The provision of psychiatric evaluations and treatments for those with NSSI, promoting healthy emotional expression and recognition skills, and developing effective intervention programs and preventive mental health policies towards suicidal behaviors are necessary. As our current study is of a cross-sectional design, further research with deeper investigation of cause-and-effect relationships and larger samples is required.