X-Y-Z kuşakları arasındaki farklılıkların siyasal katılıma etkisi: İstanbul ilinde bir araştırma
The effect of differences between X-Y-Z generations on political participation: A research in Istanbul
  1. Tez No: 793528
  2. Yazar: MEHMET ESAT BUDAKOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜDAYİ SAYIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Siyaset, Siyasal Katılım, Siyasal Katılımı Etkileyen Faktörler, X Kuşağı, Y Kuşağı, Z Kuşağı, Politics, Political Participation, Factors Affecting Political Participation, Generation X, Generation Y, Generation Z
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Demokrasinin hâkim olduğu ülkelerde bireylerin siyasal sürece katılımı, bu süreçte işleyen mekanizmaları yönlendirme ve etkilemede etkilidir. Siyasal katılım, demokratik ülkelerin modernleşmesinin birincil koşuludur ve karar alma sürecinde rol oynamalıdır. Bu nedenle bireysel etkileşimin toplumsallaşma sürecini tamamlayarak, toplumsal kuralların ortaya çıkmasıyla birlikte siyasal katılımın neye bağlı olduğunu göstermekle kalmaz, aynı zamanda siyasal katılımın oluşturduğu mekanizmanın bireyleri nasıl etkilediğinin nedenlerini de ortaya koyar. Siyasal katılım, bireyin toplumsal varlığa yönelik tutumunu ve bu tutumu belirleyen faktörleri içeren farklı bir süreçtir. Siyasal katılımı etkileyen bu faktörler toplumdan topluma farklılık göstermektedir. Bu çalışmada seçimlerde üç seçim bölgesine ayrılmış olan İstanbul İline bağlı ilçelerde yaşayan seçmenlerden X-Y-Z Kuşağı'nda olan seçmenlerin siyasal katılım oranı gözden geçirilmiş ve katılım oranının nedenleri arasında yer alan yaş, eğitim, meslek ve maddi durum gibi özellikler üzerinden seçim bölgeleri arasında karşılaştırmalı olarak analiz yapılmıştır. Çalışmada anket yöntemi tercih edilmiştir. Ayrıca anket yönteminden farklı olarak konu ile ilgili literatür taraması yapılmıştır. Araştırmanın evrenini İstanbul İli Seçim Bölgelerinde yaşayan herhangi bir hukuki kısıtlaması olmayan siyasal katılım erkine sahip tüm bireyler oluştururken, bu evren içerisinden X-Y ve Z Kuşağı'nda olan seçmenler ise örneklemini oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
In countries where democracy is dominant, the participation of individuals in the political process is effective in directing and influencing the mechanisms operating in this process. Political participation is the primary condition for the modernization of democratic countries and should play a role in the decision-making process. For this reason, by completing the socialization process of individual interaction, it not only shows what political participation depends on with the emergence of social rules, but also reveals the reasons for how the mechanism formed by political participation affects individuals. Political participation is a different process that includes the individual's attitude towards social existence and the factors that determine this attitude. These factors affecting political participation differ from society to society. In this study, the political participation rate of voters living in the X-Y-Z Generation of the electorate living in the districts of Istanbul Province, which was divided into three regions in the elections, was reviewed and a comparative analysis was made between the electoral districts based on the characteristics such as age, education, profession and financial situation, which are among the reasons for the participation rate.Questionnaire method was preferred in the study. In addition, unlike the survey method, a literature review was conducted on the subject. While the universe of the research consists of all individuals with political participation power who do not have any legal restrictions living in the Istanbul Province Electoral Districts, voters in the X-Y and Z Generations from this universe constitute the sample.