The impact of employee engagement through shared leadership style on employee managing retention in the organizations
Paylaşılan lı̇derlı̇k tarzı yoluyla çalışan bağlılığının kurumlarda çalışan yönetı̇mı̇nı̇n elde tutulması üzerı̇ndekı̇ etkı̇sı̇
- Tez No: 793549
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU AYDIN KÜÇÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Paylaşılan Liderlik, Çalışan Bağlılığı, Çalışanların Yönetime Devamlılığı, Shared leadership, Employee Engagement, Employee Managing retention
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Liderlik çalışmalarının çoğundaki varsayım, belirli bir grup, birim veya kuruluştan sorumlu tek bir liderin olduğudur. Bir grup içinde gerçekleşen bir olgu olarak liderliğe ilişkin yeni bir bakış açısı paylaşılan liderlik tarafından sağlanmaktadır. Tek liderliğin varyasyonları olarak sıklıkla incelenen demokratik liderlik, eş liderlik ve yarı özerk ve kendi kendini yöneten çalışma grupları gibi öncüller üzerine kurulmuştur. Paylaşılan liderliğin daha gayri resmi, ortaya çıkan ve dağıtılmış olduğu görülmektedir. Bu araştırmanın amacı, paylaşılan liderlik tarzı aracılığıyla çalışan bağlılığının kurumlarda çalışanların elde tutulması üzerindeki etkisini incelemektir.“Paylaşılan liderlik”, liderlik etkisinin farklı ekip üyeleri arasında nasıl dağıtıldığını ifade eden farklı bir ekip niteliğidir. Paylaşılan liderlik, güç ve etkinin açıkça liderlik rolünü üstlenen kişinin elinde toplanması yerine ekip üyeleri arasında dağıtılmasını gerektirir. Ekibi önemli bir etki kaynağı olarak kabul eden bu çalışma, sosyal bir yapı olarak liderliğin ilişkisel doğasını ortaya koyacaktır. Çeşitli ekip üyelerinin ortaklaşa geliştirdikleri süreçleri birbirine bağlama eylemi, liderliğin sosyal süreci olarak kabul edilmektedir. Çalışmanın örneklemi bir kuruluştaki çalışanlardan oluşmaktadır. Üç yüz çalışana uygulanan anket verilerini değerlendirmek için Statistical Packages for the Social Science uygulaması kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki korelasyonlar moderatör ve regresyon analizi ile açıklanmıştır. Araştırmaya göre, memnun bir çalışanın uzun vadede şirkette kalma olasılığı daha yüksektir. Bir kuruluşun adanmışlığının çalışanların işe bağlılığı üzerinde olumlu bir etkisi olduğu keşfedilmiştir. Bulgular aşağıdaki sonuçlara yol açmıştır: (=.280, R =.520, P = 0.00, F = 38.519). Şirket çalışanları etkilenmiştir ve ilk hipotez desteklenmiştir; çalışan bağlılığının personelin elde tutulmasını etkilediği iyi bilinmektedir. Çalışmanın bulgularına göre (R =.392, R2 =.153, F = 14.867, P = 0.000), paylaşılan liderliğin çalışan bağlılığı ile çalışanların yönetime devamlılığı arasındaki ilişki üzerinde mütevazı bir etkisi vardır ve H2'nin anlamlı olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmanın bulgularına göre, paylaşılan liderlik tarzı örgütlerde çalışan bağlılığını ve yönetimde kalmayı etkilemektedir. Çalışmanın sonuçları uygulamalı istatistiksel analiz bağlamında değerlendirildiğinde, her iki çalışmanın hipotezlerinin desteklendiği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The assumption in most leadership studies is that there is one leader in charge of a particular group, unit, or organization. A new perspective on leadership as a phenomenon that happens inside a group is provided by shared leadership. It is founded on antecedents like democratic leadership, co-leadership, and semi-autonomous and self-managed work groups, which are frequently studied as variations of single leadership. Shared leadership is seen to be more informal, emergent, and distributed. The purpose of this research is to examine the impact of employee engagement through shared leadership style on employee retention in organizations.“Shared leadership”is a different team quality that refers to how leadership influence is distributed among different team members. Shared leadership entails distributing power and influence among team members as opposed to consolidating it in the person's hands who is clearly operating in a leadership role. By acknowledging the team as a substantial source of influence, this study will demonstrate the relational nature of leadership as a social construct. The act of linking processes that various team members jointly develop is regarded to be the social process of leadership. The study's sample is made up of workers in an organization. The Statistical Packages for the Social Science application were used to evaluate the survey data, which was applied to three hundred employees. The correlations between the variables were explained by the moderator and regression analysis. A satisfied employee is more likely to remain with the company over the long term, according to the study. It has been discovered that an organization's dedication has a favorable influence on employee engagement at work. The findings led to the following results: (=.280, R =.520, P = 0.00, F = 38.519). Employees of the company are affected, and the first hypothesis was supported; it is well-known that employee engagement affects staff retention. Shared leadership had a modest impact on the relationship between employee engagement and employee managing retention, according to the study's findings (R =.392, R2 =.153, F = 14.867, P = 0.000), and H2 was shown to be significant. According to this study's findings, shared leadership style affects employee engagement and management retention in organizations. When the study's results were assessed in the context of applied statistical analysis, it became clear that both studies' hypotheses were supported.