Savunma harcamaları ve savunma sanayindeki yerlileştirme çalışmalarının cari denge üzerindeki etkileri: Türkiye örneği (1995-2020)
The effects of defense expenditures and indigenization studies in the defense industry on the current account balance: The case of Turkey (1995-2020)
- Tez No: 793762
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN ÖRUÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Savunma Sanayii, Cari Denge, Ciro, Ar-Ge, İhracat-İthalat, Defense Industry, Current Balance, Endorsement, R&D, Export-Import
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Savunma; ülkelerin mevcudiyeti, devamlılığı ve bağımsızlığının korunması için vazgeçilmez unsurlardan biridir. Bir anlamda ülkelerin güçlü olması, savunma sanayinin güçlü olmasına bağlıdır. Bu husus, kamu kaynaklarının belli bir kısmının savunma sanayi sektörü ve savunma harcamalarına aktarılmasını ve bu alana yatırım yapılmasını zorunlu kılmaktadır. Uluslararası alanda ülkelerin siyasal ve ekonomik gücünü destekleyici bir unsur olan savunma sanayii, sürekli olarak değişime, yeniliğe ve modernizasyona ihtiyaç duymaktadır. Ek olarak dünyadaki siyasal ve askeri krizler, savaşlar, artan uluslararası silah ticareti ve bölgesel çatışmalar ülkelerin savunma harcamalarını arttırmasına neden olmaktadır. Savunma harcamaları, aynı zamanda ekonomik büyüme ve cari işlemler dengesi gibi önemli makroekonomik değişkenleri etkileyen unsurlardan biridir. Cari açık problemi makroekonomik sorunların başında gelmekte olan ve bütün ekonomiler için istenmeyen bir durumdur. Bu çalışmada, yerlileşme çabalarının ve yurtiçi üretimin özellikle hız kazandığı 1995–2020 döneminde Türkiye'de, savunma sanayiine ait ciro, Ar-Ge, ihracat ve ithalat göstergelerinin, cari denge üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bu amaçla oluşturulan modeller aracılığıyla yapılan analiz sonuçları yorumlanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Defense is one of the indispensable elements for the existence, continuity and independence of countries. In a sense, the strength of the countries depends on the strength of the defense industry. This issue requires the transfer of a certain part of public resources to the defense industry sector and defense expenditures and necessitates investment in this area. The defense industry, which is an element that supports the political and economic power of countries in the international arena, constantly needs change, innovation and modernization. In addition, political and military crises in the world, wars, increasing international arms trade and regional conflicts cause countries to increase their defense expenditures. Defense expenditures are also one of the factors that affect important macroeconomic variables such as economic growth and current account balance. The current account deficit problem, on the other hand, is one of the leading macroeconomic problems and is an undesirable situation for all economies. In this study, the effects of the endorsement, R&D, export and import indicators of the defense industry on the current account balance in Turkey during the period of 1995-2020, when localization efforts and domestic production especially accelerated, were examined. The results of the analysis made through the models created for this purpose were tried to be interpreted.