خُلق الاعتراف في القرآن الكريم أسبابه وصوره دراسة موضوعية
Kur'an-i Kerim'de tanıma, sebepleri ve görüntüleri, objektif bir çalışma
- Tez No: 793925
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MOHAMED AMINE HOCINI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2023
- Dil: Arapça
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu araştırma Kur'an-ı kerim'de itiraf konusu üzerinde yapılan bir çalışmadır. İtirafın anlamı açıklığı kavuşturulmaya çalışılmış, Kur'an'da itiraf konusunu işleyen ayetlerin hepsinin arasındaki bağlamın önemine vurgu yapılmış, bunlar üzerinde objektif ve kapsamlı değerlendirmeler yapılmıştır. Ardından kişiyi itirafa yönlendiren nedenler ile onu bu büyük fazileti ifa etmekten alıkoyan sorunlar açıklanmıştır. Çalışmada itirafın anlamından bahseden Kur'an ayetlerinin tümel olarak değerlendirilebilmesi için tümevarım yöntemine başvurulmuştur. İtirafın çeşitlerinden bahseden ayet ve hadislerin tikel olarak değerlendirilebilmesi için de analitik yöntem kullanılmıştır. Çalışmada itirafın nedenleri, pedagojik faydaları ve amaçları üzerinde durulmuştur. Araştırma üç bölüme ayrılmıştır. Birinci bölümde Kur'an-ı kerim'de itiraf kavramı, onun meşruluğu, adabı ve itirafa dair lafızlar işlenmiştir. İkinci bölümde itirafın nedenleriyle birlikte bölümleri açıklanmış, kişiyi itirafta bulunmaktan ve ondan sakınmasına neden olan durumlardan bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde itirafın faydaları ve onun birey ve toplum üzerindeki etkileri anlatılmıştır. Araştırmada birtakım sonuçlara ulaşılmıştır. Buna göre günahı itiraf etmek, kutlu peygamberlerin takip ettiği bir rabbânî yoldur. O, kulun rabbına yakınlaştığı bir ibadettir. İtiraf, işlediği günahı en iyi bilen kulun sadece kendisinin yapabileceği bir eylemdir. İtiraf günahların bağışlanmasında, tevbenin kabulünde ve nimetlerin muhafaza edilip artırılmasında en büyük role sahip eylemlerden biridir. O, kulun helak olmaktan kurtulmasını sağlayan vesilelerden biridir. Araştırmada üzerinde durulan en önemli konulardan biri de itirafın bir adabının, faydalarının ve pedagojik etkilerinin bulunduğudur ki çalışma içerisinde bunlar detaylı olarak açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research aims to study the topic of confession (I'tirāf) in the Holy Qur'ān; The researcher intends to explain the meaning of confession and its importance in the Qur'ānic contexts by collecting the verses that dealt with the subject of confession and studying them in a thematic study. In this regard, the researcher used the inductive approach to extrapolate the Qur'ānic verses that talk about the meaning of confession, he also used the analytical approach to analyze the collected verses and hadiths that discuss the types of confession, its reasons, purposes and educational effects. The research is divided into three chapters, the first chapter reviews the concept of confession in the Holy Qur'ān, its legitimacy, etiquette and related terminology. The second chapter examines the types of confession and reasons that lead to confession or denial, and the third chapter discusses the benefits of confession and its effects on the individual and society. The findings of the research show that confession of sin is a divine approach that was practiced by the prophets and messengers, peace be upon them. It is also a form of worship that brings one close to Allah S.W.T. In addition, it is a way of repentance, forgiveness as well as preserving blessings. Moreover, the research illustrates that confession as presented in the Qur'ān has etiquette, benefits, and educational effects, which are thoroughly explained in this research.
Benzer Tezler
- ســـــــورة الــذَّاريــــــات تـــحـــليـلاً ودراســــــــةً
Zariyat suresinin yorumlanması
SAMI RAQEEB ABDULLAH
Yüksek Lisans
Arapça
2021
DinTokat Gaziosmanpaşa ÜniversitesiTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. AHMET ÖZDEMİR
- تخريب الآثار التأريخية والبيئية في شمال العراق بين سنة1921-1991
1921- 1991 yıllarında Kuzey Irakın doğal çevre ve tarihî eserlerinin tahribi
AHMED MOHAMMED MAWLOOD SYAN
Yüksek Lisans
Arapça
2017
Kamu YönetimiYüzüncü Yıl ÜniversitesiTarih Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. RAHMİ TEKİN
- أثر اختلاف القراءات القرآنية في المعنى التفسيري من خلال تفسير القرآن العظيم لابن كثير (من أول سورة النور إلى نهاية سورة النمل) دراسة تطبيقيّة
Kur'an'daki kıraat farklılıklarının İbn-i Kesir'in Tefsir'ül Kur'an'ül Azim isimli tefsiri örneğinden, Kur'an tefsirine etkisinin incelenmesi (Nur Süresi'nin başından Neml Süresi'nin sonuna kadar)
HANAN MOHAMMED SHAREEF ALİ BARQLIE
Yüksek Lisans
Arapça
2023
DinÇankırı Karatekin ÜniversitesiTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULSALAM YOUSUF ESSA AL-YAGOOB
- عِلْـــمُ الْكَلام وَآثاَرُهُ فِي الْجَوَ انِبِ الْعَقْلِيةَِّ وَالنفَّْسِيةَِّ وَالرُّوحِيةَِّ
Kelam Bilimi ve zihinsel, psikolojik ve ruhsal yönleri üzerindeki etkileri
HARDEE SORAN EZZULDDIN
Yüksek Lisans
Arapça
2021
DinTokat Gaziosmanpaşa ÜniversitesiTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM BAYRAM
- التمكين المادي في السنة النبوية دراسة موضوعية
Nebevi sünnette maddi güçler konulu bir araştırma
İBRAHİM İBRAHİMOĞLU