Kırgızistan'da 2010 yılı sonrası yaşanan siyasal, sosyal, ekonomik gelişmeler ışığında Türkiye ve Kırgızistan ilişkileri
Realitions between Turkey and Kyrgyzstan in light of political, social and economic developments in Kyrgyzstan after 2010
  1. Tez No: 793926
  2. Yazar: BÜŞRA ÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERDAR KESGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kırgızistan, Türkiye, Terörizm, Transatlantik, Orta Asya, Avrasya, Çin Halk Cumhuriyeti, Amerika Birleşik Devletleri, Kyrgyzstan, Turkiye, Terrorism, Transatlantic, Central Asia
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Tez kapsamında öncelikle Kırgızistan Cumhuriyeti'nin genel görünümü sunulmuştur. Kırgızistan Cumhuriyeti'nin tarihsel süreci değerlendirilmeye çalışılarak siyasi ve idari yapısından bahsedilmiştir ve egemen ülkenin anayasa maddelerine değinilmiştir. Kırgızistan Cumhuriyeti'nin uluslararası kurum, kuruluşlar ve anlaşmalarda göstermiş olduğu rollerine dikkat çekilmeye çalışılarak uluslararası ilişki durumu değerlendirilerek, realist bakış açısıyla yorumlanmıştır. Terörizm, sınır sorunları, kaçakçılık ve aşırı dinci akımlar ile verdiği mücadelede bölgenin güç çemberine dikkat çekilmeye çalışılarak sivil toplum kuruluşları ve uluslararası kuruluşların politikalarına dikkat çekilmeye çalışılmıştır. Transatlantik Devletlerin Kırgızistan'ı jeostratejik olarak ne denli kıymetli gördüğü ve olası bir savaşta hangi konumda kullanabileceği geçmişte yaşanan Afganistan Savaşı özelinde anlatılmaya çalışılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti ile geliştirdiği ilişkiler, dönüm noktaları ve ticari işbirlikleri değerlendirilmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda ilişkilerin gelişmesi konusunda Orta Asya Türk Cumhuriyetleri için de önem atfeden TİKA, TDT, TÜRKSOY gibi uluslararası kurum ve teşkilatlara atıfta bulunularak geleceğe yönelik hedefler belirlenmeye çalışılmıştır. Türkiye'nin Kafkasya ve Orta Asya'da güçlü ve aktif bir ülke olma hedefleri nitel ve nicel veriler dahilinde objektif olarak değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Within the scope of the thesis, first of all, the general view of the Republic of Kyrgyzstan is presented. By trying to evaluate the historical process of the Kyrgyz Republic, the political and administrative structure of the Kyrgyz Republic was mentioned and the constitutional articles of the sovereign country were mentioned. By trying to draw attention to the roles of the Republic of Kyrgyzstan in international institutions, organizations and agreements, the state of international relations was evaluated and interpreted from a realist point of view. In the fight against terrorism, border problems, smuggling and religious extremism, an attempt has been made to draw attention to the power circle of the region and to draw attention to the policies of non-governmental organizations and international organizations. How valuable Transatlantic States consider Kyrgyzstan geostrategically and what position it could be used in a possible war have been explained in the past in the context of the Afghanistan War. The relations it has developed with the Republic of Turkey, turning points and commercial collaborations have been tried to be evaluated. In this context, targets for the future have been tried to be determined by referring to international institutions and organizations such as TIKA, TDT, TURKSOY, which also attach importance to the development of relations for the Central Asian Turkic Republics. Turkey's goals of becoming a strong and active country in the Caucasus and Central Asia have been tried to be objectively evaluated within the framework of qualitative and quantitative data.