Dolandırıcılık suçu
Fraud crime
  1. Tez No: 793960
  2. Yazar: AHMET MİTHAT ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN SINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Malvarlığı, Hile, Dolandırıcılık, Wealth, Fraud, Cheat
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
İnsanların hür karar verebilme iradeleri, sahip oldukları en önemli özgürlükleridir. Bunun yanında Anayasa ve AİHS ile korunan mülkiyet hakkı da ihlali halinde yaptırıma tabi olan bir haktır. İnsanların birbirlerinin sözlerine olan güvenleri, toplumda ahlaksızlığın ve kötüniyetin artması sonucu suç işleme iradesine bürünmüş kişiler tarafından zedelenmekte, bu kişiler hakları olmadığı halde başkasının mallarına el uzatmakta, haksız menfaat elde etmektedirler. İşte mülkiyet hakkı temelli dolandırıcılık suçunda başkasında olanı alma eğiliminde olan bu failler, haksız hareketini sergilerken mağdurları aldatarak, hileli sözler söyleyerek hür karar verebilme iradelerini sekteye uğratmaktadırlar. 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 157, 158 ve 159. maddeleri ile bu hareketleri sergileyen faillerin cezasız kalması önlenmek istemiştir. Yasa koyucu söz edilen maddeleri düzenlerken hileli hareketten bahsetmiş ancak hangi hareketlerin ve sözlerin hile teşkil edeceğine dair bir açıklama yapmamış, bilinçli yasa boşluğu bırakmıştır. Uygulamada faillerin uyguladığı bazı aldatma yöntemlerinin hukuki ihtilaf boyutunda olup olmadığı suç teşkil edip etmediği hususunda görüş ayrılıkları bulunmaktadır. Bunun sonucu olarak aynı eylem için bazı mahkemelerce beraat kararı verilirken bazılarınca mahkumiyet kararı verebilmekte, soruşturma aşamasında ise kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilebilmektedir. Çalışmamıza dolandırıcılık suçunu seçmemizdeki ana etkenlerden birisi Yargıtay, Bölge Adliye Mahkemesi kararları ve doktrin ışığında dolandırıcılık suçunu ve hileli hareketleri basit halden nitelikli haline dek inceleyerek uygulamada görüş ayrılıkları olan konular üzerine düşmek bunun yanında çalıştığım mahkemenin ihtisas alanı bilişim suçları olarak belirlendiğinden kendimi geliştirebilmektir. Yüksek lisans tezimizde, dolandırıcılık suçu konulu incelemenin suç genel teorisinde yer alan sistematik çerçevesinde yapılması amaçlanmıştır. Öncelikle dolandırıcılık suçunun tarihsel gelişimine değinilmiş, suç genel teorisi çerçevesinde incelenmiş, sonrasında basit ve nitelikli halleri üzerinde durulmuştur. Dolandırıcılık suçunun diğer suçlar ile karıştırılmasının önlenmesi ve aradaki temel farkların belirlenmesi açısından benzer suçlarla farkları ortaya koyulmuştur. En son olarak da suçun özel görünüş biçimleri kapsamında dolandırıcılık suçu incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The free will of people to make decisions is the most important they have. In addition, the right to property, which is protected by the Constitution and the ECHR, is a right that is subject to sanctions in case of violation. People's trust in each other's words is damaged by peole who have the will to commit crimes as a result of the increase in immorality and bad faith in the society, these people reach out to other people's property and gain unfair benefits even though they have no rights. Here, these perpetrators, who tend to take what is in someone else in the crime of fraud based on property rights, deceive the victims and say deceitful words while exhibiting their unfair behavior. Articles 157, 158 and 159 of the Turkish Penal Code No. 5237 sought to prevent impunity fort he perpetrators of the acts. While the legislator was arranging the afoementioned articles, he mentioned fraudulent action, but did not make any explanation about which actions and words would constitute cheating, leaving aconscious law gap. In practice, there are differences of opinion on whether some deception methods used by the perpetrators are in the scope of legal disputes or not. As a result of this, some courts may give a verdict of acquittal for the same act, while others may give a verdict of conviction, and at the investigation stage, it may be decided not the prosecute. One of the main factors in choosing the crime of fraud for our study is the examine the crime of fraud and fraudulent acts from simple to qualified in the light of the decisions of the Court of Cassation, District Court of Justice and to deal with the issues that differ in practice, as well as to improve myself since the specialty area of the court I work is determined as cyber crimes. In our master's thesis, it is aimed to examine the crime of fraud within systematic frame work of the general theory of crime. First of all, the historical development of fraud crime was mentioned, it was examined within the framework of the general theory of crime, and then its simple and qualified forms were emphasized. In terms of preventing the confusion of fraud with other crimes and determining the main differences between them, their differences with similar crimes have been revealed. Finally, the crime of fraud has been examined within the scope of the special appearance forms of the crime.