Küresel eğitim uygulamalarının Yabancı Diller Yüksekokulları üzerindeki yansımalarına ilişkin öğretim görevlilerinin görüşleri
Views of instructors regarding reflections of global education initiatives on Schools of Foreign Languages
  1. Tez No: 794028
  2. Yazar: CANAN GÜNEL DURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESMAHAN AĞAOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Küresel eğitim uygulamaları, Yükseköğretim, Yabancı diller yüksekokulu, Karma yöntem, Globalization, Global education initiatives, Higher education, School of foreign languages, Mixed method
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 224
Özet
Bu araştırmada, Türkiye'deki devlet üniversitelerinde bulunYabancı Diller Yüksekokullarında görev yapan öğretim görevlilerinin, küresel eğitim uygulamalarının yüksekokullarında gerçekleşmesine ilişkin görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini, 2021-2022 akademik yılında 104 Yabancı Diller Yüksekokulu'nda görev yapan 4228 öğretim görevlisi oluşturmaktadır. Araştırmada karma yöntem araştırma desenlerinden sıralı açıklayıcı desen kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda amaçlı örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Nicel veriler araştırmacı tarafından geliştirilen Küresel Eğitim Uygulamaları Ölçeği aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda veriler betimsel istatistik, T-testi ve ANOVA analizleri ile SPSS 21 ve AMOS 23 paket programları kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırmanın nitel boyutunda amaçlı örnekleme yöntemlerinden maksimum çeşitlilik örneklemesi kullanılmıştır. Nitel veriler yarı yapılandırılmış görüşmelerle toplanmıştır. Nitel verilerin analizinde betimsel analiz tekniği kullanılmıştır. Verilerin analizi ile Yabancı Diller Yüksekokullarındaki küresel eğitim uygulamalarının boyutları öğrenci kazanımları, uluslararasılaşma, teknoloji kullanımı, küresel öğretiler ve örgütsel yapı ve işleyiş olarak belirlenmiştir. Öğretim görevlilerinin bu boyutların gerçekleşme düzeyine ilişkin en yüksek görüş bildirdikleri boyut teknoloji kullanımı iken en düşük olanı uluslararasılaşma olarak belirlenmiştir. YDYO'larda öğrencilerin 21. yüzyıl becerilerinden önemli bir kısmını kazandıkları, çeşitli uluslararasılaşma etkinliklerinin görüldüğü, teknoloji kullanımının öğretim etkinliklerinde etkin bir şekilde gözlendiği, derslerde bazı küresel öğretilere yer verildiği, örgütsel yapı ve işleyişin küresel eğilimlere uygun bazı uygulamalar içerdiği sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to determine the views of instructors working in School of Foreign Languages on the perceived levels of importance of global education initiatives in their schools which are in public universities in Turkey. The population includes 4228 instructors working at 104 Schools of Foreign Languages in 2021-2022 academic year. Sequential explanatory model, a type of mixed method research, was implemented in the study. In quantitative phase, purposive sampling technique was used. Quantitative data was collected through Global Education Initiatives Survey developed by the researcher. Data was analysed with descriptive statistics, T-test and ANOVA by using SPSS 21 and AMOS 23 programs in the quantitative part of the study. Maximum variation sampling, one of the methods of purposeful sampling, was used in qualitative phase of the study. Qualitative data were collected through semi-structured individual interviews. Qualitative content analysis was used as a data analysis technique in this part of the study. Factors of global education initiatives in Schools of Foreign Languages were determined as student outcomes, internationalization, technology use, global doctrines as well as organizational structure and process. The highest views of instructors belong to technology use factor while the lowest ones belong to internalization. It was concluded that students in SFLs acquire a good part of 21st century skills, various internalization activities are seen in SFLs, effective technology use in teaching activities is observed, some global doctrines are incorporated in classes and organizational structure and process include several applications corresponding to global tendencies.