Osman Engin'in seçili eserlerinde ikinci kuşak entegrasyon sürecinde kadın, erkek ve çocuk yansımaları
Reflexionen von frauen, männern und kindern im integrationsprozess der zweiten generation in augewählten werken von Osman Engin
  1. Tez No: 794180
  2. Yazar: RABİA ÖZBAYINDIR YASİL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEVZAT BAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Dil, Entegrasyon, Göç, Kültür, Osman Engin Ön yargı, integration, culture, migration, Osman Engin, prejudice
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Alman Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araştırmanın amacı, Osman Engin'in seçili eserlerinde ikinci kuşak entegrasyon sürecinde kadın, erkek ve çocuk yansımalarının tespit edilmesidir. Bu amaç doğrultusunda Osman Engin'in toplamda beş eseri incelenmiştir. Bu eserlerin arasından kadın, erkek ve çocuğa ilişkin yoğun yansımaların olduğu düşünülen uygun eserler kullanılmıştır. Bu araştırma, nitel araştırma yöntemleri kullanılarak doküman analizi ile yürütülmüştür. Söz konusu eserlerden elde edilen veriler dijital ortama (Microsoft Word) aktarılmıştır. Bu ham hâldeki veriler içerik analizi kullanılarak analiz edilmeye çalışılmıştır. Türkiye'den Almanya'ya başlayan iş göçü sebebiyle Avupa'da tarihten günümüze kadar kültürel farklılıklar nedeniyle zedelenmiş olan Türk kadını ve Türk erkeği imajı yapılan analizlerle gösterilmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda Almanya'da doğan üçüncü kuşak çocuk eğitimi ve gelişimlerinin bilindiğinden farklı olarak kültürel etkiler nezdinde çalışıldığı görülmektedir. Araştırma sonucunda Osman Engin'in eserlerinde entegrasyon sürecine ilişkin kadın, erkek ve çocuğa dair yansımaların olduğu tespit edilmiştir. Türk kültüründe geçmişten günümüze kadar aile içindeki saygının önemini koruduğu söylenebilir. Türk aile yapısını ayakta tutan önemli değerlerden biri olan saygının Almanlardaki saygı değeri ile farklılık gösterdiği ve bu hususun Osman Engin'in eserlerine yansıdığı tespit edilmiştir. Birçok benzeri olan çalışmalar nezdinde hazırlanmış olan Osman Engin'in bu kurmaca eserlerindeki ikinci kuşak kadın, erkek ve çocuk yansımalarının Alman toplumunda Türk kültüründen farklı olduğu tespit edilmiş ve eserlerin içinden örneklerle bu husus gösterilmek istenmiştir. Ayrıca çalışma içinde günümüzde hâlen kültürlerarası diyaloğu engelleme ve olumsuz etkileme nedeniyle ön yargı konusuna değinilmiştir. Ön yargının insanlar üzerindeki etkisinin değeri büyük olması sebebiyle bu araştırmada yapılan tespitlere dayanarak bir nebze de olsa ön yargılar yıkılmaya çalışılmıştır. Bu nedenle hazırlanan bu araştırmanın sorularından hareketle diğer yazarların eserlerinin de bu konu bağlamında ele alınmasının önemli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the reflections of women, men and children in the integration process of the second generation in selected works by Osman Engin. A total of five works by Osman Engin were examined for this purpose. Works were examined that focus intensely on female, male, and child figures. This research was conducted with document analysis using qualitative research methods. The data obtained from the works in question were transferred to the digital media (Microsoft Word). An attempt was made to analyze this raw data by content analysis. The analysis attempted to show the image of Turkish women and men who were harmed by labor migration from Turkey to Germany through cultural differences from history to the present in Europe. In this context, it can be seen that the education and development of third-generation children born in Germany is examined differently than known under cultural influences. As a result of the research, it was found that in Osman Engin's works there are reflections on women, men and children with regard to the integration process. It can be said that family respect has retained its importance in Turkish culture from the past to the present. It has been established that respect, one of the most important values maintaining the Turkish family structure, differs from the value of respect among Germans, and this issue is reflected in Osman Engin's works. It has been noted that the reflections of the second generation women, men and children in these fictional works by Osman Engin, made in the presence of many similar studies, are different from the Turkish culture in German society and this question has been attempted based on of factory examples to show. Furthermore, the issue of prejudice was mentioned in the study as it still hinders and negatively affects intercultural dialogue. Since the effect of prejudice on people is large, an attempt was made to reduce the prejudice to a certain extent based on the findings made in this study. For this reason, it is considered important to consider the work of other authors in the context of this topic, based on the results of this research.