İspanyol ve latin müziklerinde kullanılan ritmik kalıpların incelenmesi ve çeşitli klasik gitar eserlerindeki kullanımları
A study of the rhythmic patterns in spanish and latin american music and their usages in the classical guitar repertoire
- Tez No: 794199
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. BEKİR KÜÇÜKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: İspanyol, Latin, ritmik kalıp, gitar, sınıflandırma, tür, Spanish, Latin, rhythmic pattern, guitar, classification, genre
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Piyano Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışma çok sık karşılaşılan İspanya ve Latin Amerika kökenli çeşitli türlerin ritmik organizasyonlarını bir araya toplamayı amaçlamaktadır. Bu derleme yapılırken sınıflandırmanın kavramsal gerekliliği, sınıflandırmalar sonucunda ulaşılmış tümelden çeşitleme vasıtasıyla nasıl tekrar tikele gidilebileceği açıklanmaya çalışılmıştır. Müzik terminolojimizdeki yetersizlik sebebiyle çeşitli kavramlar yeniden tanımlanmaya çalışılmış, müziğin belki de en ihmal edilmiş yapı taşlarından ritmin müziğe ne gibi malzemeler sunabileceği tartışılmış, daha sonra İspanya ve Latin Amerika coğrafyasında ortaya çıkmış çok sayıda tür ritmik yapılar çerçevesinde bir araya toplanmıştır. Son olarak da bu araştırma sonucunda elde edilmiş bulgular değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This work aims to create a collection of frequently encountered rhythmic patterns of various genres of Spanish and Latin American origin. In doing this, It's also tried to explain the conceptual necessity of classification and how particulars can be reached by way of variation from the universals obtained as a result of the classification. Due to inadequacy of our music terminology, various terms have been redefined. Rhythm, perhaps one of the most neglected musical components, as well contributions that it should offer to music are discussed. Then a large number of genres that emerged in Spain and Latin America are gathered together within the framework of rhythmic structures. Finally, the findings, which are obtained at the end of this research have been evaluated.