Yeni medya platformlarında kullanıcı emeği ve sosyal kazanımlar
User labor ans social gains on new media platforms
  1. Tez No: 794247
  2. Yazar: DAMLA AKAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEÇKİN ÖZMEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Medya, Dijital Emek, Sosyal Sermaye, İhtiyaç, Motivasyon, New Media, Digital Labor, Social Capital, Need, Motivation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
İletişim teknolojilerindeki son gelişmeler ve yeni uygulamaların ortaya çıkması yeni medyanın ekonomik boyutunu önemli bir inceleme alanı haline getirmiştir. Dijitalleşme ile birlikte başlayan yeni süreç, üretim ve tüketim biçimlerini de değiştirmiştir. Yeni medya teknolojilerinin yaygınlaşması ve öne çıkan kullanıcı içerikleri, kullanıcı emeği, kullanıcı verilerinin paylaşılması ve kullanılması gibi farklı konuları gündeme getirmiştir. Sosyal medya platformlarında kullanıcıların içerik üretimi hem bu sistemlerin işlemesini sağlayan temel verileri oluştururken hem de toplanan kullanıcı verileri reklamcılık hedefleri ile büyük şirketlere satılmaktadır. Yeni medya ortamında kullanıcı emeğinin bu şekilde sömürülmesi ve güvenlik yönünden birçok açığa rağmen sosyal medya platformlarında üretilen içerikler her geçen gün artmaktadır. Yeni medya kullanıcıları için bu ortamda üretilen içeriklerin temel motivasyonu maddi bir karşılık içermemektedir. Kullanıcıların yeni medya kullanımda farklı motivasyonlar yer almaktadır. Kullanıcılar bu platformlarda sosyal medya üzerinden var olan ilişkilerini sürdürerek ya da yeni sosyal ilişkiler geliştirerek sosyal sermayelerini güçlendirmektedir. Ayrıca yeni medya kullanıcıları çeşitli gruplara katılarak sevgi ve aidiyet duygularını güçlendirmekte, gerçek hayatta edinemeyecekleri saygı ve statüyü edinmek için sürekli olarak üretmeye devam etmektedir. Bununla birlikte kimi bireyler için sosyal medya aracılığı ile kendini ifade etmek çok daha kolayken kimi bireyler de bu ortamlarda kendileri için oluşturdukları kurgusal benlikleri ile gerçek hayatta karşılayamadıkları ihtiyaçlarını gidermektedirler. O halde yeni medyada kullanıcı üretiminde çeşitli sosyal ya da duygusal motivasyonların etkili olduğunu söylemek mümkündür. Bu çalışma bireyleri yeni medya üzerinde dijital emek harcamaya iten gereksinimlerin neler olduğunu ve yeni medyanın hangi ihtiyaçları karşıladığını tespit etmeyi amaçlayan bir kullanıcı çalışması olarak tasarlanmıştır. Bu doğrultuda, 14-64 yaş grubu aralığından 220 katılımcıya çalışma kapsamında geliştirilen alan araştırmasına dayalı ölçeğe uygun anket formu uygulanmıştır. Sonuç olarak, katılımcıların sosyal medya platformlarını kullanırken“maddi”motivasyonlarla değil,“sosyal”motivasyonlarla hareket ettiği tespit edilmiştir. Çalışmada katılımcıların öne çıkan temel motivasyonları“rahatlama/kafa dağıtma”ile“kendini ifade etme”olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT USER LABOR AND SOCIAL GAINS ON NEW MEDIA PLATFORMS DAMLA AKAR The latest developments in communication technologies and emergence of new applications have made the economic dimension of the new media an important area of investigation. The new process that started with digitalization has changed production and consumption practices. The widespread use of the new media technologies and user contents that came to the forefront have brought various issues such as user labor and sharing and using user data to the agenda. Content production by users on social media platforms constitute the basic data that enable the functioning of these systems, and user data collected are sold to big companies for promotional purposes. Despite exploitation of user labor in the new media environment in this manner and many gaps in terms of security, the contents produced on social media platforms are increasing every passing day. The main motivation of the new media users for producing content in this environment does not involve a material gain. There are various motivations for users to use the new media. Users reinforce their social capital on these platforms by maintaining their already existing contacts over the social media or by developing new social relations. In addition, the new media users strengthen their love and belonging emotions by joining various groups and continue to produce ceaselessly in order to gain the respect and status which they could not achieve in real life. Besides, while it is much easier for some individuals to express themselves through social media, some others satisfy their needs which they could not meet in real life through fictional identities they create in these environments. Accordingly, it is possible to claim that various social and emotional motivations are effective on user production in the new media. The study was designed as a user study that aimed to identify the needs that motivate individuals to spend digital labor on the new media and determine what needs the new media meets. In line with this purpose, a questionnaire form developed within the scope of the study in accordance with a scale based on field research was administered to 220 participants in the age range of 14-64 years. In conclusion, it was determined that the participants used social media platforms not with“material”motivations but with“social motivations.”The main motivations of the participants in this regard were found to be“relaxation/easing the mind”and“self-expression.”