Türk kültüründe doğum ve tabu
Turkish culture birth and taboo
- Tez No: 794486
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM ÖGER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Türk kültürü, doğum, tabu, kaçınma, aile, inanış, Turkish culture, taboo, birht, folklore
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Bilimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Bilim (Folklor) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Doğum hayatın vazgeçilmez bir unsurudur. Milletlerin varoluşu, ayakta kalışı, kültürlerini devam ettirmeleri, var olan nüfusları, çoğalan nesiller, doğum ile olmuştur. Doğumu sürekli hale getirmek, özendirmek ve bunu yaparken de eğlenceli hale getirmek yapılan ritüeller ve uygulamalar sayesindedir. İnsan kıymetli bir varlıktır, insana ait olan her şey kültür tarafından belirlenen kurallarla koruma altına alınmış ve bu yasaklar da tabunun doğmasına sebep olmuştur. Tabunun iki ayrı yönü vardır. Sakıncalı tarafına dokunmamayı, görmemeyi ve uzak durmayı gösterir. Gerektiğinde ise o varlığı ya da başka varlıkların gücüne bağlanmayı, dokunmayı gösterir. Çalışmada doğum ritüelleri tabu dahilinde incelenmiştir. Çalışmada yazılı kaynaklar taranmış ve doğum geleneklerinin“tabu”haline almış uygulamaları tespit edilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde tabunun tanımından, ne zaman ve nerede ortaya çıktığından ve tabunun totem, mana, kutsal ve kirlilik kavramlarıyla olan ilişkisinden, dilin kullanımında tabu olan sözcüklere yaklaşımı incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise Türklerde tabu konusu olan doğa olayları, hayvanlar, yönetim anlayışı, kültürel olaylardaki tabular ve Türk araştırmacıların tabu sözcüğünün Türkçe karşılığı hakkında verdiği bilgiler incelenmiştir. Çalışmanın adını aldığı Türklerde Doğum ve Tabu konusu hakkında Türklerdeki doğum kültürü, yasaklar tabu sayılan kaçınma, doğum öncesinden doğum sonrasına kadar incelenmiş ve bilgi verilmiştir. Çalışmada geçmişten bugüne doğum ile ilgili tabu sayılan inanç, uygulama kaçınma Türk kültürü içinde günümüzde de korunduğu gelecek kuşaklara aktarımının devam ettiği tespit edilmiştir. Sosyal yaşamda modern çağın yaşanmasına rağmen Türk kültürü içerisinde doğum ile ilgili tabular varlığını devam ettirmektedir.
Özet (Çeviri)
Birts is on indispensable factor of life. The existence of nations, maintaning their culture , the available population, the growing generatins ara of them is because of birht. To maket he birth continualley and encourage poople to give birth ,cultures,make it entartaing rituals. Human baby is a valuable treasure. That's why their birth nested with festivals and fun. Taboo has got two aspects. This taboos shows us what is the objectionable sides and avaidable human adapt themselves other povers. İn this writing the of birth rituals are examined. İn this writing ,writter sources birth traditions. In the first part of this writing, theree are evoluations about the taboo of birth, the taboo it self, taboo theories, in the Turkish culture,taboo is forbidden belief. In the second part of the writing family ,birth and the taboo of birth are mentioned . Turkish family and kinship terms are given place to in this writing. This writing get the title of the taboo and birth in the Turkish it is give information about the birth culture and taboo in the Turkish from prenatal to past notal. İn this writing olso, it is determined that some of the beliefs about birth are still contiue despite modern age.