Migrenli hastalarda masseterik vestibüler uyarılmış miyojenik potansiyellerin değerlendirilmesi
Evaluation of masseteric vestibular evoked potentials in patients with migraine
  1. Tez No: 794525
  2. Yazar: NİDA TAS ELİBOL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞENGÜL TERLEMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: mVEMP, migren, trigeminal sinir, mVEMP, migraine, trigeminal nerve
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Masseterik vestibüler uyarılmış potansiyeller (mVEMP); unilateral veya bilateral elektriksel, akustik stimülasyona yanıt olarak sağlıklı deneklerin aktif masseter kaslarında meydana gelen kısa latanslı, kısa süreli, bilateral EMG yanıtlarıdır. mVEMP, vestibüler kompleks ile trigeminal sinir çekirdekleri arasındaki bağlantıyı yansıtır. Migrenin trigeminal sinirdeki aktivasyon artışına bağlı oluştuğu hipotezi düşünüldüğünde vestibüler kompleks ile trigeminal sinir çekirdekleri arasındaki bağlantıyı yansıtan mVEMP cevaplarının migrenli hastalarda etkilenebileceği düşünülmüştür. Bu nedenle çalışmamızda migrenli hastalarda klik ve 500 Hz tone burst uyaran ile uyarılmış mVEMP yanıtlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya 18-50 yaş arası, sistemik, metabolik rahatsızlığı, vestibüler şikayeti olmayan 20 migrenli ve 20 sağlıklı kişi dahil edilmiştir. Migrenli grupta, klik uyaran ile kaydedilen mVEMP yanıtlarında anlamlı derecede uzamış N1 latansı; tone burst uyaran ile kaydedilen mVEMP yanıtlarında ise anlamlı derecede azalmış N1-P1 amplitüdü elde edilmiştir. Kulaklar arası amplitüd asimetri oranında gruplar arası anlamlı farklılık elde edilmemiştir. Her iki uyaran ile yapılan mVEMP değerlendirmesinde de migrenli gruptaki patolojik kulak sayıları anlamlı derecede yüksek elde edilmiştir. Migren ve kontrol gruplarında uyaran türlerine göre grup içi patolojik kulak sayılarında anlamlı derecede farklılık gözlenmemiştir. Migrenli gruptaki MIDAS (Migren Engellilik Değerlendirme Anketi) skorları ile mVEMP sonuçları arasında korelasyon bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Masseteric vestibular evoked potentials (mVEMP) are short-latency, short-duration, bilateral EMG responses that occur in active masseter muscles of healthy subjects in response to unilateral or bilateral electrical vestibular stimulation (EVS). mVEMP reflects the connection between the vestibular complex and trigeminal nerve nuclei. Considering the hypothesis that migraine occurs due to increased activation in the trigeminal nerve, it was thought that mVEMP responses reflecting the connection between the vestibular complex and trigeminal nerve nuclei may be affected in patients with migraine. Therefore, our study aimed to compare the click and 500 Hz tone burst stimulus evoked mVEMP responses in patients with migraine. The study included 20 migraineurs and 20 healthy individuals aged 18-50 years, without systemic, metabolic disorders, or vestibular complaints. In the migraine group, significantly prolonged N1 latency in mVEMP responses recorded with click stimulus; Significantly decreased N1-P1 amplitude was obtained in mVEMP responses recorded with tone burst stimulus. There was no significant difference between the groups in the amplitude asymmetry ratio. In the mVEMP evaluation performed with both stimuli, the number of pathological ears in the migraine group was found to be significantly higher. No significant difference was observed in the number of pathological ears in the migraine and control groups according to the stimulus types. There was no correlation between MIDAS scores and mVEMP results in the migraine group.