Quality of postnatal care service in Gandhi Memorial Hospital, Addis Ababa, Ethiopia a cross-sectional studymaster's thesis
Etiyopya, Addis Ababa, Gandhi Memorial Hastanesi'nde doğum sonrası bakım hizmetinin kalitesi kesitsel bir çalışma
- Tez No: 794524
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH MOLLAHALİLOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Kalite, Doğum Sonrası Bakım, Anne, Yenidoğan, Addis Ababa, Quality, Postnatal care, Mother, Neonate, Addis Ababa
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Halk Sağlığı Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Anne ölümlerinin yarısı ve yenidoğan ölümlerinin üçte ikisi doğum sonrası dönemde meydana gelir. Doğum sonrası dönemde etkili, yüksek kaliteli müdahale, anne ve yenidoğan ölümlerinin sayısını önemli ölçüde azaltacaktır. Bu çalışma, Gandhi Memorial Hastanesi'nde verilen doğum sonrası bakım hizmetinin kalitesini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Mayıs-Haziran ayları arasında Gandhi Memorial Hastanesi'nde hem niteliksel hem de niceliksel kesitsel çalışma yürütülmüş, doğum sonrası sağlık hizmeti verenler ve doğum sonrası annelerle görüşmeler yapılmıştır. Veri Analizi, Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) versiyon 24 kullanılarak yapılmıştır. Sonuçlar frekans ve yüzdeler kullanılarak sunulmuştur. Ayrıca iki değişkenli ve çok değişkenli analizler yapılmış ve p değeri < 0,05 olan değişkenler istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Ankete katılanların yaşları 16-42 arasındadır. Ortalama değer 27,3 ±4,59, ortanca değer 27'dir. Örneklem yoğunluğu 20-34 yaş arasındadır. SVD ile doğum yapan annelerin tamamına yakını doğumdan sonra hastanede 24 saatten az kaldı, annelerin yarısından azı hastane hakkında bilgilendirilmedi ve ayrıca annelerin sağlık personeli ile iyi iletişimleri yoktu. Yenidoğanların genel çoğunluğu önerilen hemşirelik bakımını almadı. Gandhi Memorial Sevk Hastanesi'nde verilen doğum sonrası bakımın genel kalitesinde evli olmak, SVD ile doğum yapmak, yapılacak işlem hakkında bilgi sahibi olmak, önerilen hemşirelik bakımını almak ve danışmanlık almak anne memnuniyeti için önemli faktörler olarak elde edildi. Taburcu olmadan önce annelerin yaklaşık yarısı sağlanan doğum sonrası bakımın genel kalitesinden memnundu. Hem insan hem de maddi kaynaklarda eksiklikler gözlemlendi ve annelere verilmesi gereken hemşirelik bakımının çoğu, yüksek iş yükü, bilgi eksiklikleri, denetim eksikliği ve motivasyon nedeniyle ihmal ediliyor veya atlanıyordu.
Özet (Çeviri)
Half of maternal mortality and two-thirds of neonatal mortality occur during the postnatal period. Effective, high-quality intervention during the postpartum period will significantly reduce the number of maternal and neonatal death. This study aims to assess the quality of the postnatal care service provided at Gandhi Memorial Hospital. Both qualitative and quantitative cross-sectional study were conducted from May- June in Gandhi memorial Hospital, postnatal health care providers and postnatal mothers were interviewed. Data Analysis was done using Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) version 24. Results were presented using frequencies and percentages, as well as bivariate and multivariate analysis was conducted and those variables with a p-value < 0.05 was considered to be statistically significant. The respondent's ages were in the range of 16-42 years, with a mean of 27.3 ±4.59, and a median of 27, with the majority between 20 years and 34years old. Nearly all mothers who delivered by SVD stayed less than 24 hours in the hospital after their delivery, less than half of mothers were not oriented regarding the hospital, and also mothers were not communicated well with health care providers. The overall majority of neonates didn't obtain recommended nursing care. Being married, delivered by SVD, being informed on the procedure to be done, obtaining recommended nursing care, and, being counseled were obtained to be significant factors for maternal satisfaction with the overall quality of postnatal care provided in Gandhi memorial referral hospital. Nearly half of the mothers before discharge were satisfied with the overall quality of postnatal care provided. Shortages of both human and material resources were observed, and most of the nursing care needed to be provided for the mothers is neglected or missed due to high workload, information gaps, lack of supervision, and motivation.