Kültürel bağlamda yaşam tarzlarının iletişim çalışmaları içeriklerine yönelik farkındalık oluşumundaki rolü: Covid-19 sürecinde Selçuk Üniversitesi örneği
The role of lifestyles in the cultural context in raising awareness for the content of communication studies: A case of Selcuk University in the Covid-19 process
- Tez No: 794549
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FİDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Covid-19, Farkındalık, İletişim Çalışmaları, Kültür, Yaşam Tarzı, Covid-19, Awareness, Communication Studies, Culture, Lifestyle
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Kültür ve yaşam tarzı olguları, bireylerin ve toplumların hayatıyla etkileşim içerisindedir. İletişim çalışmaları da planlama ve uygulama aşamalarında bu durumu dikkate almalıdır. İletişim çalışmaları, etki uyandırma amacıyla gerçekleştirilen, stratejik bir süreci kapsayan ve medya-metin ilişkisini temel alan faaliyetler olarak açıklanabilir. Kültürel bağlamda yaşam tarzları da bu noktada iletişim çalışmalarının içeriklerinin farkındalığı ile bir bağ içerebilir. Bu temel argüman üzerine, Covid-19 pandemi döneminde, iletişim çalışmalarında sıklıkla kullanılan maske-mesafe-hijyen temalı bilgilendirici içeriklerin bireylerde oluşturduğu farkındalık düzeyleri ve bu farkındalık düzeylerinin kültürel bağlamda yaşam tarzlarıyla ilişkisi ölçülmüştür. Selçuk Üniversitesi'nde eğitim almakta olan, Türkiye Cumhuriyeti ve yabancı uyruklu lisans ve lisansüstü öğrencilere yönelik olan bir anket çalışması gerçekleştirilmiştir. 396 geçerli katılımcının verdiği bilgiler doğrultusunda, Covid-19 farkındalığı ve Selçuk Üniversitesi örneklemi üzerinde, kültürel bağlamda yaşam tarzlarının iletişim çalışmalarının içeriklerine yönelik olarak ilişki ve etki barındırdığı, yaşam tarzına uygun olmayan içeriklerin zayıf veya negatif eğilimde bir farkındalık düzeyiyle karşılaştığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Culture and lifestyle phenomenons interact with life of individuals and societies. Communication studies should also take this into account in the planning and implementation stages. Communication studies can be explained as activities carried out for the purpose of creating an impact, covering a strategic process and based on the media-text relationship. At this point, in cultural context, lifestyles may also contain a link with the awareness of the contents of communication studies. On this basic argument, the awareness levels created by the mask-distance-hygiene themed informative contents, which is frequently used in communication studies during the Covid-19 pandemic period, and the relationship of these awareness levels with lifestyles in the cultural context were measured. A survey study was conducted for undergraduate and graduate students who are citizens of the Republic of Turkey and foreign nationals studying at Selcuk University. In line with the information provided by 396 valid participants, it was concluded that on the Covid-19 awareness and Selcuk University sample, lifestyles in the cultural context have a relationship and effect on the content of communication studies, and the content that is not suitable for lifestyle encounters a weak or negative awareness level.