Ulusal kültürün destinasyon imajı üzerindeki etkisinin incelenmesi: Antalya Belek örneği
Investigation of the effect of national culture on destination image: Antalya Belek sample
- Tez No: 794599
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRAN KARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Kültür, Hofstede'nin Kültürel Boyutları Teorisi, Destinasyon İmajı, Antalya, Culture, Hofstede's Theory of Cultural Dimensions, Destination Image, Antalya
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Destinasyon; ulaşım, yeme-içme, dinlence-eğlence mekânları, park, müze, ören yeri, konaklama tesisleri, sanat vb. olanakları barındırması bakımından önem arz eden, konukları kendisine çekecek fiziki veya soyut nitelikte bir veya birden çok özellik taşıyan bir yer olarak ifade edilebilir. Destinasyon imajı ise, turistlerin destinasyona yönelik düşüncelerini, algılarını ve duygularını ifade eden sübjektif bir kavramdır. Destinasyon imajı destinasyonun sahip olduğu özelliklerine yönelik turistlerin algı ve tutumları sonucunda oluşmaktadır. Farklı kültürlere sahip bireyler arası etkileşimlerin artmasının yanı sıra küreselleşme sürecinin devam etmesi ile farklı kültürel grupların bakış açılarının, kültürel değerlere dayanarak anlaşılması daha değerli hale gelmiştir. Farklı ülkelerden gelen turistlerin ulaşım araçları, otel seçimleri, seyahat düzenlemeleri ve tarzları ile turistik aktivite tercihlerinde farklılıklar gözlenmektedir. Bir destinasyonu farklı ülkelerden gelerek ziyaret eden turistler benzer deneyimler yaşamalarına rağmen birbirinden farklı algılamalara sahip olabilmektedirler. Farklı kültürlerdeki turistlerin destinasyon imajlarına yönelik düşüncelerin incelenmesi, farklılıkların belirlenmesi ve sonuçların ortaya konması turizm işletmelerinin gereken adımları atabilmesi için önem taşımaktadır. Bu bağlamda çalışmanın amacı, ulusal kültürün destinasyon imajı üzerindeki etkisini incelemektir. Bu kapsamda Antalya/Belek destinasyonunu tercih eden farklı kültürdeki 411 yerli ve yabancı turistten yüz yüze anket tekniğiyle veriler elde edilmiştir. Araştırmada AMOS ve SPSS programları kullanılarak elde edilen veriler analizlere tabi tutulmuştur. Yapılan analizler sonucunda; güç mesafesi ve belirsizlikten kaçınma boyutunun hem bilişsel hem de duygusal imaj üzerinde pozitif bir etkisi olduğu belirlenmiştir. Aynı zamanda, turistlerin milliyetlerine göre ulusal kültürün ve destinasyon imajının farklılık gösterdiği tespit edilirken, destinasyona yönelik genel memnuniyet düzeyinin milliyetlere göre farklılaşmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Destination can be expressed as a place with one or more physical or intangible features that are important in terms of hosting opportunities and attract guests. More specifically these features include transportation, food and beverage, recreation and entertainment venues, parks, museums, ruins, accommodation facilities, art, etc. Destination image, on the other hand, is a subjective concept that expresses the thoughts, perceptions and feelings of tourists towards the destination. Destination image is formed as a result of tourists' perceptions and attitudes towards the characteristics of the destination. In addition to the increase in interactions between individuals with different cultures, the continuation of the globalization process has made it more valuable to understand the perspectives of different cultural groups based on cultural values. There are differences in the means of transportation, hotel choices, travel arrangements and styles and tourist activity preferences of tourists from different countries. Tourists visiting a destination from different countries may have different perceptions despite having similar experiences. It is important for tourism enterprises to take the necessary steps to examine the opinions of tourists in different cultures about the destination images, to determine the differences and to reveal the results. In this context, the aim of the present study is to examine the effect of national culture on the destination image. In this context, data were collected from 411 domestic and foreign tourists from different cultures who preferred Antalya/Belek destination by using face-to-face survey technique. The collected data were analyzed by using SPSS and AMOS programs. As a results of the analysis, power distance and uncertainty avoidance dimensions had a positive effect on both cognitive and emotional image. At the same time, the national culture and destination image were statistically significantly different according to the nationalities of the tourists. Also, the general satisfaction level towards the destination did not differ according to the nationalities.