Geniş ailede ve çekirdek ailede büyüyen 7-12 yaş arası işitme kayıplı çocukların yaşam kalitesinin karşılaştırılması
Comparison of the quality of life of children with hearing loss between 7-12 years old in a large family and in A NON-NUCLE family
- Tez No: 794612
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞENGÜL TERLEMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Hearing Loss, Child, Family, Quality of Life, Scal
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Çocuklarda sık görülen, konuşma, eğitim ve sosyal uyum başta olmak üzere pek çok alanda yetersizliklere neden olan işitme kaybının yaşam kalitesi üzerindeki etkisinin takibi, sadece dinleme becerileri, işitme cihazı kullanımları, dil ve konuşma becerileri açısından değil; tedavileri, tedavi mümkün değilse çeşitli cihazlarla rehabilitasyonuna kadar önemlidir. Yaşam kalitesi ölçekleri kullanılarak takip edilen çocukların gelişim dereceleri daha iyi anlaşılabilir, ilerleyen süreçteki müdahaleleri daha iyi planlanarak uygulanabilir, ortaya çıkan değişimler daha sağlıklı bir şekilde takip edebilir. Kronik sorunlara sahip çocuklara yönelik yaşam kalitesi değerlendirmelerinin sayısı az olduğu gibi, işitme kayıplı çocuklar için özel tasarlanmış çok az sayıda ölçek vardır. Bunlar arasında da Hearing Environments and Reflection on Quality of Life Measurement for Children/ Adolescents (HEARQL) işitme kayıplı çocuklar için geliştirilmiş ilk özel ölçek olma özelliğini taşımaktadır. Bu çalışma; işitme kaybının 7-12 yaş aralığındaki çocukların yaşam kalitesine etkisini belirleyebilmeyi 2008 yılında Streufert tarafından Washington Üniversitesinde geliştirilen (HEAR-QL) yaşam kalitesi ölçeğinin çocuk versiyonu ile Geniş Ailede ve Çekirdek Ailede Büyüyen 7-12 Yaş Arası İşitme Kayıplı Çocukların Yaşam Kalitesinin Karşılaştırma amacıyla yapılmıştır. Çalışma toplamda 66 katılımcının yer aldığı; 7-12 yaş aralığındaki 31 koklear implantlı, 31 işitme cihazlı, 2 bimodal (bir kulakta koklear implant bir kulakta işitme cihazlı) ve işitme kayıplı olup cihazsız takip edilen 2 kişinin verilerini sunmaktadır. Geliştirilen HEAR-QL yaşam kalitesi ölçeğinin çocuk versiyonunu doldurmaları istenmiş, çocuklara aitdemografik bilgiler demografik bilgi formu ile toplanmıştır. Çocuklar için yaşam kalitesi ölçeği alt boyutları olan Çevre, Faaliyet ve Duygular boyutlarının puanlarının normal dağılıma uygunluğu Kolmogorov Smirnov testi incelenmiştir. Yaşam kalitesi ölçeği için güvenilirlik ve iç turtarlılık Cronbach's Alpha ölçütüyle hesaplanmıştır. Çalışmada elde edilen bulgular doğrultusunda geniş ailede büyüyen ve çekirdek ailede büyüyen işitme kaybı olan çocuklar arasında anlamlı fark görülmüştür. Bu sonuca göre çekirdek ailelerde yaşayan işitme kayıplı çocukların yaşam kalitesinin daha yüksek olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The follow-up of the effect of hearing loss, which is common in children and causes inadequacies in many areas, especially speaking, education and social adaptation, on the quality of life is not only in terms of listening skills, use of hearing aids, language and speaking skills; treatment is as important as rehabilitation with various devices if treatment is not possible. The degree of development of children followed up using quality of life scales can be better understood, future interventions can be better planned and implemented, and the resulting changes can be followed in a healthier way. Quality of life assessments for children with chronic problems are few, and there are very few scales specifically designed for children with hearing loss. Among these Hearing Environments and Reflection on Quality of Life Measurement for Children/ Adolescents (HEAR-QL) It is the first special scale developed for children with hearing loss. This work; The aim of this study was to determine the effect of hearing loss on the quality of life of children aged 7-12 years, with the child version of the quality of life scale (HEAR-QL) developed by Streufert at Washington University in 2008 and the Quality of Life of Children with Hearing Loss aged 7-12 growing up in Extended and Nuclear Families. The study included 66 participants in total; It presents the data of 31 cochlear implanted, 31 hearing aids, 2 bimodal (cochlear implanted in one ear and hearing aid in one ear) and hearing loss and 2 people followed without a device in the 7-12 age range. They were asked to fill in the child version of the developed HEAR-QL quality of life scale, and the demographic information of the children was collected with the information form. vi The Kolmogorov Smirnov test was examined for the normal distribution of the scores of the Environment, Activity and Emotions sub-dimensions of the quality of life scale for children. Reliability and inner consistency were calculated with the Cronbach's Alpha criterion for the quality of life scale. In line with the findings obtained in the study, a significant difference was observed between children with hearing loss who grew up in an extended family and those who grew up in a nuclear family. According to this result, it was observed that the quality of life of children with hearing loss living in nuclear families was higher.