Harezmî eğitim modeline ilişkin öğretmen görüşlerinin incelenmesi
Examination of teachers' views on the Harezmî education model
  1. Tez No: 794830
  2. Yazar: NİLÜFER YAVUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DURMUŞ EKİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Algoritma, Harezmî Eğitim Modeli, Öğretmen Görüşü, Education, Algorithm, Harezmî Education Model, Teacher's View
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trabzon Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Günümüzde gelişen teknoloji ile toplumların sosyoekonomik yapıları, ihtiyaçları, sorunları, gelecek kaygıları buna bağlı olarak, toplumların eğitimden beklentisi değişmiştir. Yaşadığımız yüzyılda toplumların eğitimden beklentisi öğrencilerin gelecekte, 21. yüzyıl becerisini edinmiş ebeveyn, vatandaş, girişimci, yönetici olarak yetiştirilmeleri olmuştur. Artık bilgi işlemsel becerilere sahip, eleştirel düşünebilen, iletişim becerisi gelişmiş, karşılaştığı problemlere çözüm yolu üretebilen kısacası öğrendiği bilgi ve becerileri hayata geçirebilen bireylere ihtiyaç vardır. Değişen dünya düzeni ile eğitimde yenilikçi yaklaşım arayışına gidilmiştir. Bilginin öğrenciye hazır bir şekilde sunulduğu yaklaşımlardan, bilginin bizzat öğrenci tarafından yapılandırıldığı, merkezinde öğrencinin olduğu, öğrencinin yapılandırdığı bilgi ve becerileri deneyimleme fırsatı bulduğu yaklaşımlar benimsenmeye başlanmıştır. Devletler dünya üzerinde kendi varlıklarını sürdürmek için çağın gerektirdiği eğitim sistemini yakalamalı bunu yaparken de sahip oldukları kültürel, sosyoekonomik ihtiyaçlarına cevap aramalıdırlar. Harezmî Eğitim Modeli İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından geliştirilerek patenti alınmış ve uygulamaya konulmuş yenilikçi bir eğitim modelidir. Harezmî Eğitim Modeli adını algoritmanın kurucusu Muhammed bin Musa el-Harezmî' den almıştır. Algoritma; bir sorunu çözmek veya istenilen amaca ulaşmak için belirlenen yol, takip edilen işlem basamaklarıdır. Algoritma bilgisayar biliminin temelini oluştururken günlük hayatta kullanmamız gereken bir işlemler örüntüsüdür. Harezmî Eğitim Modeli milli ve manevi değerlere sahip, ezbercilik ve sıradanlıktan uzak, öğrendiği bilgi ve becerileri uygulamaya geçirebilen, karşılaştığı problemlere çözüm yolu üretebilen, çağın getirdiği yenilikleri ve teknolojiyi etkin bir şekilde kullanan bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Yapılan bu çalışmanın amacı Harezmî Eğitim Modelini uygulamış sınıf öğretmenlerinin model ile ilgili görüşlerini değerlendirmektir. Bu amaç doğrultusunda öğretmenlerin; aldıkları Harezmî Öğretmen Eğitimi, Harezmî Eğitim Modelinin öğrenciler üzerindeki etkisi, modelin öğretmenler üzerindeki etkisi ve modelin ilkokul eğitim öğretim programına entegrasyonu ile ilgili görüşleri belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma nitel bir araştırmadır ve hazırlanan açık uçlu anket çalışması İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü'nde görev yapan Harezmî Eğitimi alarak modeli uygulayan 50 sınıf öğretmeni ile gerçekleştirilmiştir. Toplanan verilerin analizinde betimsel ve içerik analizi kullanılmıştır. Araştırmanın sonunda öğretmenlerden toplanan veriler doğrultusunda Harezmî Eğitim Modeli belirlenen alt problemlere göre değerlendirilmiş ve çeşitli önerilerde bulunulmuştur. Çalışma sonunda sınıf öğretmenleri Harezmi Eğitim Modelinin öğretmenler ve öğrenciler üzerinde olumlu etkileri olduğunu belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Today, together with the developing technology, the socio-economic structures, needs, problems and future concerns of the societies have changed the expectations of the societies from education. In the century we live in, the expectation of the societies from education is that students will be trained as parents, citizens, entrepreneurs and managers who have acquired 21st century skills in the future. Now, there is a need for individuals who have cognitive skills, who can think critically, who have developed communication skills, who can produce solutions to the problems they encounter, in short, who can put the knowledge and skills they have learned into practice. With the changing world order, an innovative approach has been sought in education. Among the approaches in which the information is presented to the student in a ready-made manner, approaches in which the information is structured by the student self, in which the student is at the center, and where the student has the opportunity to experience the knowledge and skills that have been constructed, have begun to be adopted. In order to maintain their existence in the world, states should catch up with the education system required by the age, and while doing this, they should seek answers to their cultural and socio-economic needs. The Harezmî Education Model is an innovative education model developed by the Istanbul Provincial Directorate of National Education, patented and put into practice. The Harezmî Education Model is named after the founder of the algorithm, Mohammed bin Musa el-Harezmî. Algorithm; The path determined to solve a problem or achieve the desired goal is the steps followed. Algorithm is a set of operations that we need to use in daily life while forming the basis of computer science. The Harezmî Education Model aims to raise individuals who are far from rote memorization and mediocrity, who can implement the knowledge and skills they have learned, who can produce solutions to the problems they encounter, who have national and spiritual values, who effectively use the innovations and technology brought by the age. The aim of this study is to evaluate the views of the classroom teachers who have applied the Harezmî Education Model. For this purpose, teachers; It was tried to determine their views on the Harezmî Teacher Education, the effect of the Harezmî Education Model on the students, the effect of the model on the teachers, and the integration of the model into the primary school education curriculum. The research is a qualitative research and the open-ended questionnaire study was conducted with 50 classroom teachers working in the province of Istanbul, who received Harezmî Education and implemented the model. Descriptive and content analysis were used in the analysis of the collected data. At the end of the study, in line with the data collected from the teachers, the Harezmî Education Model was evaluated according to the sub-problems determined and various suggestions were made.