Tuva Türkçesindeki ses yansımalı sözcükler
Onomatopoeic words in Tuvan Turkish
- Tez No: 794852
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKER TOSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Tuva Türkçesi, Yansıma, Ses Bilgisi, Şekil Bilgisi, Ses Yansımalı Kelimeler, Tuvan Turkish, Onomatopoeia, Phonology, Morphology, Words with Onomatopoeia
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu çalışmada Tuva Türkçesinin söz varlığını haiz çeşitli çalışmalardan oluşturulan bir derlemden hareketle Tuva Türkçesinde yer alan yansıma sözcükler, teorik altyapısı ortaya konmak şartıyla incelenerek yapıları ele alınmıştır. Çalışma; Giriş, İnceleme, Sonuç ve Sözlük bölümlerinden oluşmaktadır. Giriş bölümünde tezin amacı, kapsamı, yöntemi, yöntemin uygulanışı hakkında bilgiler ve Tuva Cumhuriyeti, Tuva Türklerinde Din, Tuva Türkçesi, Tuva Türkçesinin Ağız Sistemi, Tuva Türklerinin Kullandığı Alfabeler ele alınmıştır. İnceleme bölümünde Dilin Doğuşu ve Yansıma Kavramı, Tuva Türkçesinde Yansımalar Üzerine Yapılan Çalışmalar, Ses Bilgisi Açısından Tuva Türkçesinde Yansıma Sözcükler, Yapıları Açısından Ses Yansımalı Sözcükler (Birincil ve İkincil Biçimler) alt başlıkları bulunmaktadır. Bu başlıklar altında dilbilimi açısından yansıma kavramı ve dilin doğuşuna ilişkin teorilerden bahsedilmiş, Tuva Türkçesi merkezli olarak yansıma sözcükleri konu alan çalışmalar incelenmiş, Tuva Türkçesinde yansıma sözcükler ses ve şekil bilgisi bakımından araştırılarak derlemimizden hareketle örneklendirilmiştir. Sonuç bölümünde, derlemimizde tespit ettiğimiz örneklerden elde ettiğimiz veriler ele alınmış; bu veriler ışığında Tuva Türkçesinde yansıma sözcükler hakkında vardığımız kanaatler dile getirilmiştir. Araştırmamızda incelediğimiz örnekler, alfabetik olarak Sözlük bölümünde araştırmacıların dikkatine sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, based on a corpus created from various studies with the vocabulary of Tuvan Turkish, the onomatopoeia words in Tuvan Turkish were examined on the condition of revealing their theoretical background, and their structures were discussed. Study; It consists of Introduction, Review, Conclusion, and Glossary. In the introduction, information about the purpose, scope, method, application of the technique, and the Tuva Republic, Religion in Tuva Turks, Tuvan Turkish, the Dialect System of Tuvan Turkish, and Alphabets used by Tuvan Turkish was discussed. In the analysis section, there are titles The Birth of Language and the Concept of Onomatopoeia, Studies on Onomatopoeia Words in Tuvan Turkish in terms of Phonology, and Sound Onomatopoeia in terms of Structures (Primary and Secondary forms). Under these titles, the concept of onomatopoeia and the theories of the birth of language in terms of linguistics were mentioned, and studies on onomatopoeia words centered in Tuvan Turkish were examined. In the conclusion part, the data we obtained from the samples we identified in our corpus were discussed; In the light of these data, our opinions about the onomatopoeia words in Tuvan Turkish have been expressed. The examples, we examined in our research are presented to the attention of researchers in alphabetical order in the Dictionary section.