Clinical and epidemiological study of CMV and rubella viral infections in iraq women (Al_anbar province as a model)
Irak kadınlarda CMV ve rubella viral enfeksiyonlarının klinik ve epidemiyolojik çalışması (Al_anbar ili model olarak)
  1. Tez No: 795049
  2. Yazar: ABDULHAMED MAJEED MOHAMED AL-MOHAMEDI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAMAZAN SERDAR ESMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: CMV, Rubella viral infections, IgG antibodies, IgM
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Hematolojik hastalığı olan hastalarda yapılan tez çalışmasında, CMV enfeksiyonu, özellikle immünosupresif ilaç kullananlarda ciddi klinik semptomlara neden olan, morbidite ve mortalitenin ana nedenini temsil eder ve primer bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabilecek ciddi CMV hastalığına sahip olabilirler. enfeksiyon veya daha sık olarak latent enfeksiyonun reaktivasyonu nedeniyle. Konjenital CMV enfeksiyonunun merkezi sinir sistemi üzerindeki etkileri çok önemlidir ve etkilenen bebeklerde ciddi nörolojik sekellere neden olabilir. Etkilenen çocuklarda en yaygın nörolojik belirtiler mikrosefali, zeka geriliği, hareket bozuklukları, tek taraflı veya iki taraflı işitme bozukluğu, koryoretinit veya diğer görme ile ilgili bozukluklar ve nöbetlerdir. Bu damlacıklardaki virüs sağlıklı bir kişinin solunum yollarına ulaştığında enfeksiyon oluşur. Aynı zamanda hasta kişinin damlacıklarının üzerinde olduğu kirli nesnelere dokunan ve bu kişilerle aynı bardak, tabak, çatal ve kaşıkla yemek yiyen sağlıklı bireyler de el teması sonucu enfekte olabilirler. yüzleri, gözleri, ağızları ve burnu ile. Gebe kadınlarda birincil enfeksiyon taraması, temel olarak IgM ve IgG antikorları tarafından seroloji kullanılarak gerçekleştirilir. Kızamıkçık klinik olarak üç günlük makülopapüler döküntü olarak tanımlanır. Kızamıkçık döküntüsü, diğer ağırlaştırılmış viral enfeksiyonları taklit ederek tanıyı zorlaştırabilir. Bu nedenle kızamıkçık enfeksiyonu sadece klinik olarak teşhis edilmemelidir. Seroloji gereklidir. Yakın zamandaki Kızamıkçık enfeksiyonu IgM veya IgG serokonversiyonu ile teşhis edilmelidir. Kızamıkçık spesifik IgM antikorları, hastalık başladıktan hemen sonra ortaya çıkar, 10 günde pik yapar ve 4-8 hafta sürer. İlk enfeksiyondan sonra kızamıkçık spesifik IgM antikorları 6 ay sürebilir. Rubella'ya özgü IgG antikorları olmayan bir hastada serokonversiyon, yeni enfeksiyon anlamına gelir. Serokonversiyon, döküntü başlangıcından 10 gün sonra meydana gelir. IgM'siz Rubella'ya özgü IgG, yeni bir enfeksiyon anlamına gelir. Kızamıkçık spesifik IgM enfeksiyonu düşündürür. Enfeksiyon hamileliğin ilk 16 haftasında meydana geldiyse, bebekte KRS olabilir. IgG avidite testi, enfeksiyonun son 3-5 ayda olup olmadığını belirler. Düşük avidite 3-5 aylık enfeksiyon anlamına gelir. Hastalara doğum öncesi tanı veya kürtaj sağlanmalıdır. Üç günlük bir prodromal faz sırasında makülopapüler döküntüler klinik olarak kızamıkçığı tanımlar. Kızamıkçık döküntüsü, diğer ağırlaştırılmış viral hastalıklarla karşılaştırılabilir, bu da tanıyı zorlaştırır. Örnekler, Irak'ın Al Anbar Eyaleti, Al_Karma Doğumevi ve Acil Hastanesi'nden 150 kan örneği toplandı. Kadınlardan ve farklı durumlar için tekrarlayan düşükleri (Fetal kayıp) olan hamile kadınlardan 50 numune, evlenmek üzere olan kadınlardan 50 ve normal kadınlardan 50 numune kontrol grubu olarak ve bir kontrol grubu olarak kullanılacaktır. yaş aralığı (15-45) bir anket formu ile bilgileri içerir (yaş, ikametgah, örneklem türü, evlenmek üzere olan kadınlar, doğal veya düşük yapmış kadınlar, projeksiyon sayısı). Bu çalışma, 21-30 yaş grubunun sağlıklı (%54.0), düşük (%48.0) ve evlilik öncesi (%48.0) en yüksek yüzdeyi aldığı yaş grupları ve çalışma grupları arasında anlamlı bir fark olduğunu (p0.05) göstermiştir. Genel olarak sağlıklı, düşük ve evlilik öncesi gruplara göre CMV IgM , IgG pozitifliği ve negatifliği arasında anlamlı fark (p0.05) göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The study of the thesis in patients with hematological diseases, CMV infection represents the main cause of morbidity and mortality, causing severe clinical symptoms, especially in those who use immunosuppressive drugs, and they may have severe CMV disease, which can occur due to a primary infection or, more frequently, due to reactivation of latent infection.The effects of congenital CMV infection on the central nervous system are very important and may cause serious neurological sequelae in affected infants. The most common neurological manifestations in affected children are microcephaly, mental retardation, movement disorders, unilateral or bilateral hearing impairment, chorioretinitis or other vision-related disorders and seizures. Infection occurs when the virus in these droplets reaches the respiratory tract of a healthy person. Rubella is clinically defined as a three-day maculopapular rash. Rubella's rash might mimic other aggravated viral infections, making diagnosis challenging. Therefore, rubella infection shouldn't be diagnosed only clinically. Serology is required. Recent Rubella infection should be diagnosed by IgM or IgG seroconversion. 2022, 90 pages