Antropometrik indekslerin prediyabet ve diyabet ile ilişkisi
- Tez No: 795164
- Danışmanlar: PROF. DR. ZELİHA HEKİMSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Diabetes mellitus, Prediyabet, BAG, BGT, Antropometrik ölçümler, Diabetes Mellitus, Prediabetes, BAG, BGT, Anthropometric measurements
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Giriş ve Amaç: Çalışmamızda, prediyabet ve yeni tanı tip 2 DM tanısı alan hastalarda antropometrik indekslerin ve metabolik parametrelerin değerlendirilmesi, antropometrik indekslerin ve metabolik parametrelerin karbonhidrat metabolizma bozukluğu derecesi ile ilişkisinin değerlendirilmesi, antropometrik indekslerin karbonhidrat metabolizma bozukluğu derecesini ayırt etme yönünden birbirleriyle karşılaştırılması ve bu ayrımdaki sınır değerlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 01.01.2021 ve 04.01.2023 tarihleri arasında Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları polikliniklerine başvuran 87 izole BAG, 232 izole HbA1c yüksekliği, 31 izole BGT ve BAG+BGT, 188 BAG+HbA1c yüksekliği, 38 BGT+HbA1c yüksekliği, 81 BAG+BGT+HbA1c yüksekliği, 198 yeni tanı tip 2 diyabet olmak üzere toplam 855 hasta ve 100 normoglisemik sağlıklı kişi dahil edilmiştir. Sağlıklı kontrol grubu herhangi bir nedenle başvuran olgular arasından AKŞ, HbA1c ve 75 g OGTT sonucu normal değerler arasında olan olgulardan oluşturulmuştur. Hastaların demografik, özgeçmiş ve soygeçmiş öykü bilgileri not edildi. Poliklinikte antromopetrik ölçümleri yapıldı ve not edildi. İstatistiksel değerlendirmeler Mann Whitney U testi, Ki-kare testi ve Kruskal Wallis testi ile yapılmıştır. Gruplar arasında ayırım yapacak sınır değerler ROC analizi ile araştırılmıştır. Bulgular: Kan şekeri yüksekliği olduğunu bilerek polikliniğimize başvuran hasta sayımız tüm olgularımızın beşte birini oluşturmuştur. Sağlıklı kontrol grubu, prediyabet alt grupları ve aşikar diyabet grupları arasında antropometrik indeksler açısından istatistiksel olarak anlamlı birçok farklılık gözlenmiştir. Prediyabet ve T2DM ayırmada en değerli antropometrik indeksler LAP ve BKO olarak bulunmuştur. Çoğu antropometrik indekste İzole BAG ve izole HbA1c, prediyabetin diğer alt gruplarından iyi yönde ayrılmıştır ve BAG+BGT+HbA1c grubu, T2DM grubuyla beraber hareket etmiştir. İzole BAG ve izole HbA1c grupları ile diğer prediyabet hastaları arasında BSI dışındaki diğer antropometrik indeks ve AST, ALT, GGT, CRP, LDL-K, HDL-K, trigliserid, hemoglobin, ürik asit ve HOMA-IR skoru bakımından farklılık bulunmuştur. Bu ayırımın gerçekçi bir ayırım olacağı kanaatine varılmıştır. Antropometrik indeksler ve HOMA-IR diyabet tanısı koymada güvenilir bulunmamıştır. Tüm antropometrik indeksler, HOMA-IR ile istatistiksel olarak anlamlı şekilde korelasyon göstermişlerdir. En anlamlı korelasyonu gösteren indeks LAP olmuştur. Sonuç: Çalışmamızda prediyabetin çok heterojen bir grup olduğu anlaşılmıştır. Antropometrik indeksler ve metabolik parametreler aracılığıyla izole BAG ve izole HbA1c gruplarının prediyabetin metabolik durumu daha iyi özellikte olanlarını oluşturduğu gösterilmiştir. BAG+BGT+HbA1c hastalarının T2DM hastaları kadar metabolik yönden risk altında oldukları gösterilmiştir. Antropometrik indekslerin T2DM tanısı koymak için geçerli parametreler olmadıkları anlaşılmıştır. Ancak çalışmamızda yer almayan birçok antropometrik indeks bulunmaktadır ve bu antropometrik indekslerin de dahil edildiği daha kapsamlı geniş katılımlı prospektif izlem çalışmalarına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Our study aimed to evaluate the anthropometric indexes and metabolic parameters in patients with prediabetes and newly diagnosed type 2 diabetes mellitus, to assess the relationship between anthropometric indexes and metabolic parameters with the degree of carbohydrate metabolism disorder, to compare the anthropometric indexes with each other in terms of their ability to distinguish the degree of carbohydrate metabolism disorder, and to determine the threshold values for this differentiation. Materials and Methods: Between January 1st, 2021 and January 4th, 2023, a total of 855 patients were included in our study, consisting of 87 cases with isolated elevated fasting blood glucose (BAG), 232 cases with isolated elevated HbA1c, 31 cases with isolated elevated postprandial blood glucose (BGT), 188 cases with elevated BAG and HbA1c, 38 cases with elevated BGT and HbA1c, 81 cases with elevated BAG, BGT, and HbA1c, and 198 newly diagnosed type 2 diabetes patients who presented to the Internal Medicine and Endocrinology and Metabolism outpatient clinics of Celal Bayar University Medical Faculty. A healthy control group was composed of individuals who presented for any reason, had normal fasting blood glucose, HbA1c, and 75 g oral glucose tolerance test results. Demographic, medical history, and family history data of the patients were recorded. Anthropometric measurements were performed and noted in the outpatient clinic. Statistical analyses were conducted using the Mann Whitney U test, Chi-square test, and Kruskal Wallis test. The cut-off values that would discriminate between groups were investigated using ROC analysis. Results: One-fifth of all our cases have been patients who applied to our clinic with the knowledge of having high blood sugar levels. Statistically significant differences in terms of anthropometric indices have been observed between the healthy control group, prediabetic subgroups, and overt diabetes groups. LAP and BKO were found to be the most valuable anthropometric indices for distinguishing between prediabetes and type 2 diabetes. In most of the anthropometric indices, Isolated BAG and Isolated HbA1c were separated positively from other prediabetes subgroups and the BAG+BGT+HbA1c group moved together with the T2DM group. There were differences in other anthropometric indices and AST, ALT, GGT, CRP, LDL-C, HDL-C, triglyceride, hemoglobin, uric acid, and HOMA-IR score between the Isolated BAG and Isolated HbA1c groups and other prediabetic patients except for the BSI. It was concluded that this distinction would be realistic. Anthropometric indices and HOMA-IR were not found to be reliable in diagnosing diabetes. All anthropometric indices showed statistically significant correlation with HOMA-IR. LAP was the most significant index showing correlation. Conclusion: It was observed in our study that prediabetes is a highly heterogeneous group. Through the use of anthropometric indexes and metabolic parameters, it was shown that the isolated IFG and isolated HbA1c groups consist of individuals with a better metabolic state in prediabetes. It was also demonstrated that patients with IFG+IGT+HbA1c are at similar metabolic risk as patients with type 2 diabetes mellitus. Anthropometric indexes were not found to be valid parameters for diagnosing type 2 diabetes mellitus in our study. However, there are many anthropometric indexes that were not included in our study, and there is a need for more comprehensive and large-scale prospective follow-up studies that include these indexes.