The views of Turkish teachers of english as a foreign language on pronunciation teaching and an in-service training suggestion
Türk ingilizce yabancı dil öğretmenlerinin telaffuz öğretimi üzerine görüşleri ve bir hizmet içi eğitim önerisi
- Tez No: 795248
- Danışmanlar: PROF. VEYSEL KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Telaffuz, öğretim, hizmet içi eğitim, öz algı, uygulamalar, Pronunciation, teaching, INSET, self-perceptions, practices
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Diğer beceriler ile karşılaştırıldığında, İngilizce telaffuz öğretiminin önemsiz olduğu ve telaffuz öğretimine daha az odaklanıldığı düşünülmektedir (Kelly, 1969; Celce-Murcia et al. 1996; Brown & Yule, 1983). Yabancı dil olarak İngilizce öğrenen Türk öğrencilerin telaffuz hataları ve telaffuz üzerine görüşleri hakkında birçok çalışma yapılmıştır (Aktuğ, 2015; Akyol, 2013; Demirezen, 2010; Demircioğlu, 2013; Ülkersoy, 2007; Yılmaz 2019). Ancak, İngilizce öğretmenlerinin telaffuz öğretimi ve kendi telaffuzları üzerinde detaylı incelemeye ihtiyaç vardır. Ayrıca, birçok çalışmada kullanışlı olduğu belirtilmesine rağmen hizmet içi eğitim programlarının tasarımı ve işleyişi ile ilgili problemlerden dolayı yararsız olduğu düşünülmektedir (Hoş & Topal, 2013; Çelik et al,2013; Saban,2000). Bu bakımdan, bu çalışma Türk İngilizce öğretmenlerinin telaffuz öğretimi hakkındaki görüşlerini ve kendi telaffuzları üzerine görüşlerini ortaya çıkarmayı amaçlamıştır. Ayrıca çalışma yüksek öğretimde hazırlık programlarında görev alan öğretmenleri hedef alan, İngilizce telaffuz öğretimi hizmet içi eğitim önerisi sunmuştur. Çalışmaya İstanbul'da bulunan vakıf üniversitelerinde çalışmakta olan 156 öğretim görevlisi katılmıştır. Çalışma karma yöntem olarak tasarlanmıştır. Anket kullanılarak elde edilen nicel veriler öğretmenlerin telaffuz öğretimi ve kendi telaffuzları ile ilgili görüşlerini ortaya koymak için toplanmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşmeler ile toplanan nicel veriler ise öğretmenlerin telaffuz ile ilgili görüşleri, sınıf içinde uyguladıkları telaffuz öğretim teknikleri ve telaffuz öğretimi ile ilgili ihtiyaçlarını ortaya çıkarmayı amaçlamıştır. Çalışmanın sonuçları, katılımcıların İngilizce telaffuz ve telaffuz öğretiminin önemine inanmakta olduğunu göstermiştir. Öğretim görevlilerinin İngilizce telaffuz öğretimi ve kendi telaffuzları ile ilgili görüşleri ile eğitim geçmişlerinde sesbilim dersi almış olmaları ve iş tecrübeleri anlamlı farklılık göstermiştir. Ayrıca görüşme sonuçları, öğretim görevlilerinin telaffuz öğretimine önem verdiğini ve bu konu ile ilgili eğitime ihtiyaç duyduklarını ortaya çıkarmıştır. Görüşmelerde çıkan veriler, farklı yaklaşımları entegre eden, İngilizce telaffuz eğitimi üzerine geliştirilen hizmet içi eğitime temel oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
Compared to the other skills, English pronunciation teaching has been considered unimportant and very little focus has been given to teaching pronunciation. (Kelly, 1969; Celce-Murcia et al. 1996; Brown & Yule, 1983). Several studies have been conducted regarding the errors of TEFLL and their views on pronunciation (Aktuğ, 2015; Akyol, 2013; Demirezen, 2010; Demircioğlu, 2013; Ülkersoy, 2007; Yılmaz 2019). However, there is still a lack of in-depth analysis of the views of TELFTs on pronunciation and their perspectives on their own pronunciation. In addition, although being reported as useful in several studies, INSET programs have been considered ineffective due to some problems with their designs and processes (Hoş & Topal, 2013; Çelik et al,2013; Saban,2000). In this respect, this study aimed to reveal the pronunciation teaching perspectives of Turkish EFL Teachers and their views on their own pronunciation skills. The study also presented an INSET suggestion on English pronunciation teaching targeting the higher education instructors at preparatory programs. The study was designed with a mixed method approach and carried out with 156 participants working at foundation universities in Istanbul. Quantitative data were gathered via a questionnaire to reveal the perspectives of TEFLT on EPT and their self-perspectives on pronunciation. Qualitative data were gathered via semi-structured interviews with instructors selected using convenience sampling to reveal their perspectives on EPT, the EPT practices they use as well as their needs on EPT. The results revealed that TEFLTs perspectives were positive towards pronunciation. Taking phonology classes and years of experience showed significant differences compared to TEFLTs' views on pronunciation teaching practices and their self-perspectives. In addition, the interview results revealed that TEFLT do pay attention to pronunciation teaching in their classes, and they require further training and education on the subject matter. The data gathered via interviews created the basis for an INSET on EPT with the use of integrating different approaches.