Koyunlarda kazeöz lenfadenitisin moleküler ve ELİSA yöntemiyle karşılaştırmalı teşhisi
Comparative diagnosis of caseous lymphadenitis in sheep by molecular and ELİSA method
  1. Tez No: 795250
  2. Yazar: AYŞE EKİNCİ YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN İÇEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Corynebacterium pseudotuberculosis, Kazeöz Lenfadenitis, Koyun, PCR
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Bu çalışma; Diyarbakır yöresindeki koyunlarda Kazeöz Lenfadenitis (KLA)'in etiyolojik ajanı olan Corynebacterium pseudotuberculosis (C. pseudotuberculosis)'in Polymerase Chain Reaction (PCR), Enzyme-Linked Immuno Sorbent Assay (ELISA) ve bakteriyolojik kültür yöntemlerinin kullanılarak tanısının ortaya konulması, izolasyon bulguları ile testlerin spesifite ve sensitivitelerinin belirlenmesi ve böylece hastalığın rutin teşhisinde kullanılabilirliklerinin ortaya konulması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışma materyali; Diyarbakır merkez ve çevre ilçelerinde bulunan 2650 koyun farklı sürelerde değerlendirildi. Klinik olarak yüzeysel lenf yumrularından bir veya birkaçı apseleşmiş 90 koyun çalışma kapsamına alındı. Kan örnekleri ve apse içeriğinden swap örnekleri alındı. Etkenin tanısı için, swap örneklerinden bakteriyolojik kültür ve PCR analizleri, kan örneklerinden ise ELISA analizleri yapıldı. Bulgular: Diyarbakır yöresindeki koyunlarda PCR analizlerine göre 26 (%28,8) pozitif, 64 (%71,1) negatif, ELISA analizinde 17 (%18,8) pozitif, 73 (%81,1) negatif ve baktriyolojik kültürde 12 (%13,3) C. pseudotuberculosis izole edilirken, 16'sından Staphylococcus aureus (S. aureus), 8'inde Streptococ spp.ve 6'sında Escherichia coli (E. coli) kolonileri görüldü ve 48 (%53,3) kültürde hiç üreme olmadı. Sonuç: Klinik örneklerde PCR'ın C. pseudotuberculosis'in tanısında Diyarbakır yöresindeki koyunlarda Kazeöz lenfadenitis enfeksiyonunun mevcut olduğu semptomatik koyunların %28,8'inde PCR ile C. pseudotuberculosis DNA'sı saptandı.
Özet (Çeviri)
Aim: This work; Diagnosis of Corynebacterium pseudotuberculosis (C. pseudotuberculosis), which is the etiological agent of Caseous Lymphadenitis (CLA) in sheep in Diyarbakir region, using Polymerase Chain Reaction (PCR), Enzyme-Linked Immuno Sorbent Assay (ELISA) and bacteriological culture methods, isolation findings and tests. It was aimed to determine the specificities and sensitivities of the disease and thus to demonstrate their usability in the routine diagnosis of the disease. Material and Methods: The study material consisted of 2650 sheep in the central and surrounding districts of Diyarbakır. 90 sheep with clinically one or more abscessed superficial lymph nodes were selected. Swap samples were taken from blood samples and abscess contents. For the diagnosis of the agent, bacteriological culture and PCR analyzes were performed on swap samples and ELISA analyzes on blood samples. Results: According to PCR analysis of sheep in Diyarbakır region 26 (28,8%) positive, 64 ( 71.1% ) negative, ELISA analysis 17 (18,8% ) positive, 73 (81,1% ) negative and while 12 (13.3%) C. pseudotuberculosis was isolated in bacteriological cultures, staph of 16 were isolated from streptococ in 8 and e.coli in 6 of them. It was determined that 48 (53.3%) negativities were detected. Conclusion: It was concluded that PCR in clinical samples was more efficient, reproducible and faster than ELISA and microbiological culture in confirming C. pseudotuberculosis. It was revealed that caseous lymphadenitis infection was present in sheep in Diyarbakir region, and 28,8% positivity was detected in sheep with clinical symptoms according to PCR analysis. KeyWords: Corynebacterium pseudotuberculosis, Kazeöz Lenfadenitis, Sheep, PCR