Meşihat Arşivi belgelerine göre Trabzon uleması
According to the documents of the Meşihat Archive, the ulema of the Trabzon
  1. Tez No: 795452
  2. Yazar: NASRETTİN KABAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ulema, Trabzon Uleması, Medrese, Mektep, Eğitim, Scholars, Trabzon Scholars, Madrasa, School, Education
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmada, son devir Osmanlı Devleti'nde yer alan Trabzon merkez sancağı uleması incelenmiştir. Bu bağlamda çalışma, üç bölüm olarak sınıflandırılmıştır. Birinci bölümde Meşihat Arşivi kaynakları ve XIX. yüzyılda temel eğitim kurumları, ikinci bölümde Trabzon'da medrese ve sıbyan mektepleri ile yeni usulde kurulan mektepler ve üçüncü bölümdeyse Trabzon doğumlu ulema incelenmiştir. Genel hatlarıyla çalışmanın birinci bölümünde, Meşihat Arşivinin tanıtımı ile Osmanlı Devleti'nin kuruluşundan itibaren eğitim alanında önemli kurumlardan olan medrese ve sıbyan mektepleri konu edinilmiştir. Daha sonra XIX. yüzyılda sivil eğitimde ıslahat ve yenilik çalışmalarının başlaması sonucu yeni usulde kurulan temel eğitim kurumları incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, mikro ölçekte, Trabzon'da bulunan medrese ve sıbyan mektepleri ile yeni usulde kurulan eğitim kurumları ele alınmıştır. Bu bağlamda, Trabzon şehrinde yer alan medrese ve sıbyan mektepleri tarihsel süreçleriyle birlikte değerlendirilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümündeyse Trabzon uleması biyografilerine yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ayrıca, ayrı bir başlık altında ulemaya ait bilgilerin genel bir değerlendirilmesi yapılmıştır. Bu çalışmada ağırlıklı olarak Meşihat Arşivi belgeleri, dosyaları ve defterleri; Trabzon Vilayet Salnameleri ve ikinci el kaynaklar kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the central sancak ulama of Trabzon in the last period of the Ottoman Empire was examined. In this context, the study is divided into three parts. In the first part, the Mashihat Archive and 19. the basic educational institutions in the Ottoman Empire in the century, the madrasas and other schools established in the new style in Trabzon in the second part, the ulema born in Trabzon in the third part were examined. In the first part of the study, the Mashihat Archive was introduced in general terms and the historical sources found in this archive were focused on. After that, madrasas and other basic educational institutions, which have been important institutions in the field of education since the establishment of the Ottoman Empire, were discussed. In addition, 19. as a result of the reform and innovation studies carried out in civil education in the century, the basic educational institutions established by the new method were examined. In the second part of the study, madrasas and primary schools in Trabzon and other educational institutions established with the new method were discussed. In this context, madrasas and primary schools in Trabzon province were evaluated together with their historical processes. In the third part of the study, the biographies of the Trabzon ulemas are included. In the third chapter, a general evaluation of the information belonging to the ulema was made under a separate heading. In this study, mainly Meşihat Archive documents, files and notebooks; Trabzon Province Yearbooks and other literature sources were used.