Spor yöneticiliği ve kamu yönetimi bölümü öğrencilerinin bazı değişkenlere göre liderlik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of leadership characteristics of sports management and public administration department students in terms of some variables
  1. Tez No: 795560
  2. Yazar: ERKAN DOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HACALET MOLLAOĞULLARI, PROF. DR. TONGUÇ OSMAN MUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Spor, Public Administration, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Liderlik Yönelimleri, Sporda Liderlik, Spor Yöneticiliği, Kamu Yönetimi, Leadership, Leadership Orientations, Leadership in Sports, Sports Management, Public Administration
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Vazgeçilmez bir eylem olarak spor, insan hayatında önemli ve kapsamlı bir yer işgal etmektedir. Liderlik ise kurumların ve toplumların başarısının ve sürdürülebilirliklerinin teminatı konumundaki önemli bir olgudur. Liderlik stilleri, sporda liderlik, kamuda liderlik üzerine ayrı ayrı ele alınarak yapılmış ulusal ve uluslararası çok sayıda çalışma bulunmaktadır. Ancak, genelde sporda liderlik ve kamuda liderlik olgularını birbiri ile ilişkilendiren, özelde ise Spor Yöneticiliği Bölümü ve Kamu Yönetimi Bölümü öğrencilerinin liderlik özelliklerini inceleyen yeterli düzeyde çalışma bulunmamaktadır. Bu araştırmada Spor Yöneticiliği ve Kamu Yönetimi Bölümü öğrencilerinin bazı değişkenlere göre liderlik özelliklerini incelemek amaçlanmıştır. Araştırmada nicel bir araştırma deseni kullanılmıştır. Araştırmanın modeli ise kesitsel tarama modelidir. Araştırmanın verileri Türkiye'nin batı illerinden birinde yer alan bir devlet üniversitesinin 150 Spor Yöneticiliği Bölümü ve 150 de Kamu Yönetimi Bölümü 3. ve 4. sınıf öğrencisinden anket yöntemiyle toplanmıştır. Bu çalışmada, veri toplama araçları olarak“Kişisel Bilgi Formu”ve“Liderlik Yönelim Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin normal dağılım gösterip göstermediği, Kolmogrov-Smirnov testi ile incelenmiş ve tüm değişkenler için p < .05 olduğu görülmüştür. Verilerin analizinde Jamovi yazılımı kullanılmıştır. Verilerin analizinde anlamlılık düzeyi .05 olarak alınmıştır. Araştırmanın bulguları Spor Yöneticiliği Bölümü ve Kamu Yönetimi Bölümü öğrencilerinin liderlik yönelimleri puanlarının ortanın üstünde olduğunu, liderlik yönelimleri içerisinde en yüksek düzeyde olan liderlik türünün insan kaynaklı liderlik olduğunu, en düşük düzeyde olan liderlik türünün ise politik liderlik olduğunu göstermiştir. Özellikle Kamu Yönetimi Bölümü öğrencilerinin liderlik yönelimlerinde kadınların liderlik yönelim puanlarının erkeklerinkinden daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Kamu yönetimi ve Spor Yöneticiliği Bölümü öğrencilerinin yapısal liderlik, insan kaynaklı liderlik ve politik liderlik eğilimleri arasında anlamlı bir farklılık olmadığı, ancak Spor Yöneticiliği Bölümü öğrencilerinin sembolik liderlik eğilimlerinin Kamu Yönetimi Bölümü öğrencilerine göre anlamlı derecede daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç olarak; araştırmaya katılan öğrencilerin liderlik yönelimleri puanlarının ortalamanın üstünde olduğudur.
Özet (Çeviri)
As an indispensable action, sport occupies an important and comprehensive place in human life. Leadership, on the other hand, is an important phenomenon in the position of guaranteeing the success and sustainability of institutions and societies. There are many national and international studies on leadership styles, leadership in sports, and leadership in public. However, there are not enough studies that associate the phenomena of leadership in sports and leadership in public with each other in general, and examine the leadership characteristics of students from the sports management department and public administration department in particular. In this study, it was aimed to examine the leadership characteristics of the students of sports management and public administration department according to some variables. A quantitative research design was used in the study. The model of the research is the cross-sectional scanning model. The data of the research were collected from 3rd and 4th year students from the Sports Management Department and the Public Administration Department, 150 students from each, of a state university located in one of the western provinces of Turkey by questionnaire method. In this study,“Personal Information Form”and“Leadership Orientation Scale”were used as data collection tools. Jamovi software was used to analyze the data. The findings of the research showed that the leadership orientation scores of the sports management department and public administration department students were above the average, the leadership style that was at the forefront among the leadership orientations was human-based leadership, and the political leadership was the lowest. It has been determined that the leadership orientation scores of women are higher than those of men, especially in the leadership orientation of the students of the department of public administration. There was no significant difference between normal education and secondary education students in terms of leadership orientations. Mother's education level and father's education level were not determined as a factor that determines leadership orientations. It was concluded that there was no significant difference between the structural leadership, human-based leadership and political leadership tendencies of the students of the public administration and sports management department, but the symbolic leadership tendencies of the students of the sports management department were significantly higher than the students of the public administration department.